ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πιάνει δουλειά ανεξάρτητος οίκος για οικονομικά κίνητρα γιατρών

02 Ιουλίου 2024, 06:00

images

Εντός των επόμενων δέκα ημερών, αναμένεται να ετοιμαστεί από τον ανεξάρτητο ελεγκτικό οίκο, η μελέτη που θα καθορίσει το τελικό ύψος του ποσού των οικονομικών κινήτρων που θα λάβουν οι γιατροί του δημοσίου.

Η απόφαση, πάρθηκε στο πλαίσιο της χθεσινής συνάντησης του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Δαμιανού, με εκπροσώπους του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) και των συντεχνιών των κυβερνητικών ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΔΥ) που είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή της 48ωρης εξαγγελθείσας απεργίας των γιατρών.

Μονόδρομος η επιστράτευση ανεξάρτητου οίκου

Αφού λοιπόν οι δύο πλευρές δεν τα κατάφεραν να συμφωνήσουν μεταξύ τους, για το ύψος του κάθετου κινήτρου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ούτε χθες έδειξαν διάθεση για να κάνουν πίσω, η «επιστράτευση», ανεξάρτητου ελεγκτικού οίκου, ο οποίος θα μελετήσει τα δεδομένα του 2023 και θα καθορίσει το ύψος των οικονομικών κινήτρων, ήταν μονόδρομος.

Όπως πληροφορείται το YgeiaWatch, το βράδυ της Κυριακής ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, κάλεσε τις δύο πλευρές να παρακαθίσουν στη συνάντηση της Δευτέρας, προτείνοντας τους αρχικά να αφήσουν εκτός συζήτησης για την ώρα, το θέμα της οικονομικής διαφοράς (περίπου €1 εκατ.), κάτι που δεν αποδέχθηκε, ούτε ο ΟΚΥπΥ, ούτε όμως και οι συντεχνίες των γιατρών.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις συντεχνίες, η οικονομική αυτή διαφορά δεν αποτελούσε το βασικό σημείο διαφωνίας με τον Οργανισμό.

Όπως υποστηρίζουν, αυτό που τους οδήγησε στην απόφαση για εξαγγελία απεργιακών κινητοποιήσεων ήταν η απαξιωτική όπως την χαρακτήρισαν συμπεριφορά εκ μέρους του ΟΚΥπΥ αλλά και για την καθυστέρηση στο θέμα της συνομολόγησης συμφωνίας για τα έτη 2024-2026.

Ικανοποίηση για συνομολόγηση νέου πλαισίου

Μιλώντας στο YgeiaWatch, οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΥΔΥ και ΠΑΣΥΚΙ, εξέφρασαν ικανοποίηση αναφορικά με την απόφαση για συνομολόγηση νέου πλαισίου συμφωνίας για τα οικονομικά κίνητρα (2024-2026), με τη συμμετοχή του Υπουργείου Υγείας ως μεσολαβητή και του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) ως παρατηρητή.

«Το σημαντικότερο ήταν να υιοθετηθεί η νέα συμφωνία αλλά και να υπάρχει χρονικός ορίζοντας, ούτως ώστε να μην γίνει ατέρμονο. Επίσης θέλαμε την εγγύηση του Υπουργού η οποία τελικά μας δόθηκε», ανέφερε o Πρόεδρος του κλάδου Ιατρών και Κλινικών Διευθυντών της ΠΑΣΥΔΥ, Μωυσής Λάμπρου.

Σημειώνεται, ότι στο πλαίσιο της συνάντησης, τέθηκε χρονοδιάγραμμα για τη συνομολόγηση του πλαισίου συμφωνίας με καταληκτική ημερομηνία την 30η Οκτωβρίου 2024.

«Το σημαντικό είναι ότι πάμε στη συνομολόγηση μιας νέας συμφωνίας και ευελπιστούμε ότι θα θέσει τις σωστές βάσεις , ώστε τα δημόσια νοσηλευτήρια να πάνε μπροστά. Τις τελευταίες μέρες όταν διεξαγόταν η συζήτηση για τους λόγους που οι συντεχνίες προέβησαν στην εξαγγελία της απεργίας προβάλλαμε ιδιαίτερα τη συμπεριφορά του ΟΚΥπΥ η οποία κυρίως καταγράφηκε σε ένα συγκεκριμένο κείμενο δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας.

