ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πού βρίσκεται η Κύπρος στο δείκτη ευτυχίας

12 Δεκεμβρίου 2023, 06:36

images

Οι κάτοικοι στην Αυστρία είναι οι πιο χαρούμενοι στο σύνολο των χωρών της ΕΕ, με τους πολίτες να είναι οι πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους, ενώ οι Κύπριοι βρίσκονται στο μέσο της κλίμακας και οι Έλληνες στον πάτο.

Η Αυστρία είχε βαθμολογία 7,9 στα 10 στην ετήσια δημοσίευση της Eurostat για τους «δείκτες ποιότητας ζωής», η οποία βασίζεται σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε όλα τα κράτη μέλη.

Η Πολωνία, η Φινλανδία και η Ρουμανία κατατάχθηκαν από κοινού στη δεύτερη θέση με βαθμολογία 7,7 στα 10, ενώ στο άλλο άκρο της κλίμακας, η Βουλγαρία, είχε τη χαμηλότερη βαθμολογία, ως η μόνη χώρα που βαθμολογήθηκε λιγότερο από έξι (5,6), ενώ χαμηλή είναι η βαθμολογία στη Γερμανία (6,5) και την Ελλάδα (6,7).

Η Κύπρος καταλαμβάνει την 15η θέση στο δείκτη ευτυχίας.

Η Eurostat ανέφερε ότι η έκδοσή της στοχεύει «να καταγράψει τις τάσεις στην υποκειμενική ευημερία των ευρωπαίων πολιτών», σημειώνοντας ότι «οι πολίτες της ΕΕ έτειναν να είναι αρκετά ικανοποιημένοι με τη ζωή τους γενικά, αναφέροντας κατά μέσο όρο 7,1 μονάδες στους 10».

Σημειώνεται ότι παράγοντες όπως το επίπεδο εκπαίδευσης, η οικογένεια και η οικονομική σταθερότητα επηρέασαν τη συνολική ικανοποίηση των ερωτηθέντων από τη ζωή τους και όχι απλώς ο πλούτος.

Τί δείχνουν οι βαθμολογίες

Το 2022, οι Ευρωπαίοι βαθμολόγησαν την ικανοποίησή τους από τη ζωή κατά μέσο όρο με 7,1 βαθμούς σε μια κλίμακα από 0 (πολύ δυσαρεστημένοι) έως 10 (πολύ ικανοποιημένοι).

Η Λετονία και η Κροατία παρουσίασαν επίσης αρκετά χαμηλά επίπεδα ικανοποίησης στο 6,8. Ωστόσο, σε όλες τις χώρες εκτός από τη Βουλγαρία, τα μέσα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή ήταν υψηλότερα από 6, πράγμα που σημαίνει ότι οι ερωτηθέντες στην έρευνα δήλωσαν ικανοποιημένοι παρά δυσαρεστημένοι.

Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι ορισμένες χώρες που συνδέονται με χαμηλά επίπεδα εισοδήματος στο πρόσφατο παρελθόν, όπως η Ρουμανία και η Πολωνία, είναι μεταξύ των χωρών όπου η ικανοποίηση από τη ζωή είναι υψηλότερη - δείχνοντας την πολυπλοκότητα της σχέσης μεταξύ υποκειμενικής ευημερίας και οικονομικής ευημερίας.

Η ικανοποίηση από τη ζωή μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες όπως η ηλικία, το επίπεδο εκπαίδευσης, η οικογένεια και η οικονομική κατάσταση.

Χαίρονται τη ζωή οι νέοι

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι νέοι στην ΕΕ ήταν πιο ικανοποιημένοι με τη ζωή τους παρά οι ηλικιωμένοι.

Το 2022, στα περισσότερα κράτη μέλη, άτομα ηλικίας 16-29 ετών εμφάνισαν υψηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή σε σύγκριση με τα άτομα άνω των 65 ετών.

Το αντίθετο από αυτή την άποψη παρατηρήθηκε στη Δανία, τη Σουηδία, την Ιρλανδία, τις Κάτω Χώρες, το Λουξεμβούργο και τη Φινλανδία.

Η διαφορά μεταξύ της υποκειμενικής ευημερίας των νέων σε σύγκριση με τους άνω των 65 ετών ήταν η μεγαλύτερη στην Κροατία (+1,6 μονάδες), τη Βουλγαρία (+1,4 μονάδες), τη Λιθουανία (+1,3 μονάδες) και τη Σλοβακία (+1,2 μονάδες).

Στη Γερμανία οι δύο ηλικιακές ομάδες είχαν την ίδια μέση ικανοποίηση από τη ζωή. Στη Δανία τα άτομα άνω των 65 ετών είχαν το μεγαλύτερο πλεονέκτημα στην ικανοποίηση από τη ζωή σε σύγκριση με τους νέους: 0,9 βαθμούς.

Η ικανοποίηση από τη ζωή των νέων κυμαινόταν μεταξύ 6,3 στη Βουλγαρία και 8,1 στη Ρουμανία και την Πολωνία, ενώ για τους άνω των 65 ετών ήταν τόσο χαμηλή όσο 4,9 στη Βουλγαρία και έφτασε στο 8,0 στη Δανία.

