Πορεία υλοποίησης νομοσχεδίων θα εξετάσει η επιτροπή υγείας
29 Αυγούστου 2024, 07:08
Σειρά νομοσχεδίων εκκρεμούν προς συζήτηση στην επιτροπή υγείας της βουλής και με την επανέναρξη των εργασιών της, αναμένεται να τεθούν ενώπιον της ενώ παράλληλα θα εξεταστεί η πορεία υλοποίησής τους με καθορισμό χρονοδιαγραμμάτων.
Όπως δήλωσε στο YgeiaWatch, ο πρόεδρος της επιτροπής υγείας, Ευθύμιος Δίπλαρος, αναμένεται η συζήτηση μίας σειράς νομοσχεδίων που βρίσκονται σε διαβούλευση με το υπουργείο Υγείας όπως είναι το νομοσχέδιο για τη δημιουργία της ανεξάρτητης εθνικής αρχής ασθενοφόρων, το νομοσχέδιο για τις πανεπιστημιακές κλινικές, το συνήγορο του ασθενή, τα κέντρα αποκατάστασης καθώς επίσης για τη δημιουργία του εθνικού ινστιτούτου καρκίνου.
Σύμφωνα με τον κ. Δίπλαρο, αυτά τα νομοσχέδια αλλά και άλλα εάν κατατεθούν, θα εξεταστούν πολύ γρήγορα και χωρίς χρονοτριβή.
Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι «όπως έχουμε αποδείξει ως επιτροπή κανένα από τα εκκρεμούντα θέματα τα οποία έχουν συζητηθεί δεν πρόκειται να ξεχαστεί». Αντίθετα, τονίζει, σε συγκεκριμένες ημερομηνίες συνεδρίασης της επιτροπής υγείας, θα εξεταστεί η πορεία υλοποίησης τους και τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν από τους αρμόδιους φορείς.
Υπενθυμίζεται ότι όσον αφορά τη δημιουργία της ανεξάρτητης εθνικής αρχής ασθενοφόρων, το νομοσχέδιο που εκκρεμεί αφορά τη θέσπιση νομοθεσίας για τη ρύθμιση των παροχέων υπηρεσιών ασθενοφόρου και των διασωστών, καθώς και της εγγραφής των ασθενοφόρων οχημάτων.
Τονίζεται ότι το νομοσχέδιο για τα ασθενοφόρα, συζητιέται εδώ και χρόνια. Η βασική διαφωνία είναι κατά πόσον θα πρέπει η Αρχή Ασθενοφόρων να είναι ανεξάρτητος φορέας, στον οποίο θα υπάγονται δημόσια και ιδιωτικά ασθενοφόρα ή υπό τον ΟΚΥπΥ.
Σοβαρές ενστάσεις στο ενδεχόμενο δημιουργίας Ανεξάρτητης Αρχής για τα ασθενοφόρα, εξέφρασε το υπουργείο Οικονομικών ενώ με τη δημιουργία ανεξάρτητης αρχής ασθενοφόρων, δεν συμφωνεί ούτε ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών (ΟΚΥπΥ).
Παράλληλα, το νομοσχέδιο για τις πανεπιστημιακές κλινικές και πανεπιστημιακά νοσοκομεία, βρίσκεται στο στάδιο επαναδιαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με την επανακατάθεσή του στη Βουλή, να αναμένεται εντός του 2024.
Σημειώνεται ότι τo συγκεκριμένο νομοσχέδιο, πηγαινοέρχεται εδώ και χρόνια μεταξύ υπουργείου Υγείας και Βουλής. Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η θέσπιση νομοθεσίας που να διέπει τη συνεργασία αφενός μεταξύ των ιατρικών σχολών των πανεπιστημίων και του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και αφετέρου μεταξύ των ιατρικών σχολών και των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.
Η Κύπρος είναι η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν έχει πανεπιστημιακές κλινικές, ενώ σύμφωνα με τα ανώτατα ιδρύματα της χώρας, η δημιουργία πανεπιστημιακών κλινικών, θα ωθήσει περισσότερο την αυξημένη ζήτηση που υπάρχει για τα ιατρικά επαγγέλματα.
Όσον αφορά το νομοσχέδιο που προνοεί την ίδρυση και λειτουργία στην Κύπρο του θεσμού του Συνηγόρου του Ασθενή, βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο.
Εντός του 2024, αναμένεται ότι θα κατατεθούν στη Βουλή και τα νομοσχέδια που αφορούν τα κλινικά εργαστήρια ,τις υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας, τη λειτουργία των ιατρείων και οδοντιατρείων, τα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια και τα ακτινοδιαγνωστικά κέντρα.
Της Γεωργίας Χαννή
Tags: Βουλή