Θύελλα αντιδράσεων για διαδικασίες αναγνώρισης επαγγέλματος διαιτολόγων
27 September 2022, 07:34
Θύελλα αντιδράσεων από διαιτολόγους και διατροφολόγους προκαλούν οι απαιτήσεις που προϋποθέτει η υπάρχουσα νομοθεσία για την εξασφάλιση του τίτλου του κλινικού διαιτολόγου στην Κύπρο και τη μη αναγνώριση του πτυχίου από Πανεπιστήμια της Ελλάδας. Ζητούν επίσης τη διενέργεια ελέγχου του Συμβουλίου από κάποιο ανώτατο σώμα με σκοπό την αποφυγή σύγκρουσης συμφερόντων.
Σε δηλώσεις στο YgeiaWatch, η πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Επιστημόνων Τεχνολόγων Τροφίμων και Διαιτολόγων Κύπρου (ΣΕΕΤΤΔ) και του Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου (ΣυΔιΚυ), Δρ Ελένη Ανδρέου, ανέφερε ότι το 1996 έγινε ο νόμος περί εγγραφής των επιστημόνων τροφίμων και διαιτολόγων, ο οποίος κατοχύρωνε μόνο τους διαιτολόγους και τις ειδικότητες των διαιτολόγων.
«Δεν κατοχύρωνε όμως το διατροφολόγο. Από το 2003 προσπαθούμε να κατοχυρώσουμε το διατροφολόγο και τις ειδικότητες του διατροφολόγου», είπε.
Όπως ανέφερε, η τελευταία φορά που υποβλήθηκαν αλλαγές στο νομοσχέδιο ήταν πριν δύο χρόνια καθώς υπήρχαν κάποια σημεία που οι επαγγελματίες του κλάδου και μέλη του Συμβουλίου τα έβλεπαν διαφορετικά και ως εκ τούτου έγιναν προσαρμογές.
Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, πρόσφατες τροποποιήσεις έγιναν μετά που εισακούστηκαν και καινούργιες απόψεις των μελών του ΣΕΕΤΤΔ και ΣυΔιΚυ. Οι αλλαγές και οι τροποποιήσεις που έγιναν ήταν για να περιλαμβάνει τα καθήκοντα, υποχρεώσεις και δικαιώματα των διαιτολόγων και διατροφολόγων Παγκόσμια και ήταν πάντα με τη συνεργασία των μελών τους.
Έντονη διαφωνία, όμως, έχουν διαιτολόγοι και διατροφολόγοι αναφορικά με την υποχρεωτική εγγραφή σε συνδέσμους του εξωτερικού για να έχουν τον τίτλο του κλινικού διαιτολόγου.
Συγκεκριμένα, η Έλενα Χατζημπέη, σε σχόλιο της εκφράζει αντίθετη άποψη σχετικά με την υποχρεωτική συνδρομή που πρέπει να καταβάλλουν απόφοιτοι διατροφολόγοι από αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια της ΕΕ, σε επαγγελματικά σώματα του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, χωρίς να ασκούν το επάγγελμα εκεί, ούτως ώστε να τους αναγνωρίσει το Συμβούλιο Εγγραφής Επιστημόνων Τεχνολόγων Τροφίμων και Διαιτολόγων Κύπρου (ΣΕΕΤΤΔ).
Ακόμη, ο Δημήτρης Μήτσας, υποδηλώνει ότι «είναι θλιβερό να περιμένεις από τρίτη χώρα να αξιολογεί τους διατροφολόγους για να τους εντάξεις στο δυναμικό σου, και μάλιστα σε μία χώρα που φιλοδοξεί να βγάλει αποφοίτους ιατρικών σχολών, και αδυνατεί να αξιολογήσει τους διατροφολόγους».
Υποδεικνύουν ακόμη ότι «είναι εντυπωσιακό ότι μπορεί κάποιος να εργαστεί σε μια χώρα (και μάλιστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης) μόνο και μόνο επειδή πιστοποιήθηκε από κάποιον φορέα άλλης χώρας, ενώ κάποιος άλλος συνάδελφος με τα ίδια ακριβώς προσόντα δεν μπορεί».
Με τη σειρά της η Στέφανη Werner, αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Δίκαιο είναι πιο σημαντικό καθώς η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Υπάρχουν διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχουν τον τίτλο ‘κλινικός διαιτολόγος’ και όμως διατροφολόγοι οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί σε αυτή την κατεύθυνση με κλινική άσκηση μπορούν να εργάζονται σε κλινικές/νοσοκομεία», είπε.
