Πρόταση υποχρεωτικής ιατρ. εξέτασης μεταναστών που δηλώνουν ανήλικοι
27 Απριλίου 2023, 16:27
Ξεκίνησε την Πέμπτη ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής η συζήτηση για την τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας, ώστε να καταστεί υποχρεωτική η ιατρική εξέταση προσδιορισμού ηλικίας από την Υπηρεσία Ασύλου ή/και τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, σε περίπτωση που πρόσωπο δηλώσει ότι είναι ανήλικος, αλλά υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με την ηλικία του.
Η πρόταση νόμου κατατέθηκε εκ μέρους του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου και προβλέπει ότι σε περίπτωση άρνησης μεταναστών -που δηλώνουν ανήλικοι- να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις, για τη διαπίστωση της ηλικίας τους, τότε θα θεωρούνται ενήλικοι και θα τυγχάνουν της ανάλογης φιλοξενίας.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο ένας εκ των εισηγητών της πρότασης, ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, επικαλέστηκε στοιχεία που κατέχει το κόμμα του σύμφωνα με τα οποία από εξετάσεις μεταναστών, το προηγούμενο διάστημα, αποδείχθηκε ότι το 60% έως 70%, ήταν ενήλικοι, ενώ δήλωναν ανήλικοι. Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου, το 2022 έφθασαν στην Κύπρο 22 χιλιάδες αλλοδαποί, εκ των οποίων τα 1.111 ήταν ασυνόδευτα παιδιά.
Ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε στα μέλη της Επιτροπής Εσωτερικών ότι «είναι δύσκολο το κράτος να ανταποκριθεί, αφού κάθε χρόνο προσθέτουμε πόρους στο σύστημα, αλλά δεν αρκούν».
Όπως σημείωσε, το Υπουργείο Εσωτερικών είναι στο στάδιο για σύνταξη νέου νομοσχεδίου για τον περί Προσφύγων Νόμο.
Διαφωνεί με την πρόταση νόμου η Επίτροπος του Παιδιού
Στο μεταξύ, προσκεκλημένη στη συζήτηση ήταν και η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου, η οποία διαφώνησε με την πρόταση νόμου, υπογραμμίζοντας ότι είναι ανθρώπινο δικαίωμα η άρνηση εξέτασης.
Όπως είπε η κ. Μιχαηλίδου η πρόταση του ΕΛΑΜ την βρίσκει αντίθετη, για να σημειώσει ότι ο υφιστάμενος νόμος είναι αρκετός και δεν χρήζει τροποποίησης.
«Άκουσα ως επιχείρημα την προστασία των ανηλίκων. Αλλά υπάρχει και το αντίθετο. Να στείλουμε παιδιά με ενήλικους. Η άρνηση στο δικαίωμα της υποχρεωτικής εξέτασης είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα. Θεωρώ πως υπάρχουν διαδικασίες άλλες. Σε εισηγήσεις μας έχουμε θέσει τρόπους πιο ασφαλείς για την αναγνώριση των παιδιών», είπε.
«Δεν είναι αντιληπτός ο σκοπός της συγκεκριμένης πρότασης νόμου», λέει η Μ. Νικολάου
Η προεδρεύουσα της Επιτροπής Εσωτερικών, Βουλευτής ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου, είπε ότι «δεν είναι αντιληπτός ο σκοπός της συγκεκριμένης πρότασης νόμου, εφόσον αυτή τη στιγμή υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο, υπάρχει θεσμοθετημένη διαδικασία, η οποία είναι εναρμονισμένη με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις ευρωπαϊκές οδηγίες ως προς τη διενέργεια της εκτίμησης της ηλικίας ενός ασυνόδευτου ανήλικου, συμπεριλαμβανομένης και της διενέργειας ιατρικών εξετάσεων».
Έκανε λόγο, ωστόσο, για ένα «πολύ σοβαρό θέμα», το οποίο «πρέπει να ρυθμιστεί το ταχύτερο δυνατόν».
Σύμφωνα με την κ. Νικολάου «η συζήτηση ξεκίνησε σήμερα και σε επόμενη συνεδρία της Επιτροπής θα μπούμε στην κατ’ άρθρο συζήτηση, κατά την οποία θα δούμε πολύ πιο συγκεκριμένα τα επιμέρους ζητήματα που προκύπτουν».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου, μετά τη συνεδρία, αν τους ανησυχεί το γεγονός ότι ενδεχομένως ανάμεσα στους ανήλικους να εμπλέκονται και κάποιοι που δηλώνουν ανήλικοι αλλά δεν είναι, η κ. Νικολάου απάντησε: «Μας ανησυχεί όπως μας ανησυχεί και το αντίστροφο».
