Ποια είδη φαγητών βοηθούν στην καταπολέμηση παθήσεων
11 Αυγούστου 2024, 06:00
Είδη φρούτων, κρέατος, πάστας αλλά και ψωμιού, θα πρέπει οι καταναλωτές να εντάξουν στη διατροφή τους ως υγιεινές τροφές.
Οι εν λόγω τροφές, όπως το σταφύλι, το μπούτι κοτόπουλου και το ψωμί με προζύμι, διαθέτουν συστατικά θρέψης, ενώ βοηθούν στην αποτροπή παθήσεων όπως διαβήτη, χρόνιων παθήσεων και αντιμετώπιση της υψηλής αύξησης σακχάρου στο αίμα.
Σταφύλι για αποτροπή του διαβήτη
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, μελέτη που έγινε το 2013 κατέδειξε ότι η κατανάλωση σταφυλιού, μπορεί να αποτρέψει τον κίνδυνο απόκτησης διαβήτη τύπου 2.
Με βάση τα ευρήματα της μελέτης, η κατανάλωση σταφυλιού και σταφίδων, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, συνδέεται με 12% χαμηλότερο ρίσκο κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.
Η υπεύθυνη του διδακτικού προγράμματος διατροφής και διαιτολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νεβάντα, Samantha Μ. Coogan, εξήγησε ότι τα σταφύλια περιλαμβάνουν ίνες και βιταμίνη Κ, η οποία είναι σημαντική για την καρδιά και την υγεία των οστών.
Πρόσθετα, το φρούτο αποτελείται από ρεσβερατρόλη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, το οποίο με βάση μελέτες βοηθά στη μείωση του κινδύνου χρόνιων παθήσεων, όπως καρδιακές παθήσεις, τύπων καρκίνου και της πάθησης του Αλτσχάιμερ.
Όπως αναφέρεται, το σταφύλι αντιστοιχεί σε περίπου 12 γραμμάρια ζάχαρης ανά μισό ποτήρι. Ωστόσο, το φρούτο απορροφάται με πιο αργούς ρυθμούς, ενώ δεν προκαλεί υψηλά επίπεδα σακχάρου όπως γίνεται με την ζάχαρη τραπεζιού.
Περισσότερος σίδηρος στο μπούτι κοτόπουλου
Σε ότι αφορά την συμπερίληψη κρέατος στη διατροφή ενός ατόμου, η εγγεγραμμένη διαιτολόγος και κλινική αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μισσούρι Natalie B. Allen, υποδεικνύει σε σχέση με το κοτόπουλο ότι εμπεριέχει περισσότερο σίδηρο, ένα στοιχείο που απουσιάζει από τη διατροφή της πλειοψηφίας των ενηλίκων.
Εξήγησε, ότι το στήθος ενός κοτόπουλου έχει ελαφρώς περισσότερη πρωτεΐνη.
Ωστόσο, το μπούτι κοτόπουλου είναι λιγότερο ακριβό, πιο εύγεστο και ευκολότερο στο μαγείρεμα.
Σύμμαχος για το σάκχαρο στο αίμα το ψωμί με προζύμι
Επιπρόσθετα, το ψωμί με προζύμι γνωστό και ως sourdough bread, το οποίο έχει γίνει αρκετά δημοφιλές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποτρέπει την γρήγορη άνοδο του σακχάρου στο αίμα, σε σχέση με το άσπρο ψωμί.
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία του 2019, το προζύμι διαθέτει χαμηλότερο δείκτη γλυκαιμικού, ένα είδος μέτρησης των επιπτώσεων του φαγητού στο σάκχαρο αίματος, αντίθετα με το άσπρο ψωμί χωρίς προζύμι ή το ψωμί ολικής άλεσης.
Τα leftovers με ανθεκτικό άμυλο
Στα φαγητά που θεωρούνται υγιεινές τροφές περιλαμβάνονται ακόμη, όπως αναφέρεται, τα μαγειρεμένα μίας ημέρας ή αλλιώς «leftovers», μακαρόνια, ρύζι και πατάτες.
Ειδικότερα, μελέτη που διεξήχθη το 2015 κατέδειξε ότι το μαγειρεμένο άσπρο ρύζι προσφέρει 2,5 φορές περισσότερη ποσότητα ενός είδους ινών, το λεγόμενο ανθεκτικό άμυλο.
Ιδιαίτερα, η ψύξη του μαγειρεμένου ρυζιού, μακαρονιών και πατατών ανακατατάσσει τα μόρια αμύλου, δημιουργώντας έτσι το ανθεκτικό άμυλο.
Το εν λόγω είδος αμύλου, διασπάται στο παχύ έντερο, δημιουργώντας λιπαρά οξέα που τρέφουν τα υγιή βακτηρίδια του εντέρου. Εξάλλου, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα όπως προστίθεται, μπορεί να αυξηθούν βραδύτερα μετά το γεύμα με το ανθεκτικό άμυλο.
Στη λίστα των υγιεινών τροφών, προστίθενται ακόμη το ποπκορν, η σάλτσα coleslaw αλλά και το κορεάτικο kimchi που έγινε επίσης ιδιαίτερα γνωστό μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Μ.Κ.
Tags: Διατροφή