Πώς η νευροεπιστήμη βελτιώνει την εργασία
02 September 2024, 07:39
Νέα έρευνα ρίχνει φως το πώς οι ηλεκτρικές ταλαντώσεις του εγκεφάλου συγχρονίζονται, όταν υπάρχει συνεργασία στον χώρο εργασίας.
Η έρευνα επικεντρώθηκε στην νευροαρχιτεκτονική και στο πώς η εφαρμογή της νευροεπιστήμης στην δημιουργία χώρων, μπορεί να βελτιώσει την λήψη αποφάσεων σε σχέση με τον εργασιακό σχεδιασμό, την ενίσχυση της συναδελφικής συνεργασίας, της συγκέντρωσης και της ευεξίας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του οίκου Savills, η νευροεπισήμονας Δρ Hannah Critchlow από το Πανεπιστήμιο Cambridge, υπέδειξε ότι ο συγχρονισμός του εγκεφάλου ενισχύει την δυνατότητα μίας ομάδας να καινοτομεί και να επιλύει προβλήματα.
«Οι ομάδες εργαζόμενων επιτυγχάνουν σημαντικά υψηλότερο επίπεδο συγχρονισμού όταν εργάζονται μαζί, με φυσική παρουσία, απ’ ότι με τηλεργασία», επεσήμανε.
Η έρευνα, έρχεται σε μία φάση που ο εργασιακός κόσμος έχει πλέον «χωνέψει» τα ευέλικτα εργασιακά μοντέλα, καθώς έχουν γίνει κανονικότητα σε πολλές χώρες.
Ωστόσο, τα πλεονεκτήματα της συνεργασίας με φυσική παρουσία είναι δυσκολότερο να γίνουν κατανοητά, αφού ανώτερα στελέχη οργανισμών προτείνουν μία πιο λεπτή αλλαγή στις εργασιακές πολιτικές.
Στόχος, όπως αναφέρεται, είναι η επικέντρωση στον τύπο της κάθε αρμοδιότητας, αντί στον αριθμό των ημερών που οι εργαζόμενοι χρειάζεται να περνούν στο γραφείο.
Η εν λόγω μέθοδος που προτείνεται, στην ουσία, θέλει οι εργαζόμενοι να βρίσκονται στο γραφείο μόνο όταν θα εργαστούν σε ομαδικά projects.
Παρόλα αυτά, με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται μεγαλύτερες ανάγκες για χώρους συνεδριάσεων, κάτι που ενδεχομένως να οδηγήσει σε απολύσεις υπαλλήλων ή σε τεχνολογία που θα «κλείνει» χώρους συναντήσεων για καλύτερη διαχείριση του χώρου, επισημαίνεται.
Η έρευνα προτείνει την υιοθέτηση γραφείων με ευέλικτους και ανεπίσημους χώρους διαλλείματος, ανοικτούς και συνδεδεμένους διαδρόμους, με στόχο την προώθηση των αυθόρμητων και ανοιχτών συζητήσεων ανάμεσα στους εργαζομένους.
Σύντομα διαλλείματα για καλύτερη γνωστική απόδοση
Επιπλέον, όπως αναφέρεται, η νευροεπιστήμη υποστηρίζει τα μικρά διαλλείματα για την βελτίωση της γνωστικής απόδοσης των εργαζόμενων.
Την ίδια ώρα, διαφορετική έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Sydney, αναδεικνύει ότι τα μικρο-διαλλείματα τύπου 5 λεπτών, επιτρέπουν στον εγκέφαλο να διενεργεί απαιτούμενες διαδικασίες για την αναπλήρωση της προσοχής, αύξηση της παραγωγικότητας και προώθηση της δημιουργικής σκέψης.
Επιπρόσθετα, δουλεύοντας ένα project σε ένα χαλαρό περιβάλλον, προωθούνται οι συνδέσεις διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου.
Εξάλλου, ο χώρος εργασίας παίζει σημαντικό ρόλο στα επίπεδα συγκέντρωσης των εργαζόμενων, με παράγοντες όπως η θερμοκρασία να επηρεάζουν την γνωστική απόδοση, ιδιαίτερα των γυναικών, σύμφωνα με έρευνα.
Της Μαρίας Κυριακίδου
Tags: εργασία απο το σπίτι