Συγκεκριμένα, είπε ότι «μας ανησυχεί ένας ενήλικας να είναι μαζί με παιδιά, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη και την βιογραφία των ανθρώπων αυτών από πού έρχονται, τι έχουν περάσει κλπ, αλλά μας ανησυχεί ακόμα περισσότερο ένα παιδί να θεωρηθεί ενήλικας και να είναι μαζί με ενήλικες στους χώρους υποδοχής».
«Άρα είναι ένα ζήτημα πολύ σοβαρό. Δεν το βλέπουμε αψήφιστα», πρόσθεσε.
Ανέφερε, επίσης, ότι η Επιτροπή Εσωτερικών ενημερώθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών ότι εξετάζει την υλοποίηση ενός σφαιρικού νομοσχεδίου, το οποίο θα κατατεθεί στην Επιτροπή Εσωτερικών και θα εξετάζει το μεταναστευτικό στην ολότητα του.
Στηρίζει την πρόταση, λέει ο Π. Λεωνίδου
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, εξέφρασε τη στήριξη του κόμματος του προς την πρόταση του ΕΛΑΜ, λέγοντας πως κατά την άποψη του «η πρόταση βρίσκεται προς την ορθή κατεύθυνση, δεδομένου ότι δημιουργεί υποχρέωση περαιτέρω ελέγχου από τα κρατικά όργανα και συμβάλλει στην ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου το οποίο σήμερα παρουσιάζει κενά και αδυναμίες».
Όπως υποστήριξε «στο πλαίσιο της συζήτησης και ψήφισης οποιασδήποτε νομοθεσίας οφείλουμε αφενός να διασφαλίζουμε τα δικαιώματα των προσφύγων και ιδιαίτερα των ανηλίκων και αφετέρου την προστασία του εθνικού και δημοσίου συμφέροντος».
Ανάλογες ρυθμίσεις εφαρμόζονται σε 15 χώρες της ΕΕ, λέει ο Ιωάννου
Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, ανέφερε με τη σειρά του ότι «η κοροϊδία με τους δήθεν ασυνόδευτους ανήλικους πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει», για να προσθέσει ότι «κινδυνεύουν πραγματικά ανήλικοι απέναντι σε όσους δηλώνουν ανήλικοι για να καταχραστούν το σύστημα».
Εξήγησε πως η πρόταση νόμου του ΕΛΑΜ προνοεί ότι σε περίπτωση άρνησης μεταναστών -που δηλώνουν ανήλικοι- να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις, για τη διαπίστωση της ηλικίας τους, τότε θα θεωρούνται ενήλικοι και θα τυγχάνουν της ανάλογης φιλοξενίας.
Εξήγησε ότι αυτό εφαρμόζεται σε τουλάχιστον 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να σημειώσει ότι «οι μόνοι που έμειναν να υπερασπίζονται όσους εμπαίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία και απειλούν την ασφάλεια των πραγματικών ανήλικων είναι διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις -παράνομες και μη- που όλοι γνωρίζουν τον ύποπτο ρόλο τους».
«Επί της ουσίας, όμως, δεν ανέφεραν κανένα ουσιαστικό επιχείρημα εναντίον της ορθότητας της πρότασης μας», ανέφερε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ιωάννου είπε πως σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας οι εξετάσεις γίνονται με επιστημονικό τρόπο, πλήρως εναρμονισμένο με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και με πλήρη ασφάλεια, παρά τα όσα ανέφερε η Επίτροπος Προστασίας του Παιδιού, η οποία όπως είπε «αμφισβήτησε το Υπουργείο Υγείας».
«Ανεύθυνη και αστήρικτη» η πρόταση νόμου, λέει η Ατταλίδου
Από την πλευρά της, η Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολίτων, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, αποκάλεσε «ανεύθυνη και αστήρικτη» την πρόταση του ΕΛΑΜ, λέγοντας ότι «αντιβαίνει στην Ευρωπαϊκή Οδηγία».
Όπως ανέφερε, στο πολιτικό σύστημα δεν έχουν θέση όσοι καλλιεργούν το φόβο για τους μετανάστες, ενώ επέκρινε τον Γενικό Εισαγγελέα, γιατί δεν παρεμβαίνει εναντίον όσων εκφράζουν ρατσιστικό λόγο.
Tags: Παιδί