ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

«Οικονομικός παράδεισος» η Κύπρος για ελλαδίτες γιατρούς

19 Αυγούστου 2024, 17:39

images

Διπλάσιους και τριπλάσιους μισθούς μετά ωφελημάτων απολαμβάνουν οι γιατροί στην Κύπρο σε σχέση με την Ελλάδα, κάτι που φαίνεται να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την «κάθοδο» μεγάλου αριθμού ελλαδιτών επαγγελματιών, με αποτέλεσμα το εθνικό σύστημα της Ελλάδα να αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη προσωπικού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα, οι γιατροί από Ελλάδα επιλέγουν τα νοσοκομεία της Κύπρου, κυρίως μετά τη ΓΕΣΥ εποχή, κι αυτό γιατί βρίσκουν τα κρατικά νοσηλευτήρια ως ένα επαγγελματικό «παράδεισο» με υψηλές οικονομικές απολαβές και καλύτερες συνθήκες εργασίας, σε σχέση πάντα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Ελλάδας.

Αναφέρεται επίσης ότι, υπάρχουν ιδιωτικές κλινικές στην Κύπρο, οι οποίες στελεχώνονται σχεδόν αποκλειστικά από Ελλαδίτες γιατρούς.

Μάλιστα η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς Ματίνα Παγώνη, ανέφερε ότι το μισθολόγιο είναι ο βασικότερος λόγος που οι γιατροί από Ελλάδα και κυρίως οι νέοι, επιλέγουν να εργαστούν στο εξωτερικό και κυρίως στην Κύπρο.

Θέση που στήριξε και η γυναικολόγος Πατρούλα Μανωλοπούλου η οποία ανέφερε ότι έφυγε από την Ελλάδα με βασικό μισθό ως διευθύντρια κλινικής τα €1,980 ευρώ και ήρθε στην Κύπρο με διπλάσιο βασικό μισθό, ο οποίος με τις προσαυξήσεις και τα επιδόματα μπορεί να είναι τριπλάσιος.

Ελλαδίτες το 25% γιατρών στα δημόσια νοσηλευτήρια

Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥΠΥ Χαράλαμπος Χαριλάου επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ της ελλαδικής εφημερίδας, αναφέροντας ότι ένα τέταρτο των γιατρών στα δημόσια νοσηλευτήρια είναι Ελλαδίτες.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΠΙΣ δρ Πέτρος Αγαθαγγέλου, είχε καταγγείλει πριν από ένα χρόνο περίπου, ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι «η Κύπρος γέμισε με περιπατητές γιατρούς από την Ελλάδα, αλεξιπτωτιστές», κατά την έκφρασή του.

Ταυτόχρονα, είχε κάνει λόγο για ραγδαία αύξηση των ιατρών στη Κύπρο, μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Είχε αναφέρει μάλιστα, ότι λόγω της αύξησης των ιατρών από το εξωτερικό και ειδικά από την Ελλάδα, έχει δημιουργηθεί «δημογραφικό πρόβλημα» εντός της ιατρικής κοινότητας, αλλά και στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους ασθενείς.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που είχε καταθέσει ο κ. Αγαθαγγέλου ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ, υπήρχαν στην Κύπρο 2.778 γιατροί, ενώ το 2023 οι γιατροί στη χώρα μας έφτασαν τους 4.700.

Σύμφωνα με τον δρα Αγαθαγγέλου, οι γιατροί που δεν έχουν ενταχθεί στο ΓεΣΥ έφταναν τους 400.

Σημειώνεται ότι η επιτροπή Υγείας, εξέταζε πρόταση νόμου για παράταση 24 μηνών στην παροχή υπηρεσιών ενδονοσοκομειακής φροντίδας σε ασθενείς από γιατρούς μη συμβεβλημένους στο ΓεΣΥ, σε νοσηλευτήρια που είναι ενταγμένα στο σύστημα.  

Της Ελένης Χαραλάμπους

Σχετικά Άρθρα