ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι επιπτώσεις κλιματικής αλλαγής στο θαλάσσιο περιβάλλον

07 Οκτωβρίου 2024, 14:07

images

Οι επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, συζητήθηκαν σε συνάντηση Στρογγυλής Τράπεζας τοπικών φορέων Κύπρου - Ελλάδας με θέμα «Προβλήματα και απειλές στο Θαλάσσιο Περιβάλλον και τα οφέλη που θα έχει ο επιχειρηματικός κόσμος και οι Δήμοι μέσα από τη Γαλάζια Ανάπτυξη», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, στο ΤΕΠΑΚ στη Λεμεσό.

Η συνάντηση συνδιοργανώθηκε από τα Κέντρα Πληροφόρησης EUROPE DIRECT του Δήμου Λάρνακας, Πανεπιστημίου Κύπρου, Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και Νοτίου Αιγαίου και από τις Αναπτυξιακές Εταιρείες Λάρνακας-Αμμοχώστου, Λεμεσού και Δωδεκανήσου.

Βασικός στόχος της πρώτης αυτής συνάντησης «είναι η σύσταση ενός άτυπου δικτύου μεταξύ μελών της ερευνητικής και πανεπιστημιακής κοινότητας, θεσμικών οργάνων της πολιτείας, μελών της τοπικής αυτοδιοίκησης, παραγόντων της αγοράς, κοινωνικών ομάδων και συλλόγων, προκειμένου να καταγραφούν, να αναδειχθούν και να ιεραρχηθούν οι επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον, εξαιτίας της ανθρωπογενούς δραστηριότητας και της επίδρασης της κλιματικής αλλαγής».

Στόχος της συνάντησης ήταν επίσης «η ενημέρωση για τις ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές που προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Ακόμα έγινε ανάλυση σχετικών ενεργειών που ήδη πραγματοποιούνται στην Κύπρο και θα συζητηθούν καθώς και περαιτέρω δράσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης «έγιναν παρουσιάσεις από τις κ. Ρένα Φιλίππου και Λήδα Ληγιουέ Τσάε του Κυπριακού Ινστιτούτου για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία (CMMI) αναφορικά με τις απειλές που δέχεται το θαλάσσιο περιβάλλον και τις φυσικές προσεγγίσεις για ένα βιώσιμο μέλλον. Παρουσίαση έγινε επίσης από τον Γεράσιμο Κονδυλάτο, ιχθυολόγο στον υδροβιολογικό σταθμό Ρόδου ΕΛΚΕΘΕ, ως προς την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της παράκτιας διάβρωσης μέσω της ενίσχυσης της ανθεκτικότητας των ελληνικών ακτών».

Εξάλλου, «παρουσίαση έκανε και ο Χρίστος Θεοφίλου, Team Leader από τη Γενική Διεύθυνση Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας Ευρωπαϊκής Επιτροπής- DG MARE, με τίτλο «Ο ρόλος της θαλάσσιας ασφάλειας που αποτελεί προϋπόθεση για την κανονική λειτουργία της γαλάζιας οικονομίας».

Σημειώνεται ότι «στη συνάντηση συμμετείχαν φορείς από τον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) Λάρνακας, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΕΒΕ) Λεμεσού, το Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία (CMMI), το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών, τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Επαγγελματιών Ψαράδων Παράκτιας Αλιείας Μικρών Σκαφών και το Υφυπουργείο Ναυτιλίας».

Η δράση συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχετικά Άρθρα