Προειδοποιήσεις στο twitter για ύποπτη πνευμονία πριν το ξέσπασμα της πανδημίας
25 Ιανουαρίου 2021, 14:15
Αναρτήσεις κυκλοφορούσαν στο Twitter σχετικά με μια νέα "πνευμονία" στην Ευρώπη από πολύ νωρίς, αρκετά πριν το επίσημο ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μια νέα ιταλική επιστημονική μελέτη, η οποία εκτιμά ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν εφεξής να αποτελέσουν αποτελεσματικό εργαλείο για επιδημιολογική επιτήρηση, κάτι που έχουν δείξει και άλλες έρευνες.
Προτού καν γίνουν γνωστά τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού στην Ευρώπη στο τέλος Ιανουαρίου 2020, υπήρχαν σήματα στο Twitter ότι κάτι παράξενο συμβαίνει στο πεδίο της υγείας. Περισσότερα από 13.000 μηνύματα σχετικά με κάποια πνευμονία προέρχονταν μάλιστα -όπως αποκάλυψε ο γεωεντοπισμός τους- από εκείνες ακριβώς τις περιοχές που στη συνέχεια έμελλε να πληγούν περισσότερο από την πανδημία (Λομβαρδία Ιταλίας, Μαδρίτη Ισπανίας, Ιλ-ντε-Φρανς Γαλλίας κ.α.).
Οι ερευνητές της Σχολής Προωθημένων Μελετών ΙΜΤ στη Λούκα, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάσιμο Ρικαμπόνι, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Scientific Reports" του "Nature", ανέλυσαν τις αναρτήσεις στο Twitter σε επτά ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ Δεκεμβρίου 2019 και Ιανουαρίου 2020, βρίσκοντας αρκετά tweets που έκαναν λόγο για κάποια πνευμονία (τότε η νόσος δεν ήταν ακόμη γνωστή ως Covid-19).
Η επίσημη αναγνώριση της Covid-19 ως σοβαρής μεταδοτικής νόσου έγινε στις 21 Ιανουαρίου 2020, αλλά ήδη από πριν κυκλοφορούσαν στο Twitter αφύσικα αυξημένες αναφορές για πνευμονία και ξηρό βήχα, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Για παράδειγμα, στην Ιταλία, όπου τα πρώτα περιοριστικά μέτρα ελήφθησαν στις 22 Φεβρουαρίου, από τις πρώτες μέρες και εβδομάδες του Ιανουαρίου υπήρχαν μηνύματα με αυξανόμενο συνεχώς ρυθμό στο Twitter περί πνευμονίας, σαφώς περισσότερα από όσα στις πρώτες εβδομάδες του 2019. Η Γαλλία εμφάνισε μια ανάλογη τάση στο Twitter, όπως και άλλες χώρες (Ισπανία, Βρετανία, Πολωνία) με καθυστέρηση περίπου δύο εβδομάδων σε σχέση με την Ιταλία.
Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση: http://www.nature.com/articles/s41598-021-81333-1