Π. Κανάρη: Αναγκαία η δημιουργία γηριατρικών κλινικών
10 Μαρτίου 2023, 07:03
Αναγκαία θεωρεί η νέα υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη, τη δημιουργία γηριατρικών κλινικών και την παροχή κατ’ οίκoν φροντίδας, καθώς παρουσιάζεται πρόβλημα συμφόρησης στα νοσοκομεία από ηλικιωμένους ασθενείς καθιστώντας δύσκολο το έργο της λειτουργίας των δημόσιων νοσηλευτηρίων.
Οι αναφορές της υπουργού προκύπτουν μετά από σειρά περιστατικών για κακομεταχείριση ηλικιωμένων σε νοσηλευτήρια, που είδαν το φως της δημοσιότητας και μετά από σχετικές καταγγελίες που τέθηκαν ενώπιον της, κατά την επίσκεψη της, την περασμένη εβδομάδα στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού.
Η υπουργός έγινε δέκτης καταγγελιών ότι ιδιωτικά νοσοκομεία παραπέμπουν περιπτώσεις ηλικιωμένων σε νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ, σημειώνοντας ότι αυτές είναι πληροφορίες που πρέπει να διερευνήσει και να επιβεβαιώσει.
Μιλώντας χθες στην κρατική τηλεόραση, κλήθηκε να σχολιάσει την εισήγηση από το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας για τη δημιουργία γηριατρικών κλινικών, δηλώνοντας ότι «είναι πολύ αναγκαίο και θα το προσπαθήσουμε, προκειμένου να αποσυμφοριστούν οι κλίνες στα νοσοκομεία, τις πλείστες από τις οποίες καταλαμβάνουν ηλικιωμένα άτομα που χρήζουν φροντίδας».
Σημείωσε ότι οι γηριατρικές κλινικές θα βοηθήσουν ώστε η παρακολούθηση των ηλικιωμένων να γίνεται με σεβασμό, προσθέτοντας εντούτοις πως σε ό,τι αφορά την κατάρτιση επαγγελματιών υγείας στην Κύπρο, δεν γίνεται σε ικανοποιητικό βαθμό.
«Πρέπει να δείξουμε και δείχνουμε σεβασμό σε αυτά τα άτομα, αλλά κυρίως δεν πρέπει αυτά τα άτομα να μένουν, να θεραπεύονται εκεί στα νοσοκομεία ή να παρακολουθούνται θα έλεγα, γιατί είναι περισσότερο παρακολούθηση παρά θεραπεία», πρόσθεσε.
Η κ. Κανάρη ανέφερε επίσης ότι «θα ήταν καλό να υπήρχε και κατ’ οίκον φροντίδα με μια ομάδα νοσοκόμων, ψυχιάτρων, που να πηγαίνει στα σπίτια των ηλικιωμένων και να ξέρουν ότι η φροντίδα είναι σε πολύ τακτά χρονικά διαστήματα».
«Έτσι δεν θα υπήρχε ο λόγος να πηγαινοέρχονται, γιατί όταν τους δώσουν εξιτήριο από το νοσοκομείο, επανέρχονται σε λίγες μέρες πίσω, γιατί οι δικοί τους άνθρωποι δεν ξέρουν τι να κάνουν», συμπληρώνει.
Απουσία πολιτικής για την τρίτη ηλικία στην Κύπρο
Το πρόβλημα τέθηκε και ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, κατά την επίσκεψη του στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού στις 7 Μαρτίου, με τον ίδιο να σημειώνει ότι «εκείνο που απουσιάζει είναι το να έχουμε πολιτική ως κράτος, διαχρονικά, για την τρίτη ηλικία».
Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του Διευθυντή του Νοσοκομείου ότι τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε γηριατρεία και κατά πόσο αυτό τον απασχολεί, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε «φυσικά και με προβληματίζει, το συζήτησα και με την Υπουργό, και με το προσωπικό ειδικότερα στην παθολογική κλινική».
«Είναι ένας τομέας που υστερούμε σε σημαντικό βαθμό σε σύγκριση με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ», σημείωσε, καθώς «αυτή η έλλειψη συγκεκριμένης πολιτικής για την τρίτη ηλικία είναι κάτι που οδηγεί και στην αναφορά που έγινε κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τους ιατρούς», πρόσθεσε.
Χρονοδιαγράμματα και βελτίωση των ΤΑΕΠ
Η υπουργός αναφέρθηκε επίσης στο στόχο για τη βελτίωση της λειτουργίας των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ), κυρίως του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), όπως είπε.
«Αυτό που θέλω πραγματικά να βελτιώσουμε σε μικρό χρονικό διάστημα είναι τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και οι παθολογικοί θάλαμοι, περισσότερο στα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ», σημείωσε.
Σε ότι αφορά ευρύτερα τα θέματα του ΓεΣΥ, η κ. Κανάρη, ανέφερε επίσης ότι έχει επικοινωνήσει κατ’ ιδίαν την περασμένη Δευτέρα με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και τον ΟΚΥπΥ.
Όπως είπε, «έχουμε αποφασίσει να επικεντρωθούμε σε λίγα ζητήματα».
Ωστόσο, «ακόμα δεν τα οριστικοποιήσαμε, αλλά τουλάχιστον ξέρουμε ότι δυο-τρία από αυτά τα θέματα που μπορούν εύκολα να προωθηθούν και να λυθούν, θα τα δούμε πολύ σύντομα μαζί τους, γιατί θέλω να μπαίνουν χρονοδιαγράμματα», υπέδειξε.
Σημείωσε ότι «αναλάβαμε να έχουμε ένα βιώσιμο ΓεΣΥ, αναλάβαμε την αυτονόμηση των νοσοκομείων που είναι ένα άλλο σοβαρό θέμα, και ως κυβέρνηση αναλάβαμε επίσης να προσφέρουμε ποιότητα στον τομέα της υγείας».
Της Ουρανίας Στυλιανού
Tags: ΓΕΣΥ, Γηριατρική κλινική, ηλικιωμένοι, ΟΚΥπΥ, τρίτη ηλικία