Δεν αναγνωρίζεται το πτυχίο από ελληνικό πανεπιστήμιο
Ακόμα ένα εμπόδιο είναι η μη αναγνώριση του επαγγέλματος αποφοίτων με πτυχίο από Πανεπιστήμια της Ελλάδας.
Σύμφωνα με το Κυπριακό Συμβούλιο Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών (ΚΥΣΑΤΣ) αλλά και το προεδρικό Διάταγμα της Ελλάδας, δεν υπάρχει ο τίτλος του κλινικού διαιτολόγου στην Ελλάδα, αναγνωρισμένο με νομοθεσία, παρόλο που υπάρχουν Κλινικοί Διαιτολόγοι στην Ελλάδα. Συνεπώς, δεν μπορούν να δώσουν τίτλο που δεν είναι αναγνωρισμένος και κατοχυρωμένος στην Ελλάδα.
Επίσης, τόσο το προπτυχιακό πρόγραμμα όσο και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα που προσφέρει συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, αφορούν στο γνωστικό αντικείμενο Διαιτολογίας – Διατροφής και Κλινική Διατροφή, αντίστοιχα.
Συνεπώς, το ΚΥ.Σ.Α.Τ.Σ., δεν μπορεί να χορηγήσει αναγνώριση στον κλάδο της Κλινικής Διαιτολογίας, αφού κανένα από τα δύο προγράμματα σπουδών δεν καταλήγει στην απονομή τίτλου σπουδών στην Κλινική Διαιτολογία. Αυτό αναφέρθηκε εξάλλου και στην Βουλή όταν συζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα.
Από την άλλη, ο Ηρακλής Λαγουδάκης σχολιάζει ότι «στην Ελλάδα με το πτυχίο Διατροφής και Διαιτολογίας μόνο ή αλλιώς BSc Nutrition and Dietetics και την άδεια άσκησης επαγγέλματος, μπορείς να δουλέψεις κανονικά και να υπογράφεις και να σφραγίζεις διαιτολόγια. Το μεταπτυχιακό όπως και το διδακτορικό το κάνεις για να εξειδικευτείς περισσότερο σε κάτι συγκεκριμένο π.χ. Κλινική Διατροφή - Αθλητική Διατροφή - Παιδιατρική Διατροφή, όχι Διαιτολογία γενικά. Στην Ελλάδα, το έχουν ξεκαθαρίσει με ένα πτυχίο Διατροφής - Διαιτολογίας και την άδεια άσκησης επαγγέλματος ότι μπορείς να δουλέψεις κανονικά τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό τομέα».
Επίσης, η Χάρις Χατζηνικόλα, αναφέρει ότι «εδώ και μήνες έχω επικοινωνήσει επανειλημμένα με το Σύλλογο για τη διαδικασία αναγνώρισης του πτυχίου μου ως διαιτολόγος στην Κύπρο (είμαι πτυχιούχος στο Χαροκόπειο Αθηνών) και δεν έχω πάρει ποτέ καμία απάντηση».
Προσθέτει ότι «θα ήθελα να εργαστώ στην Κύπρο, αλλά είναι απαράδεκτη η λογική, πρώτον να αγνοούν τα μηνύματα όσων επιθυμούν να μεταβούν για εργασία στην Κύπρο και δεύτερον σε μία ευρωπαϊκή χώρα όπως είναι η Κύπρος να υπάρχει τέτοιο νομοθετικό κενό».
Το σχετικό νομοσχέδιο «ο περί Εγγραφής Επιστημόνων Τροφίμων, Διαιτολόγων και Διατροφολόγων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022», συζητήθηκε ξανά σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας στις 8 Σεπτεμβρίου 2022 και σκοπό έχει την τροποποίησή του ώστε να κατοχυρωθεί το επάγγελμα του διατροφολόγου, να αναθεωρηθούν οι ρυθμίσεις που προνοούνται στο βασικό νόμο για τα προσόντα των διαιτολόγων και κλινικών διαιτολόγων, να καθοριστούν τα καθήκοντα των διαιτολόγων, κλινικών διαιτολόγων και διατροφολόγων και να δημιουργηθεί Πειθαρχικό Συμβούλιο.
Με την έκβαση της συνεδρίας και με βάση την απόφαση του ΚΥΣΑΤΣ όσον αφορά την αναγνώριση των κλινικών διαιτολόγων με πτυχίο από πανεπιστήμια της Ελλάδας, το Υπουργείο Υγείας ανέλαβε να αναθεωρήσει το νομοσχέδιο και να μελετηθεί πώς θα ρυθμιστεί.
Της Ουρανίας Στυλιανού