ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΠΟΥ: Η πανδημία όχι μόνο απέχει πολύ από το τέλος της αλλά και επιταχύνεται

30 Ιουνίου 2020, 06:52

images

Η πανδημία της Covid-19 όχι μόνο απέχει ακόμη πολύ από το τέλος της αλλά και "επιταχύνεται", προειδοποίησε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καλώντας όλον τον κόσμο να δράσει, χωρίς να περιμένει το εμβόλιο, ενώ ο κινεζικός στρατός επέτρεψε τη χρήση εμβολίου στα μέλη του και στις ΗΠΑ επαναλαμβάνονται οι συστάσεις για αποστάσεις και χρήση μάσκας.

"Αύριο συμπληρώνονται έξι μήνες αφότου ο ΠΟΥ έλαβε τις πρώτες αναφορές σχετικά με τα κρούσματα πνευμονίας άγνωστης προέλευσης στην Κίνα", είπε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

"Θέλουμε όλοι μας να τελειώσει αυτό. Όλοι θέλουμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας. Όμως η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι (η πανδημία) ακόμη απέχει πολύ από το τέλος της. Μολονότι πολλές χώρες έχουν κάνει κάποια πρόοδο, η πανδημία στην πραγματικότητα επιταχύνεται", πρόσθεσε, στη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Ο Γκεμπρεγέσους σημείωσε ότι έξι μήνες αφότου αναφέρθηκαν τα πρώτα κρούσματα στην Κίνα, έχουν προσβληθεί 10 εκατομμύρια άνθρωποι και από αυτούς 500.000 πέθαναν.

Την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να ξεκινήσει μια αποστολή του ΠΟΥ στην Κίνα, η οποία θα βοηθήσει στην έρευνα της προέλευσης του νέου κορωνοϊού.

Ο επικεφαλής του προγράμματος αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν, είπε στην ίδια συνέντευξη ότι έχει γίνει τεράστια πρόοδος για την ανάπτυξη ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου για την ασθένεια, όμως ακόμη δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η προσπάθεια αυτή θα είναι επιτυχημένη.

Μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο οι χώρες θα πρέπει να καταπολεμήσουν την ασθένεια και να ανακόψουν την εξάπλωσή της κάνοντας εξετάσεις, απομονώνοντας τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και ιχνηλατώντας τις επαφές τους, πρόσθεσε. Επαίνεσε μάλιστα την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και τη Γερμανία για τη στρατηγική που ακολουθούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο Ράιαν χαρακτήρισε "δύσκολη" την κατάσταση στην αμερικανική ήπειρο, τονίζοντας ότι η Βραζιλία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια "μεγάλη πρόκληση", σημειώνοντας ότι ο ίδιος θα ενθάρρυνε τη χώρα αυτή να συνδυάσει πιο συστηματικά τις προσπάθειες που καταβάλλονται σε ομοσπονδιακό και σε πολιτειακό επίπεδο. "Δεν μπορούμε να νικήσουμε αυτόν τον ιό με ιδεολογίες", υπογράμμισε.

Κίνα: Η χρήση ενός εμβολίου κατά της Covid-19 εγκρίθηκε στις τάξεις του στρατού

Ο κινεζικός στρατός επέτρεψε σήμερα τη χρήση στις τάξεις του ενός εμβολίου κατά της Covid-19, που αναπτύχθηκε από κοινού από ένα ινστιτούτο στρατιωτικής έρευνας και μια φαρμακευτική εταιρία, ανακοίνωσε η εταιρία.

Τα εργαστήρια όλου του κόσμου ανταγωνίζονται για να βρουν ένα φάρμακο κατά του νέου κορωνοϊού, ο οποίος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2019 στην Κίνα και έχει αποβεί θανατηφόρος για περισσότερους από 500.000 ανθρώπους σε παγκόσμια κλίμακα.

Τα μισά σχεδόν από τα 17 εμβόλια που είναι στη φάση των κλινικών δοκιμών (δηλαδή δοκιμάζονται σε ανθρώπους) αναπτύχθηκαν από κινεζικά εργαστήρια και ινστιτούτα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Ανάμεσα σε αυτά, η κινεζική εταιρία CanSinoBIO συνεργάζεται με τη Στρατιωτική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών για την παρασκευή ενός από τα πιο εξελιγμένα σήμερα εμβόλια κατά της Covid-19.

