ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πανεπιστημιακοί ιατροί παρείχαν υπηρεσίες χωρίς να είναι ενταγμένοι στο ΓεΣΥ

29 Νοεμβρίου 2022, 06:46

images

Ακαδημαϊκοί της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου παρείχαν υπηρεσίες ως πανεπιστημιακοί ιατροί χωρίς να είναι μέλη του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) ή/και εγγεγραμμένοι στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓΕΣΥ), αναφέρει ειδική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας (ΕΥ).

Η εν λόγω έκθεση που διεξήγαγε η ΕΥ με θέμα «Πανεπιστήμιο Κύπρου – Ειδική Έκθεση για τα έτη 2019 και 2020», σημειώνει ότι οι Πανεπιστημιακοί Ιατροί θα έπρεπε να πληρούν τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στο Συμφωνητικό Συνεργασίας όσον αφορά την κλινική τους εργασία.

Επιπρόσθετα, η έκθεση αναφέρει ότι δεν έχει συσταθεί Μεικτή Επιτροπή, η οποία να παρακολουθεί την εφαρμογή των προνοιών των Συμφωνητικών Συνεργασίας, μεταξύ Πανεπιστημίου και Υπουργείου Υγείας/Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), καθώς επίσης στη Μεικτή Επιτροπή που θα συσταθεί, θα συμμετέχει Μέλος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου, γεγονός το οποίο θα δημιουργήσει σύγκρουση συμφερόντων.

Ως εκ τούτου, η ΕΥ συστήνει όπως το Πανεπιστήμιο ζητήσει από τον ΟΚΥπΥ τη σύσταση Μεικτής Επιτροπής, το συντομότερο δυνατόν, στην οποία να συμμετέχει εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου, ο οποίος δεν θα παρέχει υπηρεσίες Πανεπιστημιακού Ιατρού στον ΟΚΥπΥ.

Προστίθεται ότι σύμφωνα με το Συμφωνητικό Συνεργασίας, μεταξύ του Πανεπιστημίου και του ΟΚΥπΥ, οι Λέκτορες, Επίκουροι Καθηγητές και Αναπληρωτές Καθηγητές, που ασκούν κλινική εργασία, έχουν υποχρέωση να δαπανούν κατ’ ελάχιστο το 50% του εργάσιμου χρόνου τους στις εγκαταστάσεις του ΟΚΥπΥ και οι Καθηγητές το 70% του εργάσιμου χρόνου τους. 

Συνεπώς, θα πρέπει να επανεξεταστεί το κατ’ ελάχιστο ποσοστό και να τεθεί μέγιστο ποσοστό του εργάσιμου χρόνου που αναλώνεται στα Νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ.

Όπως αναφέρει η έκθεση, από τις 27 Οκτωβρίου 2021, στο ύψος των επιπρόσθετων απολαβών των Μελών του Ακαδημαϊκού Προσωπικού που ασκούν κλινική εργασία, το οποίο ανέρχεται σε 50%-70% των ετήσιων απολαβών τους από το Πανεπιστήμιο, ανάλογα με τη βαθμίδα, θα προστεθούν αντίστοιχα ποσοστά από τα οριζόντια κίνητρα που καταβάλλονται στους Νοσοκομειακούς Ιατρούς και ανέρχονται σε €1.850 μηνιαίως.

Η ΕΥ συστήνει όπως επανεξεταστεί το ποσοστό των επιπρόσθετων απολαβών για κλινική εργασία.

Μεταξύ άλλων, παρατηρήθηκε μεγάλη διαφορά στην κλινική εργασία που διεκπεραιώθηκε στα δημόσια νοσηλευτήρια από Πανεπιστημιακούς Ιατρούς. Ως εκ τούτου, θα πρέπει στο Συμφωνητικό Συνεργασίας να περιληφθεί αναφορά για μετρήσιμα κριτήρια της κλινικής εργασίας που πρέπει να διενεργείται ετησίως από τους Πανεπιστημιακούς Ιατρούς.

Επιπλέον, η καταχώρηση των ωρών διδασκαλίας στο Σύστημα της Ιατρικής Σχολής, στη βάση των οποίων υπολογίζεται η αμοιβή των Νοσοκομειακών Ιατρών, γίνεται από τους ίδιους τους Νοσοκομειακούς Ιατρούς, ενώ η καταχώρηση των ωρών στο Σύστημα θα έπρεπε να γίνεται από ανεξάρτητο άτομο.

Με βάση τα ευρήματα της ΕΥ, μέλη του Ακαδημαϊκού Προσωπικού της Ιατρικής Σχολής διατηρούσαν παράλληλη εξωπανεπιστημιακή εργοδότηση, χωρίς να εξασφαλίσουν σχετική άδεια από τα αρμόδια Όργανα του Πανεπιστημίου. Ακόμη, το Πανεπιστήμιο Κύπρου δεν προέβη σε πειθαρχική έρευνα και ζήτησε από τους Ακαδημαϊκούς όπως προβούν στις αναγκαίες ενέργειες, ώστε η εργοδότησή τους στο Πανεπιστήμιο να μην παραβιάζει τη σχετική νομοθεσία.

Σύμφωνα με την ΕΥ, το Πανεπιστήμιο πρέπει να προβαίνει στη διερεύνηση περιπτώσεων ενδεχόμενης διάπραξης πειθαρχικού παραπτώματος, σύμφωνα με τους σχετικούς Κανονισμούς.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα