Οι παράγοντες - κλειδιά για αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο
17 Ιανουαρίου 2023, 19:53
Η μείωση της χοληστερόλης, η αποφυγή του καπνίσματος και της υπερκατανάλωσης αλκοόλ, η άσκηση και η διατήρηση του σωματικού βάρους είναι μερικοί σημαντικοί παράγοντες που βοηθούν στην πρόληψη της αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου.
Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου από το Invisible Nation, τέσσερις στους πέντε θανάτους οφείλονται στην Αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή Νόσο, καθώς η νόσος αυτή αυξάνεται περισσότερο στα άτομα που δεν γνωρίζουν ότι διατρέχουν κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού ή θανάτου.
Πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας που συχνά παραβλέπεται από το κοινό και τους φορείς χάραξης πολιτικής και συνεπώς η πρόληψη και αντιμετώπιση της νόσου αποτελούν αναγκαία.
Υπογραμμίζεται ότι αλλάζοντας τους παράγοντες κινδύνου που μπορούν να ελεγχθούν, μπορεί να προληφθεί το 80% των πρόωρων καρδιαγγειακών συμβαμάτων.
Το Invisible Nation, είναι ένα πρόγραμμα που σε συνεργασία με το Global Heart Hub και τη Novartis, στόχο έχουν να φέρουν σε επαφή ένα παγκόσμιο δίκτυο οργανώσεων ασθενών και άλλων ενδιαφερόμενων μερών από τον χώρο των καρδιαγγειακών (ΚΑ) νόσων που έχουν δεσμευτεί να επιφέρουν συστηματικές αλλαγές στην αντιμετώπιση της AKN.
Παράγοντες κινδύνου
Σημειώνεται ότι η αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσος είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών και θανάτων, η οποία επηρεάζει 300 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.
Επίσης, πολλοί άνθρωποι δεν παρουσιάζουν σημαντικά συμπτώματα έως ότου η απροσδόκητη ρήξη μίας αθηροσκληρωτικής πλάκας προκαλέσει ένα αθηροσκληρωτικό καρδιαγγειακό επεισόδιο όπως μια καρδιακή προσβολή ή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.
Συγκεκριμένα, ορισμένα θέματα υγείας όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, τα ανθυγιεινά επίπεδα χοληστερόλης, παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η παχυσαρκία, η αδράνεια και το κάπνισμα, καθώς και το οικογενειακό ιστορικό μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της ΑΚΝ.
Πρόληψη και μείωση της χοληστερόλης
Όπως αναφέρεται, οι στρατηγικές πρόληψης που βοηθούν τους ανθρώπους στην Κύπρο να μειώσουν τον κύριο τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου για ΑΚΝ, την αυξημένη χοληστερόλη LDL ή τη χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης, που ονομάζεται επίσης κακή χοληστερόλη, είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση του κινδύνου καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικού.
Η χοληστερόλη είναι μια λιπαρή ουσία που βρίσκεται σε κάθε κύτταρο του ανθρώπινου σώματος. Εντούτοις, σε υγιείς ποσότητες, συμβάλει στην παραγωγή ορμονών, βιταμίνης D και οξέων που αφορούν στην πέψη των τροφών. Υπάρχουν δύο τύποι Χοληστερόλης: η HDL-C, που συχνά ονομάζεται «καλή χοληστερόλη» και η LDL-C, που συχνά ονομάζεται «κακή χοληστερόλη». 9,10
Η LDL-C δεν είναι απαραίτητα «κακή», καθώς είναι επιβλαβής μόνο όταν υπάρχει μεγάλη συσσώρευσή της στην κυκλοφορία του αίματος. Το ενδεχόμενο αυτό σε συνδυασμό με τα τριγλυκερίδια, τον πιο κοινό τύπο λίπους που κυκλοφορεί στο σώμα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.9,10
Ακόμη, η LDL-C μπορεί να ελεγχθεί μέσω μιας απλής αιματολογικής εξέτασης υπό την καθοδήγηση του θεράποντα ιατρού, ο οποίος μπορεί να γνωματεύσει για το εάν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα είναι υγιή και ασφαλή ή εάν είναι υψηλά και πρέπει να μειωθούν.
ΠΟΥ: Στόχος μείωση θανάτων κατά 25% έως το 2030
Σημειώνεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει θέσει ως στόχο τη μείωση των πρόωρων θανάτων από Μη Μεταδοτικές Νόσους (ΜΜΝ), συμπεριλαμβανομένης της καρδιαγγειακής νόσου, κατά 25% έως το 2030.
Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου και αναπηρίας σε όλο τον κόσμο όπως και στην Κύπρο.
Όσον αφορά στην Κύπρο, διεθνή στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι θάνατοι από Καρδιαγγειακή νόσο αποτελούν το 35% των συνολικών θανάτων ετησίως (Global Burden of disease collaborative network study 2017).
Επιπλέον, η καρδιαγγειακή νόσος είναι η κύρια αιτία θανάτου και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σκοτώνοντας 5.000 ανθρώπους κάθε μέρα.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, 15 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από ΑΚΝ κάθε χρόνο, αντιπροσωπεύοντας το 85% των θανάτων που σχετίζονται με καρδιαγγειακά.