ΠΟΥ: Καθυστέρηση σε βασικά παιδικά εμβόλια προκάλεσε η πανδημία
15 Ιουλίου 2021, 12:10
Σύμφωνα με νέα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της UNICEF, η πανδημία της COVID-19 οδηγεί σε σημαντική οπισθοδρόμηση των εμβολιασμών στην παιδική ηλικία.
Συγκεκριμένα, 23 εκατομμύρια παιδιά έχασαν βασικά παιδικά εμβόλια μέσω συνήθων υγειονομικών υπηρεσιών το 2020. Δηλαδή, 3,7 εκατομμύρια περισσότερα από ό,τι το 2019 και ο υψηλότερος αριθμός από τις μετρήσεις του 2009, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τον ΠΟΥ και τη UNICEF.
Αναλυτικότερα, έως και 17 εκατομμύρια παιδιά πιθανότατα δεν έλαβαν ούτε ένα εμβόλιο κατά τη διάρκεια του έτους, διευρύνοντας ήδη τις τεράστιες ανισότητες στην πρόσβαση στον εμβολιασμό. Τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά ζουν σε κοινότητες που πλήττονται από συγκρούσεις, σε απομακρυσμένα μέρη που δεν εξυπηρετούνται ή σε άτυπες ή παραγκουπόλεις όπου αντιμετωπίζουν πολλές στερήσεις, συμπεριλαμβανομένης της περιορισμένης πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες υγείας και βασικών κοινωνικών υπηρεσιών.
«Λόγω του covid-19 αφήσαμε προς τα πίσω άλλους εμβολιασμούς, αφήνοντας τα παιδιά σε κίνδυνο από καταστροφικές αλλά προληπτικές ασθένειες όπως η ιλαρά, η πολιομυελίτιδα ή η μηνιγγίτιδα», δήλωσε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ.
«Τα κρούσματα πολλαπλών ασθενειών θα ήταν καταστροφικά για τις κοινότητες και τα συστήματα υγείας που μάχονται ήδη για την COVID-19, καθιστώντας το πιο επείγον από ποτέ να επενδύσουμε στον εμβολιασμό για όλα τα παιδιά», προσθέτει.
Σε όλες τις περιοχές, αυξανόμενος αριθμός παιδιών υπολείπεται τις πρώτες δόσεις εμβολίων το 2020. Εκατομμύρια περισσότερα παιδιά δεν έχουν λάβει δεύτερες δόσεις.
Οι διαταραχές στις υπηρεσίες εμβολιασμού ήταν ευρέως διαδεδομένες το 2020, με τις πληγείσες περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Ανατολικής Μεσογείου. Καθώς η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και ο εμβολιασμός περιορίστηκαν, ο αριθμός των παιδιών που δεν έλαβαν ακόμη και τις πρώτες δόσεις εμβολιασμού αυξήθηκε σε όλες τις περιοχές.
Σε σύγκριση με το 2019, 3,5 εκατομμύρια περισσότερα παιδιά έχασαν την πρώτη δόση εμβολίου διφθερίτιδας, τετάνου και κοκκύτη, ενώ 3 εκατομμύρια περισσότερα παιδιά έχασαν την πρώτη δόση για την ιλαρά.
«Αυτά τα στοιχεία αποτελούν μια σαφή προειδοποίηση. Η πανδημία COVID-19 και οι σχετικές διαταραχές μας κοστίζουν πολύτιμο έδαφος που δεν μπορούμε να χάσουμε - και οι συνέπειες θα πληρωθούν στη ζωή και την ευημερία των πιο ευάλωτων», δήλωσε η Henrietta Fore, Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF.
«Ακόμη και πριν από την πανδημία, υπήρχαν ανησυχητικά σημάδια ότι αρχίσαμε να χάνουμε έδαφος στον αγώνα για την ανοσοποίηση των παιδιών από την πρόληψη παιδικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της ευρείας επιδημίας της ιλαράς πριν από δύο χρόνια. Η πανδημία έχει επιδεινώσει την ήδη κακιά κατάσταση. Με το ίδιο σκεπτικό ότι πρέπει να υπάρχει ίση κατανομή των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19, πρέπει να θυμόμαστε ότι η διανομή εμβολίων ήταν ανέκαθεν άνιση, κάτι που πρέπει».
Πίνακας 1: Χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό παιδιών που δεν λαμβάνουν καν πρώτες δόσεις εμβολίων διφθερίτιδας-τετάνου-κοκκύτη.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι χώρες μεσαίου εισοδήματος αντιπροσωπεύουν αυτή τη στιγμή τοποθεσίες μη εμβολιασμένων παιδιών που χάνουν κάποιες δόσεις εμβολίου. Η Ινδία σημειώνει μια ιδιαίτερα μεγάλη πτώση, με την κάλυψη να μειώνεται από 91% σε 85%.
Μια ανησυχητική εικόνα εμφανίζεται επίσης στην Περιφέρεια της Αμερικής όπου υπάρχει μειωμένη χρηματοδότηση και αστάθεια και συνεπώς η κάλυψη εμβολιασμού συνεχίζει να μειώνεται. Μόνο το 82% των παιδιών εμβολιάζονται πλήρως απ’ ότι 91% το 2016.