"Τα δεδομένα των κλινικών δοκιμών έδειξαν ένα καλό προφίλ ασφάλειας και υψηλά επίπεδα ανοσολογικής κυτταρικής και χημικής απάντησης", επισημαίνει με ικανοποίηση η εταιρία σε ανακοίνωση στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ όπου είναι εισηγμένη.

Αναφέρει ότι η Κεντρική Στρατιωτική Επιτροπή, το θεσμικό όργανο στο οποίο υπάγεται ο κινεζικός στρατός, έδωσε το πράσινο φως στις 25 Ιουνίου για χρήση του εμβολίου στους στρατιώτες.

Δεν είναι σαφές επί του παρόντος αν η άδεια αυτή συνιστά μια εκστρατεία εμβολιασμού στις τάξεις του στρατού, που αριθμεί σχεδόν δύο εκατομμύρια μέλη. Το υπουργείο άμυνας δεν απάντησε σε αίτημα του Γαλλικού Πρακτορείου για σχολιασμό. Η CanSinoBIO υπογράμμισε επίσης στην ανακοίνωσή της ότι ακόμη δεν μπορεί να εγγυηθεί αν το εμβόλιό της θα διατεθεί στην αγορά για το ευρύ κοινό. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΠΟΥ, εκτός από τα 17 εμβόλια κατά της Covid-19 που δοκιμάζονται στον άνθρωπο, 132 άλλα είναι στη φάση της προκλινικής αξιολόγησης. Κανένα εμβόλιο δεν έχει λάβει άδεια για τη διάθεσή του στην αγορά.

"Μια συνταγή καταστροφής", προειδοποιεί ο επιδημιολόγος Φάουτσι για τους Αμερικανούς που αψηφούν τις συστάσεις ενάντια στον νέο κορωνοϊό

Η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στις ΗΠΑ τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τους πολίτες που αψηφούν τις οδηγίες για τη δημόσια υγεία, δηλαδή να τηρούν τις αποστάσεις και να φοράνε μάσκες, δήλωσε ο κορυφαίος επιδημιολόγος της αμερικανικής κυβέρνησης Άνθονι Φάουτσι.

Η ημερήσια αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχει κυρίως καταγραφεί στις νότιες και δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, που δεν ακολούθησαν τις συστάσεις των υγειονομικών αρχών να περιμένουν προκειμένου να μειωθεί σταθερά ο αριθμός των κρουσμάτων για ένα διάστημα δύο εβδομάδων προτού ανοίξουν τις οικονομίες τους.

"Είναι μια συνταγή καταστροφής", είπε ο Άνθονι Φάουτσι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο CNN, που προβλήθηκε σήμερα. "Τώρα, βρισκόμαστε ενώπιον των συνεπειών της διασποράς στην κοινότητα, που είναι ακόμα πιο δύσκολο να περιοριστεί σε σύγκριση με ένα γνωστό χώρο, όπως μια φυλακή ή έναν οίκο ευγηρίας ή μια μονάδα επεξεργασίας κρεάτων", είπε ο Φάουτσι, στη συνέντευξη που μαγνητοσκοπήθηκε την Παρασκευή.

Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με τον νέο κορωνοϊό στις ΗΠΑ και περισσότεροι από 125.000 έχουν πεθάνει από την COVID-19, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Reuters. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς συνέστησε, χθες, στους Αμερικανούς να χρησιμοποιούν μάσκες, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στο Τέξας και ο ίδιος φόρεσε μία, σε μια ριζική μεταστροφή εκ μέρους της αμερικανικής διοίκησης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αρνείται να φοράει μάσκα δημοσίως. Ο Φάουτσι εξέφρασε, επίσης, την αισιοδοξία του ότι ένα εμβόλιο θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο έως το τέλος του έτους, όμως δεν είναι σαφές πόσο αποτελεσματικό θα αποδεικνυόταν, προσθέτοντας πως κανένα εμβόλιο δεν θα είναι 100% αποτελεσματικό και επισημαίνοντας την πρόκληση του να επιτευχθεί η λεγόμενη "ανοσία της αγέλης".

Σχετικά Άρθρα