ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Π. Εγγλέζος: Κατάπαυση πυρός για διορισμό Δρ Αγαθαγγέλου

20 Ιουλίου 2022, 10:31

images

Κατάπαυση πυρός για το διορισμό του προέδρου του ΠΙΣ, Πέτρου Αγαθαγγέλου, στο ΔΣ του ΟΑΥ και την επίλυση των προβλημάτων και των κενών που αντιμετωπίζει το ΓεΣΥ ζητά ο Πάνος Εγγλέζος, Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ)

Σε άρθρό του ο κ. Εγγλέζος, με αναφορά στη θύελλα αντιδράσεων που έχει προκαλέσει ο διορισμός του Δρ Αγαθαγγέλου, ειδικά εκ μέρους κάποιων οργανισμών που εκπροσωπούνται από την ΟΣΑΚ, για τον φόβο αλλαγής της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ, σχολιάζει ότι ο ίδιος είναι υπέρμαχος του ΓεΣΥ και ότι το Σύστημα έχει έρθει για να μείνει, καθώς τόσο η κυβέρνηση, οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, οι κοινωνικοί εταίροι, αλλά η πλειονότητα των Κυπρίων πολιτών το στηρίζουν έμπρακτα.

Ο κ. Εγγλέζος θέτει το ερώτημα «εάν αξίζει να σπαταλάμε τόση φαιά ουσία πάνω στην επίθεση που έχει σωρρηδόν εξαπολυθεί απέναντι στο συγκεκριμένο πρόσωπο», εφόσον ο κ. Αγαθαγγέλου «είναι ένας εκ των 13 που θα συναπαρτίζουν το Συμβούλιο του ΟΑΥ και το οποίο, ως συλλογικό όργανο, δε δύναται και δεν πρόκειται να λάβει αποφάσεις στη βάση του τι εισηγείται ένα μόνο μέλος του, ερήμην των υπολοίπων».

Προσθέτει επίσης ότι «άσχετα από το αν ένα πρόσωπο αποτελεί την καλύτερη ή όχι επιλογή για την πλήρωση μιας δεδομένης θέσης, που κατά τη γνώμη μου το αποτελεί, γιατί θα πρέπει πάντοτε να δαιμονοποιούμε την αντίθετη ή διαφορετική άποψη που αυτό εκφέρει, ειδικά αν διαθέτει εμπεριστατωμένη γνώση επί του αντικειμένου της Υγείας;», σημειώνοντας ότι η πολυφωνία είναι ζωτικό και αναπόσπαστο συστατικό των συλλογικών οργάνων διοίκησης, ώστε να διευρύνουν το πεδίο της οπτικής τους και να οδηγηθούν στη λήψη βέλτιστων, τεκμηριωμένων αποφάσεων.

Αδυναμίες και κενά στον τομέα υγείας 

Σύμφωνα με τον κ. Εγγλέζο, υπάρχουν πολλά κρίσιμα μέτωπα του ΓεΣΥ τα οποία είναι ανοικτά καθώς και αδυναμίες και κενά που πλήττουν τον τομέα της Υγείας.

Αρχικά, υπογραμμίζει την απουσία ενός φορέα επιφορτισμένου με τον έλεγχο και την αξιολόγηση της ποιότητας όλων των υπηρεσιών και παροχών υγείας και ως εκ τούτου την ανάγκη για να προωθηθεί άμεσα η υλοποίηση ενός ανεξάρτητου Ινστιτούτου Κλινικής Αριστείας.

Επιπρόσθετα, κάνει λόγο για την ανεκπλήρωτη, μέχρι σήμερα, αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, κάτι το οποίο συνιστά μια τεράστια πρόκληση για τον ΟΚΥπΥ, «εφόσον πάσχουν αποδεδειγμένα σε διοικητικό, οργανωτικό και οικονομικό επίπεδο και δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις συνθήκες ανταγωνισμού που έχουν δημιουργήσει τα νέα δεδομένα του τομέα της Υγείας».

Δεν παρέλειψε να θέσει το ζήτημα των ΤΑΕΠ και τα σοβαρά οργανωτικά προβλήματα και ανεπίλυτες εκκρεμότητες με άμεσες συνέπειες για την υγεία των ασθενών, κυρίως των χρόνιων πασχόντων, που υφίστανται σε αυτά, καθώς επίσης «την προβληματική κατάσταση που δημιουργείται για πολλούς ασθενείς μετεγχειρητικά, λόγω της μη δυνατότητας παραμονής τους στο νοσηλευτήριο για το απαιτούμενο διάστημα και της ταυτόχρονης απουσίας ειδικών κέντρων αποκατάστασης που θα μπορούσαν να αναλάβουν τη φροντίδα τους, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουν οι ίδιοι σε επιπρόσθετα, προσωπικά έξοδα για να καταστεί αυτή δυνατή».

Ο κ. Εγγλέζος σημείωσε ακόμη ότι για τους πιο πάνω λόγους, «είναι επείγουσα ανάγκη, να τεθεί προς ψήφιση το Νομοσχέδιο για τα Κέντρα Αποκατάστασης, το οποίο για άγνωστους λόγους έχει καθυστερήσει δραματικά».

Εν κατακλείδι, ο κ. Εγγλέζος συστήνει «να αφιερωθεί χρόνος στα ζητήματα που είναι πραγματικά κρίσιμα για το μέλλον της υγείας του τόπου μας και να αξιοποιήσουμε στο έπακρο την εμπειρογνωμοσύνη και τις ικανότητες του νέου μέλους του ΔΣ του ΟΑΥ».

Ο.Σ.

Σχετικά Άρθρα