Με τα δεδομένα αυτά έχουμε ως αποτέλεσμα οι χώρες να κινδυνεύουν να επανεμφανίσουν ιλαρά, και άλλες ασθένειες που κανονικά θα μπορούσαν να προληφθούν από τα εμβόλια.
Ακόμη και πριν από την πανδημία COVID-19, τα παγκόσμια ποσοστά εμβολιασμού παιδικής ηλικίας κατά της διφθερίτιδας, του τετάνου, του κοκκύτη, της ιλαράς και της πολιομυελίτιδας είχαν ελλείψεις για αρκετά χρόνια περίπου στο 86%. Αυτό το ποσοστό είναι πολύ χαμηλότερο από το 95% που συνιστά ο ΠΟΥ για προστασία από την ιλαρά - την πρώτη ασθένεια που επανεμφανίζεται όταν τα παιδιά δεν λαμβάνουν εμβόλια - και δεν επαρκούν για να σταματήσουν άλλες ασθένειες που μπορούν να προληφθούν από εμβόλια.
Με πολλούς πόρους και προσωπικό που εκτρέπονται για να υποστηρίξουν την απόκριση COVID-19, υπήρξαν σημαντικές διαταραχές στην παροχή υπηρεσιών ανοσοποίησης σε πολλά μέρη του κόσμου.
Σε ορισμένες χώρες, οι κλινικές έχουν κλείσει ή έχουν μειωθεί οι ώρες εργασίας, ενώ οι άνθρωποι μπορεί να ήταν απρόθυμοι να αναζητήσουν υγειονομική περίθαλψη λόγω του φόβου της μετάδοσης ή έχουν αντιμετωπίσει προκλήσεις για την περίθαλψή τους λόγω lockdown και αναστολής υπηρεσιών.
«Αυτοί είναι ανησυχητικοί αριθμοί, που υποδηλώνουν ότι η πανδημία αναχαιτίζει χρόνια σκληρής δουλειάς και προόδου στις προσπάθειες για ανοσοποίηση και εκθέτει εκατομμύρια παιδιά σε θανατηφόρες, ασθένειες», δήλωσε ο Δρ Seth Berkley, Διευθύνων Σύμβουλος της Gavi, της Vaccine Alliance.
«Αυτό πρέπει να αποτελέσει αφύπνιση. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην COVID-19 να είναι η αναβίωση της ιλαράς, της πολιομυελίτιδας και άλλων ασθενειών. Όλοι πρέπει να συνεργαστούμε ώστε να νικήσουμε την COVID-19, διασφαλίζοντας παγκόσμια, δίκαιη πρόσβαση σε εμβόλια, και να συνεχίσουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς τα προγράμματα ανοσοποίησης. Η μελλοντική υγεία και ευεξία εκατομμυρίων παιδιών και κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο εξαρτάται από αυτό».
Επείγουσα επένδυση σε προγράμματα ανοσοποίησης
Καθώς οι χώρες εργάζονται για να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος λόγω διαταραχών που σχετίζονται με την πανδημία της COVID-19, η UNICEF και ο ΠΟΥ υποστηρίζουν τις προσπάθειες ενίσχυσης των συστημάτων ανοσοποίησης με:
- Αποκατάσταση υπηρεσιών και εκστρατειών εμβολιασμού, ώστε οι χώρες να μπορούν να προσφέρουν με ασφάλεια προγράμματα ανοσοποίησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.
- Ανάπτυξη επικοινωνίας πολιτείας και επαγγελματιών υγείας για τη σημασία των εμβολιασμών.
- Κάλυψη των κενών ανοσοποίησης και εντοπισμός κοινοτήτων και ατόμων που έχουν χάσει την ευκαιρία εμβολιασμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
- Διασφάλιση ότι η διανομή εμβολίων COVID-19 προγραμματίζεται και χρηματοδοτείται ανεξάρτητα και ότι δεν πραγματοποιείται με κόστος εις βάρος των υπηρεσιών εμβολιασμού παιδικής ηλικίας.
- Αποτροπή νόσων και συγκεκριμένων περιστατικών που μπορούν να προληφθούν από εμβόλια.
Οι οργανισμοί συνεργάζονται με χώρες και εταίρους για την επίτευξη των στόχων του παγκόσμιου προγράμματος δράσης για τον εμβολιασμό μέχρι το 2030, το οποίο στοχεύει στην επίτευξη 90% κάλυψης για βασικά παιδικά εμβόλια και στο ήμισυ του αριθμού των εντελώς μη εμβολιασμένων παιδιών ή μηδενικής δόσης και αύξηση της πρόσληψης νεότερων εμβολίων για ασθένειες όπως ο ροταϊός ή ο πνευμονιόκοκκος σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Tags: Covid-19, Sars-Cov-2, Εμβόλια, εμβόλιο Sars-Cov-2, κοροναϊός, κορονοϊός, Κορωνοϊός, παιδιά, πανδημία, ΠΟΥ