Πιο ευτυχισμένοι οι μορφωμένοι

Εκτός από την επίδραση της ηλικίας, η ικανοποίηση από τη ζωή φαινόταν να εξαρτάται από το επίπεδο εκπαίδευσης, το οποίο σε κάποιο βαθμό αντανακλούσε και τα επίπεδα εισοδήματος.

Σε κάθε κράτος μέλος, η ικανοποίηση από τη ζωή αυξήθηκε παράλληλα με το επίπεδο εκπαίδευσης.

Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ εκείνων με τριτοβάθμια εκπαίδευση και εκείνων που έχουν πρωτοβάθμια (κάτω από τη δευτεροβάθμια) εκπαίδευση παρατηρήθηκε στη Σλοβακία (διαφορά 1,6 μονάδες), τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία (1,5), καθώς και τη Σλοβενία, την Κροατία και την Ουγγαρία (διαφορά 1,2 μονάδες).

Πιο ευτυχισμένοι στις πόλεις;

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ενώ σε επίπεδο ΕΕ, τα δεδομένα δεν έδειξαν διαφορά στην ικανοποίηση από τη ζωή μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών, παρατηρούνται αντίθετες τάσεις σε επίπεδο κρατών μελών.

Στη Μάλτα, την Αυστρία, τη Φινλανδία, τις Κάτω Χώρες, το Βέλγιο, την Ιρλανδία, τη Σουηδία, τη Δανία και το Λουξεμβούργο οι άνθρωποι στις αγροτικές περιοχές δήλωσαν ελαφρώς πιο ευτυχισμένοι (κατά τουλάχιστον 0,2 μονάδες).

Από την άλλη πλευρά, στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Λιθουανία, τη Σλοβακία, την Πορτογαλία, την Ουγγαρία, την Κροατία, την Κύπρο, τη Γερμανία και τη Σλοβενία οι άνθρωποι στις πόλεις ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή.

Η μεγαλύτερη διαφορά παρατηρήθηκε στη Βουλγαρία, όπου ο μέσος όρος ικανοποίησης από τη ζωή των ανθρώπων που ζουν στις πόλεις ήταν 0,8 μονάδες υψηλότερος από εκείνους που ζουν σε αγροτικές περιοχές.

Χρήματα και παιδιά φέρνουν ευτυχία

Το υψηλότερο επίπεδο εισοδήματος και τα παιδιά έκαναν τους Ευρωπαίους πιο ικανοποιημένους από τη ζωή στο σύνολό τους.

Καταδεικνύεται ότι η ικανοποίηση από τη ζωή σε επίπεδο ΕΕ εξαρτιόταν σε κάποιο βαθμό από τον τύπο του νοικοκυριού, σχεδόν καθόλου από το φύλο και αρκετά από το επίπεδο εισοδήματος.

Όσον αφορά τον τύπο του νοικοκυριού όπου ζει ένα άτομο, τα άτομα σε νοικοκυριά με εξαρτώμενα παιδιά ανέφεραν σταθερά τα υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή.

Το 2022, σε επίπεδο ΕΕ, αυτό ήταν 7,3, σε σύγκριση με μέσο όρο 7,1 για τα ζευγάρια που ζουν μαζί, 7,0 για νοικοκυριά με τρεις ή περισσότερους ενήλικες και χωρίς εξαρτώμενα παιδιά και 6,7 για νοικοκυριά με ένα άτομο.

Το γεγονός ότι τα νοικοκυριά με εξαρτώμενα παιδιά ήταν πιο ικανοποιημένα από εκείνα χωρίς, είναι μάλλον συγκεκριμένο στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, καθώς η έρευνα σε άλλες ηπείρους έχει συχνά βρει το αντίθετο.

Μεταξύ 2018 και 2022, η ικανοποίηση από τη ζωή μειώθηκε περισσότερο (-0,3 μονάδες) για τα νοικοκυριά με εξαρτώμενα παιδιά, αν και συνέχισαν να αναφέρουν την υψηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η ικανοποίηση από τη ζωή μειώθηκε επίσης ελαφρώς για όλους τους άλλους τύπους νοικοκυριών: 0,2 μονάδες για νοικοκυριά χωρίς εξαρτώμενα παιδιά και για αυτά που αποτελούνται από δύο ενήλικες και 0,1 μονάδες για νοικοκυριά με ένα άτομο και νοικοκυριά με τρεις ή περισσότερους ενήλικες.

Πολύ μικρή διαφορά βρέθηκε στην ικανοποίηση από τη ζωή των ανθρώπων ανά φύλο. Η αλλαγή μεταξύ 2018 και 2022 δεν ήταν ομοιόμορφη, μειώθηκε ελαφρώς περισσότερο για τους άνδρες (-0,3 μονάδες) από ό,τι για τις γυναίκες (-0,2 μονάδες), με μέσο όρο 7,1 σε επίπεδο ΕΕ το 2022.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα