Πρωτοβουλία για μία γενιά χωρίς καπνό μέχρι το 2030
30 Ιανουαρίου 2023, 13:46
Στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών για ένα περιβάλλον χωρίς καπνό και την πρώτη ευρωπαϊκή γενιά χωρίς καπνό μέχρι το 2030 συμμετέχει και η Κύπρος με τη συλλογή υπογραφών υπό το συντονισμό της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ), καθώς στην Ευρώπη υπολογίζονται 700 χιλ. περίπου θάνατοι ετησίως εξαιτίας του καπνίσματος.
Στη σημερινή διάσκεψη Τύπου που πραγματοποίησε η ΑΑΕΚ, με αφορμή την έναρξη της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας πολιτών, ενημερώνει ότι στα πλαίσια της πρωτοβουλίας αυτής, θα συλλέγονται υπογραφές με σκοπό τη συγκέντρωση ενός εκατομμυρίου υπογραφών στην Ευρώπη, με απώτερο στόχο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει μέτρα για την εξάρτηση από τον καπνό, να δράσει κατά των σχετικών περιβαλλοντικών κινδύνων και κατά του καπνίσματος.
Συγκεκριμένα, ο κάθε πολίτης 18 ετών και άνω έχει δικαίωμα να συμμετάσχει σε αυτή την πρωτοβουλία υπογράφοντας και μπορεί να συμβάλει ενεργά σε έναν υγιή πληθυσμό, ένα υγιές περιβάλλον, μια υγιή Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΑΑΕΚ Δρ Χρήστος Μηνά, για την Κύπρο αναλογούν 4230 υπογραφές.
Οι υπογραφές αυτές μπορούν να γίνουν είτε στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα https://tfe-el.ensp.network/ όπου πρέπει να συμπληρωθούν στοιχεία για ταυτοποίηση και να γίνει η υπογραφή ηλεκτρονικά ή μέσω ενός QR code το οποίο υπάρχει στην ιστοσελίδα της ΑΑΕΚ και σκανάρεται με το κινητό τηλέφωνο.
Όπως αναφέρει ο Δρ Μηνά, η πρωτοβουλία αυτή «είναι κάλεσμα προς τον ευρωπαίο πολίτη να ασκήσει το συνταγματικό του δικαίωμα και να απαιτήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει και να εφαρμόσει νομοθεσία για την απεξάρτηση από το κάπνισμα, να έχουμε ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από καπνό, αποφυγή των περιβαλλοντικών κινδύνων και γενικά τον έλεγχο του καπνίσματος».
«Το κάπνισμα αποτελεί πρόβλημα δημόσια υγείας διεθνώς με εκατομμύρια θανάτους. 700 χιλ. περίπου θάνατοι υπολογίζονται ετησίως στην Ευρώπη, οι πλείστοι εκ των οποίων μπορούν να προληφθούν», προσθέτει.
Ένας στους δέκα καπνίζει πέραν των 20 τσιγάρων ημερησίως
Σύμφωνα με στοιχεία για την Κύπρο, περίπου τέσσερις στους δέκα πολίτες έχουν καπνίσει τον τελευταίο μήνα, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του γενικού πληθυσμού, και ένας στους δέκα καπνίζει πέραν των 20 τσιγάρων ημερησίως.
Όσον αφορά τους μαθητές 15-16 ετών έρευνα αναφέρει ότι το 14% του μαθητικού πληθυσμού κατά τον τελευταίο μήνα καπνίζει, ποσοστό χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ και με πτωτική τάση από το 2013.
«Τα αποτελέσματα όμως δυστυχώς δεν είναι ανάλογα για το ηλεκτρονικό τσιγάρο και τον ναργιλέ, όπου δείχνει ότι κατέχουμε ψηλή θέση πανευρωπαϊκά και ξεπερνούμε σημαντικά τον μέσο ευρωπαϊκό χώρο», είπε ο Δρ Μηνά.
4,5% των μαθητών κάνουν χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου
Ο Δρ Μηνά ανέφερε επίσης ότι περίπου 4,5% των μαθητών της Κύπρου δυστυχώς κάνουν χρήση καθημερινά ηλεκτρονικού τσιγάρου, σύμφωνα με έρευνα που έγινε πριν 3 χρόνια, ενώ αναμένεται η φετινή έρευνα για να επιβεβαιωθούν ή όχι τα αποτελέσματα.
«Όσον αφορά το 2019, η χρήση του ναργιλέ κατά τον τελευταίο μήνα έστω και μία φορά στους μαθητές ήταν περίπου ένας στους πέντε ή έξι μαθητές, το οποίο είναι υψηλό ποσοστό», δήλωσε.
Συμπλήρωσε ότι «για τον ναργιλέ, λανθασμένα υπάρχει η αντίληψη ότι δεν είναι βλαπτικός», σημειώνοντας ότι «ίσως αποτελεί και μέρος της κουλτούρας μας στην ευρύτερη ανατολή για αναψυχή».
Ωστόσο, «το νερό το οποίο περιέχει ο ναργιλές δεν φιλτράρει καθόλου τα τοξικά προϊόντα, καθώς επίσης περιέχει σωρεία καρκινικών χημικών, βαρέων μετάλλων και μονοξειδίου του άνθρακα που η δράση του είναι εξίσου βλαπτική ή και περισσότερο από το συμβατικό τσιγάρο», υπογραμμίζει.
Δράσεις ενάντια στον καπνό και στην νικοτίνη
Οι δράσεις που προτείνονται στα πλαίσια της εν λόγω πρωτοβουλίας ενάντια στον καπνό και στην νικοτίνη είναι:
-Πρέπει να τερματιστεί οριστικά η πώληση προϊόντων καπνού και νικοτίνης στους ανήλικους.
-Πρέπει να δημιουργηθεί ένα δίκτυο ποταμών, παραλιών χωρίς καπνό, χωρίς αποτσίγαρα, ώστε να είναι οι χώροι αυτοί υγιείς και περιβαλλοντικά βιώσιμοι.
-Ένα ευρωπαϊκό δίκτυο εθνικών πάρκων χωρίς καπνό και αποτσίγαρα το οποίο θα είναι υγιές περιβάλλον, θα μειώνει τη μόλυνση αλλά και τον κίνδυνο πυρκαγιών.
-Η επέκταση των υπαίθριων χώρων χωρίς καπνό και τσιγάρα ιδίως εκείνων που συχνάζουν ανήλικοι (πάρκα, πισίνες, αθλητικά θεάματα, εξωτερικοί χώροι εστιατορίων)
-Να εξαλειφθούν οι διαφημίσεις που έμμεσο ή άμεσο τρόπο και με διάφορες επιδράσεις διαφημίζουν τον καπνό και τα καπνικά προϊόντα.
-Να χρηματοδοτηθούν ερευνητικά έργα και προγράμματα ώστε να βελτιωθεί η πρόγνωση των ασθενειών που προκαλούνται από το κάπνισμα και να γίνουν όσες είναι δυνατόν θεραπεύσιμες.
Της Ουρανίας Στυλιανού