ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προωθούν ίδρυση και λειτουργία Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης

09 Ιουλίου 2024, 06:00

images

Ξεκίνησε η επί της ουσίας προώθηση της διαδικασίας για την ίδρυση και λειτουργία του Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης (ΕΚΚΤ), μετά από τέσσερα χρόνια σοβαρών καθυστερήσεων.

Το κέντρο θα έχει την ευθύνη δημιουργίας πρωτοκόλλων, κλινικών κατευθυντήριων οδηγιών προς όλους τους επαγγελματίες υγείας, αλλά και ελέγχου των ιατρικών πράξεων.

Υπενθυμίζεται ότι η δημιουργία του Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης, αποφασίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το Νοέμβριο του 2020, και ταυτόχρονα συστάθηκε η συντονιστική επιτροπή.

Σημειώνεται μετά από συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο υπουργείο Υγείας, ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), αποφάσισε να εκπροσωπηθεί στην συντονιστική επιτροπή.

Η επιτροπή στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, είχε εκπονήσει μελέτη για το μοντέλο λειτουργίας του Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης.

Σύμφωνα με τη μελέτη, υπήρχαν δύο πιθανά σενάρια για το ΕΚΚΤ: είτε να λειτουργήσει ως μέρος του υπουργείου Υγείας, είτε να λειτουργήσει ως ανεξάρτητος φορέας.

Νέος ανεξάρτητος οργανισμός ιδιωτικού δικαίου

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, αποφασίστηκε ότι η τελική πρόταση της συντονιστικής επιτροπής και του υπουργού Υγείας προς το Υπουργικό Συμβούλιο, θα αφορά τη δημιουργία ενός νέου ανεξάρτητου οργανισμού ιδιωτικού δικαίου, με το κράτος ως μοναδικό μέτοχο.

Το κέντρο αναμένεται ότι θα καλύψει το κενό που υπάρχει σήμερα σχετικά με τον καθορισμό εθνικών προτύπων ποιότητας και την παρακολούθηση αξιολόγηση της ποιότητας στη βάση της επιστημονικά τεκμηριωμένης παροχής υπηρεσιών υγείας.

Δεν υπάρχουν εθνικά πρότυπα ποιότητας υγείας 

Σύμφωνα με τη μελέτη που εκπονήθηκε, στην Κύπρο δεν υπάρχουν εθνικά πρότυπα ποιότητας υγείας ή κλινικά πρωτόκολλα/ κατευθυντήριες οδηγίες τα οποία να εφαρμόζονται με ομοιογένεια στο σύστημα υγείας, εντός και εκτός ΓεΣΥ.

Όπως σημειώνεται, μπορεί οι επιστημονικές εταιρείες να υιοθετούν ορισμένα κλινικά πρωτόκολλα/ κατευθυντήριες οδηγίες άλλων χωρών, αλλά αυτό δεν φαίνεται να γίνεται πάντα με συντονισμένο τρόπο μεταξύ διάφορων ιατρικών ειδικοτήτων και επιπέδων φροντίδας και χωρίς ευρεία αποδοχή από όλη την ιατρική κοινότητα και τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς.

Αυτό, όπως επισημαίνεται, έχει ως αποτέλεσμα, «οι επαγγελματίες υγείας που ασκούν το επάγγελμα τους στην Κύπρο να έχουν διαφορετική εμπειρία και τεχνογνωσία ανάλογα με τη χώρα στην οποία σπούδασαν ή εκπαιδεύτηκαν. Ως εκ τούτου, παρατηρούνται διαφορετικές προσεγγίσεις και «ανομοιογένεια των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας από επαγγελματία σε επαγγελματία και από ασθενή σε ασθενή».

Όπως τονίζεται στη μελέτη, η λειτουργία του Κέντρου αναμένεται να έχει και οικονομικό όφελος πέραν των ποιοτικών οφελών για τον ασθενή.

Συγκεκριμένα, η σύσταση του ΕΚΚΤ αναμένεται να οδηγήσει σε πιο αποδοτική χρήση των πόρων υγείας, καθώς οι παρεμβάσεις των επαγγελματιών υγείας, θα βασίζονται σε σύγχρονες ιατρικές πρακτικές.

Με την προσαρμογή κλινικών πρωτοκόλλων/ κατευθυντήριων οδηγιών/ διαδρομών και την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας ως προς την εφαρμογή τους, αναμένεται να περιοριστούν τυχόν αχρείαστες δαπάνες υγείας (π.χ. αχρείαστη έκδοση παραπεμπτικών ή εφαρμογή θεραπειών που είναι πιο δαπανηρές αλλά λιγότερο αποτελεσματικές) λόγω της βελτίωσης της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα