ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΟΣΑΚ: Χωρίς έλεγχο οι ιατρικές πράξεις στην Κύπρο

16 Οκτωβρίου 2024, 10:21

images

Ο αριθμός των περιπτώσεων ιατρικής αμέλειας, είναι πολύ περισσότερος από αυτά που μαθαίνουμε, ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), Δημήτρης Λαμπριανίδης.

«Ζούμε σε μια χώρα που δεν υπάρχει έλεγχος της ιατρικής πράξης και οι γιατροί μας ποτέ δεν θα ελεγχθούν για την ικανότητα να ασκούν την ιατρική ή την ποιότητα της εργασίας τους», τόνισε σε δηλώσεις του στην πρωινή εκπομπή του Alpha.

«Θεωρούμε ότι σίγουρα γίνονται εγχειρήσεις που δεν πρέπει να γίνονται», ανέφερε προσθέτοντας ότι ένα αίτημα προς τον ΟΑΥ εδώ και χρόνια είναι να γίνεται ανάλυση των πράξεων για να βλέπουμε στατιστικά, εάν στη χώρα μας ακολουθούμε το μέσο όρο της ΕΕ ή ανεπτυγμένων χωρών ή εάν υπάρχουν ιατρικές πράξεις σε κάποιες ειδικότητες που υπάρχει πολύ μεγαλύτερος αριθμός επεμβάσεων παρά σε άλλες χώρες.

«Μέχρι να αναπτυχθεί στη χώρα μας ένα σύστημα, το οποίο θα αξιολογεί τους γιατρούς, αναγκαστικά θα πρέπει να ρωτάμε για τον κάθε γιατρό και να μαθαίνουμε πόσο καλός είναι στη δουλειά του», τόνισε αναφέροντας ότι μπορούμε να ρωτάμε τον προσωπικό μας γιατρό εάν τον εμπιστευόμαστε ή άλλους γιατρούς ή ακόμη και άλλους ασθενείς.

Αίτημα στον ΟΑΥ για medical audit

Σύμφωνα με τον κ. Λαμπριανίδη, ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος θα έπρεπε να απαιτήσει εδώ και καιρό, να εφαρμοστεί στη χώρα μας ένα σύστημα medical audit.

Αναφορικά με τα παράπονα των ασθενών, ο κ. Λαμπριανίδης, σημείωσε ότι ο ΟΑΥ τα παρακολουθεί αλλά δεν τυγχάνουν όλα της ανάλογης διαχείρισης, διότι πρόσθεσε, «βλέπουμε πολλά προβλήματα να επαναλαμβάνονται».

Σύμφωνα με τον κ. Λαμπριανίδη, μια σημαντική εξέλιξη φέτος είναι η ίδρυση και λειτουργία του Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης, το οποίο θα αναπτύξει και θα εφαρμόσει πρωτόκολλα για την ιατρική στη χώρα μας και θα μοριοδοτεί και θα επαναξιολογεί τους γιατρούς γενικά. Στο κέντρο, πρόσθεσε, συμμετέχει και ο Ιατρικός Σύλλογος.

6 παράπονα για ιατρική αμέλεια

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο της ΟΣΑΚ για το Σεπτέμβριο, αυξημένα καταγράφηκαν τα παράπονα για ιατρική αμέλεια που έφθασαν τα 6.

Μεταξύ άλλων, όπως έγραψε ο Φιλελεύθερος, καταγγέλθηκε ότι ασθενής που πήγε για επέμβαση καταρράκτη, έχασε το φως του.

Την ίδια ώρα,  34χρονος ασθενής προχώρησε πρόσφατα σε καταγγελία για ενδεχόμενη ιατρική αμέλεια και αδικήματα τα οποία αφορούν απόσπαση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, σε βάρος χειρούργου ιατρού της Λευκωσίας.

Ο παραπονούμενος ισχυρίζεται ότι κατά την έναρξη της χειρουργικής επέμβασης για αποκατάσταση βουβωνοκήλης, ο γιατρός του προκάλεσε διεγχειρητική ιατρογενή τρώση της δεξιάς λαγόνιου αρτηρίας, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρείται πολύ μέχρι σήμερα.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα