ΟΣΑΚ: «Είναι άδικο τα νοσοκομεία να είναι με συστήματα προ-ΓεΣΥ»
03 Φεβρουαρίου 2022, 13:52
Στην ανάγκη εκσυγχρονισμού των συστημάτων υγείας για καλύτερη εξυπηρέτηση των χρόνιων ασθενών αναφέρεται ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), Χαράλαμπος Παπαδόπουλος.
Ερωτηθείς για την χρονοβόρα διαδικασία λήψης φαρμάκων από τους χρόνιους ασθενείς, μιλώντας στο YgeiaWatch, ανέφερε ότι «πάντα υπήρχε η συγκεκριμένη διαδικασία στα φαρμακεία του ΟΚΥπΥ (κρατικά νοσοκομεία) και συνεχίζει να υπάρχει χωρίς να καταφέρουμε να την εκσυγχρονίσουμε ούτως ώστε τα συστήματα των νοσοκομείων να επικοινωνούν με την πλατφόρμα του ΟΑΥ και κατ’ επέκταση των γιατρών, με τρόπο που όταν περνούν οι συνταγογραφήσεις των γιατρών, να μπορεί ο ασθενής με την παρουσία του στα φαρμακεία δίνοντας τα στοιχεία του να εξυπηρετείται από τον φαρμακοποιό».
Πρόσθεσε ότι «το ίδιο σύστημα υπάρχει και στις αποθήκες του ΟΚΥπΥ, όπου γίνεται η ετοιμασία των αναλωσίμων».
Εξήγησε, επίσης, ότι οι χρόνιοι ασθενείς θα έχουν να περάσουν αυτή τη διαδικασία τουλάχιστον μία φορά τον μήνα και θα χρειαστούν 1-2 ώρες στα νοσοκομεία, καθώς στα φαρμακεία μπορεί να χρειαστούν μόνο 2-3 λεπτά.
Ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων «είναι ένα μέτρο το οποίο μπορεί να γίνει. Δεν είναι θέμα ιατρικής εξυπηρέτησης, αλλά είναι καθαρά τεχνικό το θέμα. Είναι άδικο τα νοσοκομεία να είναι με συστήματα προ-ΓεΣΥ. Πρέπει να γίνει η αντίστοιχη αναβάθμιση στα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ», είπε.
Ο ΟΣΑΚ έχει προωθήσει το θέμα στους αρμόδιους φορείς και θα υπάρξει συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα με τον ΟΚΥπΥ.
«Δεν είναι καινούργιο θέμα. Το έχουμε αναδείξει από τις πρώτες ημέρες όταν λειτούργησε η πλατφόρμα του ΟΑΥ στα φαρμακεία της γειτονιάς», δήλωσε.
Υπογράμμισε ότι «είναι μία απόφαση που θα πρέπει να πάρει η ηγεσία του ΟΚΥπΥ. Νομίζω ότι θα είναι μία πολύ καλή απόδειξη, προς τους πολίτες, της προσπάθειας που γίνεται εκ μέρους του ΟΚΥπΥ για την διευκόλυνση των ασθενών και κυρίως των ασθενών με χρόνιες παθήσεις».
Κατάργηση των «ενσήμων»
Αναφορικά με την κατάργηση της πρακτικής των ‘ενσήμων’ επεσήμανε ότι «επηρεάζει άμεσα κάποιους ασθενείς, όπως λόγου χάρη τους θαλασσαιμικούς ασθενείς. Μέσω των ενσήμων γίνεται μια προαγορά έτσι ώστε όταν παρουσιάζονται οι ασθενείς δεν χρειάζεται να σπαταλήσουν κι άλλες ώρες μέχρι να πάρουν τα ‘ένσημα’ για να τα δώσουν εκεί που γίνεται η διαδικασία».
Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι δεν γνωρίζει πότε θα καταργηθούν τα ‘ένσημα’.
Εντούτοις, τόνισε ότι «πρέπει οι λύσεις να είναι διαχρονικά φιλικές προς τους χρόνιους ασθενείς, οι οποίοι περνούν αρκετές ώρες στα νοσοκομεία».
Ένταξη φαρμάκων στο ΓεΣΥ
Αναφορικά με το θέμα της καθυστέρησης της ένταξης των φαρμάκων για χρόνιες παθήσεις στο ΓεΣΥ δήλωσε ότι «είναι ακόμα ένα ταλαιπωρημένο κεφάλαιο» και «δεν πρέπει να μας απασχολήσει ιδιαίτερα ο αριθμός».
Τα φάρμακα τα οποία είναι πρώτης γραμμής, μέχρι να εγκριθούν προηγείται μία χρονοβόρα διαδικασία και ως εκ τούτου δημιουργείται ταλαιπωρία για τους ασθενείς, είπε.
«Η ίδια διαπραγμάτευση έχει και κόστη τα οποία είναι πολλαπλάσια. Η πολιτεία έχει δώσει το πράσινο φως για την ένταξη των φαρμάκων στο σύστημα. Δεν είναι θέμα διαδικασιών αλλά θέμα αποφάσεων», πρόσθεσε.
Τόνισε, επίσης, ότι «αυτά τα φάρμακα με κάποιες σύντομες διαδικασίες πρέπει να εντάσσονται και να μην μπαίνουμε στη διαδικασία των οικονομικών πτυχών. Είναι ένα πράγμα να εγκρίνεται ένα φάρμακο και άλλο αν μπορεί να αγοραστεί».
«Εάν ο ΟΑΥ δεν μπορεί να αναλάβει οικονομικά, τότε αναλαμβάνει η πολιτεία», είπε.
Της Ουρανίας Στυλιανού