Πόσο ικανοποιημένοι είναι με τη ζωή πολίτες σε Κύπρο και ΕΕ
27 Απριλίου 2024, 06:00
Κοντά στο μέσο όρο της ΕΕ, είναι ο βαθμός ικανοποίησης των κυπρίων από τη ζωή τους, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα η Eurostat.
Μία από τις πιο σημαντικές πτυχές της υποκειμενικής ευημερίας είναι η ικανοποίηση του ατόμου από τη ζωή γενικά.
Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία , το 2022, το ποσοστό συνολικής ικανοποίησης από τη ζωή στην ΕΕ, με βάση μια κλίμακα από το 0 (καθόλου ικανοποιημένος) έως το 10 (απόλυτα ικανοποιημένος), ήταν 7,1 κατά μέσο όρο από 7,3 το 2018.
Στην Κύπρο, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 7,2 για το 2022.
Σε 18 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, οι πολίτες αξιολόγησαν την ικανοποίηση από τη ζωή τους κατά μέσο όρο πάνω (16 κράτη μέλη) ή ίσο (δύο κράτη μέλη) με τον μέσο όρο της ΕΕ.
Οι υψηλότερες βαθμολογίες κατά μέσο όρο καταγράφηκαν στην Αυστρία (7,9), τη Φινλανδία, την Πολωνία και τη Ρουμανία (7,7 σε κάθε χώρα), το Βέλγιο και τις Κάτω Χώρες (7,6 σε κάθε χώρα).
Οι χαμηλότερες βαθμολογίες κατά μέσο όρο καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (5,6), τη Γερμανία (6,5) και την Ελλάδα (6,7).
Η αντιληπτή ικανοποίηση γενικά αυξάνεται με το μορφωτικό επίπεδο
Όπως διαφαίνεται, το υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο συσχετίστηκε με υψηλότερα αντιληπτά επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή γενικά και με την οικονομική κατάσταση.
Τονίζεται ότι μια αποδεκτή οικονομική κατάσταση είναι κρίσιμη για ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο και παίζει καθοριστικό ρόλο στη συνολική ικανοποίηση της ζωής.
Για την ικανοποίηση του ατόμου με την οικονομική του κατάσταση, η Φινλανδία και η Ολλανδία ανέφεραν τις υψηλότερες βαθμολογίες, ενώ η Βουλγαρία και η Ελλάδα τις χαμηλότερες.
Ένα κοινωνικό περιβάλλον που λειτουργεί σωστά είναι σημαντικό για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Οι καλές προσωπικές σχέσεις βοηθούν στο να αισθάνονται μέρος μιας κοινωνίας και προάγουν τη συνολική τους ευημερία. Τα άτομα στην Αυστρία, τη Μάλτα και τη Σλοβενία είχαν τις υψηλοτερες βαθμολογίες, σχετικά με την ικανοποίηση από τις προσωπικές τους σχέσεις.
Αντίθετα, η Βουλγαρία και, σε μικρότερο βαθμό, η Κροατία και η Ελλάδα, ήταν λιγότερο ικανοποιημένοι με τις προσωπικές τους σχέσεις.
Ευτυχισμένοι οι πολίτες σε Βέλγιο και Λουξεμβούργο
Το 2022, το 65,2 % των ανδρών και το 62,8 % των γυναικών στην ΕΕ δήλωσαν ευτυχισμένοι πάντα ή τις περισσότερες φορές (τις τέσσερις εβδομάδες πριν από την έρευνα). Τα υψηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν στο Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, ενώ τα χαμηλότερα στη Λετονία και τη Βουλγαρία.
Τα άτομα με τριτοβάθμια εκπαίδευση είχαν μεγαλύτερη «εμπιστοσύνη στους άλλους» από εκείνα με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο στις χώρες της ΕΕ. Οι διαφορές ήταν ιδιαίτερα αισθητές στη Δανία, τη Σλοβενία, τη Γαλλία και τη Σουηδία.
Ανεξάρτητα από την εκπαίδευση, η «εμπιστοσύνη στους άλλους» παρέμεινε χαμηλή στην Κύπρο, αλλά ήταν υψηλή στη Ρουμανία και τη Φινλανδία.
Της Γεωργίας Χαννή