Παράνομη πώληση τροφίμων μέσω διαδικτύου
20 Μαρτίου 2024, 16:06
Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, ανακοίνωσαν ότι έχει παρατηρηθεί πως γίνεται πώληση τροφίμων (είδη ζαχαροπλαστικής, είδη catering, μέλι, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, ελαιόλαδο κ.ά), τα οποία παράγονται σε μη ελεγχόμενα από τις αρμόδιες αρχές υποστατικά, μέσω προσωπικών ή εμπορικών προφίλ, σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Instagram, ή μέσω ιστοσελίδων.
Ως εκ τούτου, αναφέρει σχετική ανακοίνωση, καλούνται οι καταναλωτές να είναι προσεκτικοί όταν αγοράζουν τρόφιμα διαδικτυακά.
Θα πρέπει να επιβεβαιώνουν ότι προέρχονται από επιχειρήσεις που έχουν καταχωρηθεί στο μητρώο που τηρούν οι Υγειονομικές Υπηρεσίες, ζητώντας το πιστοποιητικό καταχώρησης τους.
Επίσης, θα πρέπει να εξετάζουν τη σήμανση του προϊόντος πριν προχωρήσουν σε αγορά, καθώς βάση νομοθεσίας, ο παραγωγός οφείλει να συμμορφώνεται με τη σχετική νομοθεσία για τη σήμανση των τροφίμων. Ενδεικτικά: ονομασία του τροφίμου, κατάλογο συστατικών, αλλεργιογόνες ουσίες, όνομα και διεύθυνση του παρασκευαστή κλπ. Οι πληροφορίες αυτές πρέπει να είναι διαθέσιμες στον καταναλωτή πριν την πραγματοποίηση της αγοράς.
Σημειώνεται ότι η πώληση τροφίμων, τα οποία δεν παράγονται σε αδειοδοτημένα/εγκεκριμένα εργαστήρια ή υποστατικά τροφίμων, περικλείει διάφορους κινδύνους που αφορούν την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων.
Τέλος, καλούνται οι καταναλωτές σε περίπτωση που εντοπίσουν μη αδειοδοτημένο υποστατικό, το οποίο πουλάει τρόφιμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή/και σε ιστοσελίδες, να ενημερώνουν τις Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας ή να επικοινωνούν με τη Γραμμή Καταναλωτή στο 1429.
Tags: Τρόφιμα