Παράλληλα, πρόσθεσε, «προβάλλαμε το αίτημα μας αλλά και τη δυσφορία μας γιατί ενώ μας είχαν υποσχεθεί ότι για το 2023 θα γινόταν συνομολόγηση μια νέα συμφωνία, αυτό δεν έγινε κατορθωτό. Μετά από τη συνάντηση και με τις παρεμβάσεις του Υπουργού αλλά και του Προέδρου της Δημοκρατίας επιτεύχθηκε».

Απόσυρση απόφασης ΔΣ του ΟΚΥπΥ

Παράλληλα, συμφωνήθηκε η απόσυρση της απόφασης του ΔΣ του ΟΚΥπΥ, ημερομηνίας 25.06.2024, η οποία αποτελούσε την τελική πρόταση του οργανισμού προς τους γιατρούς, για την καταβολή των κινήτρων του 2023. Μέσα από την επιστολή την οποία απέστειλε ο οργανισμός προς τις συντεχνίες, οι οποίες μίλησαν για απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς από πλευράς της διοίκησης του οργανισμού, προς τους εργαζόμένους, ο ΟΚΥπΥ σημείωνε ότι:

  • Δεν εγκρίνει τη συμπερίληψη των εσόδων από τα νοσοκομειακά εργαστήρια, τα ΤΑΕΠ και τις υπηρεσίες ψυχικής Υγείας καθότι εξαιρούνται από την υφιστάμενη συμφωνία».
  • Δεν προτίθεται να προσμετρήσει στη συμφωνία για τα κίνητρα ιατρικές πράξεις που εκτελούνται κατά τις απογευματινές ώρες, καθώς η λειτουργία των νοσοκομείων κατά τις απογευματινές ώρες διέπεται από διαφορετική συμφωνία.

  • Δεν πρόκειται να εντάξει στα κίνητρα τις παραπομπές ασθενών για εργαστηριακές εξετάσεις, οι οποίες επιφέρουν έσοδα στον οργανισμό, καθώς οι εξετάσεις γίνονται από τα χημεία των νοσοκομείων.

Η απόσυρση της συγκεκριμένης πρότασης, σε συνδυασμό με την εξασφάλιση της παρέμβασης του υπουργείου Υγείας στη συνομολόγηση της συμφωνίας καταβολής κινήτρων για τα έτη 2024-2026 αλλά και η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, φαίνεται να ήταν οι ενέργειες που οδήγησαν τελικά τις συντεχνίες στην απόφαση για αναβολή των απεργιακών κινητοποιήσεων.

«Δηλώνουμε ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συνάντησης και για το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας παρενέβη και θα υπάρξει συνάντηση αναφορικά με τα θεσμικά θέματα μεταξύ υπουργείου Υγείας, ΟΚΥπΥ και συντεχνιών.

Αφού πάρουμε τη μελέτη του ανεξάρτητου οίκου και λυθεί αυτό το θέμα, θα προχωρήσουμε και στη συνομολόγηση της νέας συμφωνίας και στη συζήτηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για όλα τα θέματα και όχι μόνο για το οικονομικό κομμάτι», ανέφερε ο Δρ Λάμπρου.

Στο ίδιο τέμπο και οι δηλώσεις του εκπροσώπου της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρη Κούμα ο οποίος σημείωσε ότι από τη συνάντηση βγήκαν και οι δύο πλευρές κερδισμένες.

«Από εκεί και πέρα παραμένει μια διαφορά στο οικονομικό, η οποία, όπως δηλώσαμε πολλές φορές, δεν είναι το πρωτεύον έτσι ο ανεξάρτητο οίκος θα κάνει τη μελέτη και το αποτέλεσμα θα είναι δεσμευτικό και για τις δύο πλευρές», τόνισε.

«Στον πρόεδρο δεν θα πάμε μόνο για το οικονομικό κομμάτι, αλλά θα αναδειχθούν και άλλα θέματα τα οποία είναι ευκαιρία να τα ακούσει και από την πλευρά των γιατρών. Μας δίνεται στην ουσία η ευκαιρία να μεταφέρουμε τις εμπειρίες μας στον πρόεδρο της Δημοκρατίας», κατέληξε.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα