Πρόωροι θάνατοι λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης
05 Ιουνίου 2022, 06:00
Πρόωροι θάνατοι και ασθένειες εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σημειώνονται στην Ευρώπη, σύμφωνα με ανάλυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), καθιστώντας το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος αλληλένδετο και κρίσιμο για την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, το σύνθημα της φετινής ημέρας είναι «Μόνο μία Γη», τονίζοντας την ανάγκη να ζήσουμε βιώσιμα σε αρμονία με τη φύση.
Όπως αναφέρει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ΕΕ, μεταξύ του 1980 και 2020, περισσότεροι από 138 000 άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχασαν τη ζωή τους λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών και κλιματικών φαινομένων, με τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία να πλήγηκαν περισσότερο.
Το ενημερωτικό δελτίο του ΕΟΠ με τίτλο «Health impacts of air pollution in Europe» (Επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία στην Ευρώπη), ανέδειξε ότι 307 000 άνθρωποι πέθαναν πρόωρα λόγω της έκθεσης σε ρύπανση από λεπτά αιωρούμενα σωματίδια στην ΕΕ το 2019. Μεταξύ αυτών, 40.400 πρόωροι θάνατοι αποδόθηκαν σε χρόνια έκθεση στο διοξείδιο του αζώτου και 16.800 πρόωροι θάνατοι αποδόθηκαν στην οξεία έκθεση στο όζον.
Ακόμη, τουλάχιστον το 58% ή 178 000 από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ είχαν φτάσει στο νέο επίπεδο των κατευθυντήριων γραμμών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την ποιότητα του αέρα ύψους 5 µg/m3.
Σε σύγκριση με το 2005, το 2019 οι πρόωροι θάνατοι που αποδίδονται στην έκθεση σε λεπτά σωματίδια μειώθηκαν κατά 33% στην ΕΕ. Σημειώνεται ότι εάν αυτό το ποσοστό μείωσης των πρόωρων θανάτων διατηρηθεί στο μέλλον, τότε η ΕΕ αναμένεται να επιτύχει τον στόχο του σχεδίου δράσης για τη μηδενική ρύπανση.
Αξίζει να αναφερθεί ακόμη ότι οι πρόωροι θάνατοι που αποδίδονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση μειώθηκαν το 2019 σε σχέση με το 2018. Αυτό αποδεικνύει ότι η ποιότητα του αέρα στην Ευρώπη ήταν καλύτερη το 2019 από ό,τι το 2018, γεγονός που είχε επίσης ως αποτέλεσμα λιγότερες αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία.
Μείωση πρόωρων θανάτων έως το 2030
Για τη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας και του αέρα που αναπνέουν οι πολίτες, και ως εκ τούτου της μείωσης των πρόωρων θανάτων, η Ευρωπαϊκή Ένωση προβαίνει σε διάφορες δράσης μέσω της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, το σχέδιο δράσης της ΕΕ για μηδενική ρύπανση θέτει ως στόχο τη μείωση του αριθμού των πρόωρων θανάτων λόγω έκθεσης σε λεπτά αιωρούμενα σωματίδια κατά περισσότερο από 55% έως το 2030, σε σύγκριση με το 2005.
Σύμφωνα με ανάλυση του ΕΟΠ, η ΕΕ βρίσκεται επί του παρόντος σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου, καθώς ο αριθμός των θανάτων αυτών έχει μειωθεί κατά το ένα τρίτο περίπου από το 2005 έως το 2019.
«Οι επενδύσεις σε καθαρότερη θέρμανση, κινητικότητα, γεωργία και βιομηχανία συνεπάγονται καλύτερη υγεία, παραγωγικότητα και ποιότητα ζωής για όλους τους Ευρωπαίους και ειδικά για τους πλέον ευάλωτους. Οι επενδύσεις αυτές σώζουν ζωές και, παράλληλα, συμβάλλουν στην επιτάχυνση της προόδου προς την επίτευξη ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας», δήλωσε ο Hans Bruyninckx, εκτελεστικός διευθυντής του ΕΟΠ.
«Το να αναπνέουμε καθαρό αέρα θα έπρεπε να αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για υγιείς και παραγωγικές κοινωνίες. Ακόμη και με τις βελτιώσεις που έχουν επιτευχθεί στην ποιότητα του αέρα τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε για να επιτύχουμε τα επίπεδα των νέων κατευθυντήριων γραμμών του ΠΟΥ για την ποιότητα του αέρα», δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Δρ. Hans Henri P. Kluge.
«Στον ΠΟΥ, χαιρετίζουμε το έργο που επιτελεί ο ΕΟΠ, δείχνοντάς μας όλες τις ζωές που θα μπορούσαν να σωθούν εάν επιτυγχάνονταν τα νέα επίπεδα ποιότητας του αέρα, παρέχοντας στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής τεκμηριωμένα στοιχεία σχετικά με την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης αυτού του επιβαρυντικού παράγοντα για την υγεία», πρόσθεσε.
Της ΟυρανίαςΣτυλιανού
Tags: Ατμοσφαιρική ρύπανση, δημόσια υγεία, Θάνατος, Περιβάλλον, Ρύπανση, Υγεία