ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πισίνες: Κάλεσμα υγειονομικών υπηρεσιών για καθημερινό έλεγχο χλωρίου

23 Ιουλίου 2024, 14:09

images

Οι δημόσιες πισίνες θα πρέπει να καθαρίζονται και να ελέγχονται καθημερινά, δήλωσε ο διευθυντής των υγειονομικών υπηρεσιών, Ηρόδοτος Ηροδότου.

Ο κ. Ηροδότου, ο οποίος μιλούσε στη μεσημβρινή ζώνη του ΑΝΤ1, εξήγησε ότι «την ευθύνη για τον έλεγχο των δημόσιων πισίνων έχουν οι δήμοι ενώ σε μη δημαρχούμενες περιοχές, η αρμοδιότητα ανήκει στις  υγειονομικές υπηρεσίες των κρατικών υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας».

Σημείωσε, ότι το ίδιο ισχύει και για τις πισίνες που λειτουργούν σε ξενοδοχεία σε δήμους ή σε περιοχές εκτός δημοτικών ορίων.

Ο κ. Ηροδότου, με αφορμή το περιστατικό των αναθυμιάσεων που προκλήθηκαν από ανάμειξη χημικών σε πισίνα ξενοδοχείου στην Κάτω Πάφο και τη μεταφορά 26 ατόμων στο νοσοκομείο, ανέφερε ότι «οι δημόσιες πισίνες θα πρέπει να καθαρίζονται καθημερινά και να καταγράφεται μέτρηση του υπολειμματικού χλωρίου και του pH, δυο φορές την ημέρα, ενώ θα πρέπει να διαθέτει η πισίνα και σύστημα απολύμανσης με την προσθήκη χλωρίου ή άλλων χημικών η οποία να γίνεται με αυτόματη χλωρίωση, ούτως ώστε να υπάρχει η ανάλογη ποσότητα χλωρίου και απολύμανση του νερού».

Απαραίτητη η υγειονομική βεβαίωση

Κληθείς να απαντήσει εάν οι υγειονομικές υπηρεσίες ασκούν ελέγχους, εξήγησε ότι για να λειτουργήσει μια πισίνα, θα πρέπει να διαθέτει άδεια λειτουργίας, η οποία προϋποθέτει υγειονομική βεβαίωση από τις υγειονομικές υπηρεσίες στη βάση των προνοιών της υφιστάμενης νομοθεσίας, όπως και από την ηλεκτρομηχανολογική υπηρεσία.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «διενεργείται μια φορά το χρόνο δειγματοληπτικός έλεγχος του νερού της πισίνας από το κρατικό χημείο αλλά και έλεγχος του χλωρίου και του pH, από τον υπεύθυνο της λειτουργίας της πισίνας».

Της Ηρώς Ευθυμίου

Σχετικά Άρθρα