Προβληματίζουν οι επιπτώσεις ατμοσφαιρικών ρύπων στην υγεία
15 Δεκεμβρίου 2024, 06:00
Προβληματισμό προκαλούν τα τελευταία στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), σε σχέση με τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των ατόμων από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με την έρευνα, που αξιολογεί τις επιπτώσεις από την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα στην υγεία, λιγότεροι από περίπου 240 χιλ. θάνατοι σε ετήσια βάση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορούν να αποδοθούν στην έκθεση των ατόμων σε λεπτά σωματίδια, που αποτελεί έναν βασικό τύπο ατμοσφαιρικού ρύπου.
Τα τελευταία ευρήματα του ΕΟΠ, επαναβεβαιώνουν όπως αναφέρεται, ότι οι ευρωπαίοι πολίτες παραμένουν εκτεθειμένοι σε συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικών ρύπων σημαντικά πιο πάνω από τα επίπεδα που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Πρόσθετα, σε μία διαφορετική αξιολόγηση, διαπιστώθηκε ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα των οικοσυστημάτων της Ευρώπης βρίσκονται εκτεθειμένα σε επιβλαβή επίπεδα ατμοσφαιρικών ρύπων.
Βελτίωση παρά τις προκλήσεις
Όπως αναφέρει ο ΕΟΠ, παρά τις προκλήσεις σε ότι αφορά την μείωση της έκθεσης στους ατμοσφαιρικούς ρύπους, τα δεδομένα της έρευνας επιβεβαιώνουν ότι οι εκτιμώμενες επιπτώσεις στην υγεία που προκαλούνται από την μακροχρόνια έκθεση σε τρεις βασικούς ατμοσφαιρικούς ρύπους, παρουσιάζει βελτίωση.
Οι τρεις βασικοί ατμοσφαιρικοί ρύποι αφορούν στα λεπτά σωματίδια, στο διοξείδιο του αζώτου και στο όζον.
Ειδικότερα, μεταξύ του 2005 και του 2022, ο αριθμός των θανάτων στην ΕΕ που μπορούν να αποδοθούν στα λεπτά σωματίδια μειώθηκαν κατά 45%, με τα στοιχεία να υποδηλώνουν ότι τα νούμερα οδηγούνται προς την επίτευξη του στόχου του 55% για τον στόχο που έθεσε η ΕΕ για μηδενικούς ρύπους μέχρι το 2030.
Σε ισχύ νέοι κανονισμοί
Τα δεδομένα της έκθεσης παρουσιάζονται εν μέσω της εφαρμογής των νέων ευρωπαϊκών κανονισμών σε σχέση με τους ατμοσφαιρικούς ρύπους.
Συγκεκριμένα, η αναθεωρημένη οδηγία για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα που τέθηκε σε ισχύ από τις 10 Δεκεμβρίου, αναμένεται να φέρει τα όρια των τιμών της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα στην Ευρώπη πιο κοντά στα επίπεδα του ΠΟΥ.
Η εξέλιξη, όπως αναφέρει ο ΕΟΠ, αναμένεται επίσης να υποστηρίξει περαιτέρω την μείωση των επιπτώσεων των ατμοσφαιρικών ρύπων στην υγεία τα επόμενα χρόνια.
Το πρόβλημα των ατμοσφαιρικών ρύπων συνεχίζει να βρίσκεται ωστόσο, στους κορυφαίους περιβαλλοντικούς κινδύνους για την υγεία για τους ευρωπαίους, προκαλώντας χρόνιες παθήσεις και θανάτους, ιδιαίτερα σε πόλεις και αστικές περιοχές.
Σημειώνεται ότι βάσει των εκτιμήσεων του ΕΟΠ, κατά το 2022 τουλάχιστον 239 χιλ. θάνατοι στην ΕΕ που αποδόθηκαν στην έκθεση σε λεπτά σωματίδια, άλλοι 70 χιλ. περίπου θάνατοι προκλήθηκαν λόγω της έκθεσης σε διοξείδιο του αζώτου και άλλοι 48 χιλ. θάνατοι προκλήθηκαν λόγω έκθεσης στο όζον.
Επιπρόσθετα, σε σχέση με τους προώρους θανάτους ο ΕΟΠ υποδεικνύει ότι οι επιπτώσεις επιβίωσης με παθήσεις που σχετίζονται με τους ατμοσφαιρικούς ρύπους είναι σημαντικές.
Ο ΕΟΠ, τονίζει ότι οι εν λόγω επιπτώσεις θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στο πλαίσιο αξιολόγησης των συνεπειών στην υγεία από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους, αλλά καθώς και τα πλεονεκτήματα που μπορούν να προκληθούν από την βελτίωση της ατμόσφαιρας στην Ευρώπη.
Σημάδι και στην φύση
Σύμφωνα ακόμη με τον ΕΟΠ, οι ατμοσφαιρικοί ρύπου αφήνουν αρνητικό σημάδι και στην φύση και ειδικότερα, στα οικοσυστήματα της Ευρώπης.
Ευρήματα του ΕΟΠ αναδεικνύουν τον εντοπισμό αζώτου στην ατμόσφαιρα, το οποίο εν συνεχεία εναποτίθεται στα οικοσυστήματα, αυξάνοντας έτσι τη φόρτωση θρεπτικών συστατικών ή αλλιώς τον ευτροφισμό που οδηγεί σε αλλαγές στη δομή και λειτουργία ενός οικοσυστήματος.
Σημειώνεται ότι περίπου το 73% των οικοσυστημάτων στην ΕΕ, βρέθηκαν σε σημαντικό βαθμό άνω των επιπέδων για ευτροφισμό κατά το 2022.
Υπενθυμίζεται ακόμη πως το πλάνο για μηδενικούς ατμοσφαιρικούς ρύπους της Ευρώπης, περιλαμβάνει πρωτοβουλίες όπως την μείωση της έκτασης των οικοσυστημάτων όπου γίνεται ο εναποθετισμός του αζώτου κατά 25% μέχρι το 2030.
Για την περίοδο ωστόσο μεταξύ του 2005 και του 2022, παρατηρήθηκε μείωση κατά 13%.
Μ.Κ.