Θετικά νέα για το εμβόλιο κατά Covid-19 της Οξφόρδης
16 Ιουλίου 2020, 12:14
Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης πιστεύουν ότι το εμβόλιο κατά της Covid-19 που έχουν αναπτύξει πράγματι θωρακίζει τον ανθρώπινο οργανισμό έναντι του κορωνοϊού.
Εν αναμονή της δημοσίευσης την ερχόμενη εβδομάδα των συμπερασμάτων τους από τις μέχρι τώρα δοκιμές του εμβολίου σε εθελοντές, η Daily Telegraph γράφει ότι τα αποτελέσματα δείχνουν πως το σκεύασμα μπορεί να παρέχει «διπλή προστασία».
Συγκεκριμένα, δείγματα αίματος από τους έως και 500 εθελοντές που έλαβαν το εμβόλιο κατά την πρώτη φάση των δοκιμών περιέχουν τόσο αντισώματα κατά του κορωνοϊού όσο και αυξημένη συγκέντρωση των λεγόμενων Τ-λεμφοκυττάρων, τα οποία έχουν κεντρικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Επιστήμονες κάνουν λόγο για δυνητική «διπλή άμυνα» με πιο μακροχρόνια ισχύ από ό,τι θα πρόσφεραν από μόνα τους τα αντισώματα.
Το εμβόλιο της Οξφόρδης είναι ένα από τα περισσότερα από 100 που έχουν παρασκευαστεί ανά την κόσμο, αλλά ένα από τα μόλις 10 για τα οποία έχουν ξεκινήσει κλινικές δοκιμές (σε Κίνα, ΗΠΑ και Γερμανία τα υπόλοιπα).
Τα θετικά νέα επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνητικής Ηθικής του Μπάρκσιρ που έδωσε την άδεια για τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου. Ο κ. Ντέιβιντ Κάρπεντερ δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα της Οξφόρδης είναι «απολύτως στο σωστό δρόμο».
Στο ερώτημα του πότε μπορεί το εμβόλιο να είναι διαθέσιμο, ο κ. Κάρπεντερ απάντησε ότι «κανείς δεν μπορεί να ορίσει συγκεκριμένες ημερομηνίες», καθώς υπάρχει πάντα η πιθανότητα τα πράγματα να μην εξελιχθούν όπως εύχονται οι επιστήμονες.
Παρόλα αυτά τόνισε ότι ως χρονικός στόχος για την ευρεία διάθεση του εμβολίου εφόσον τα θετικά αποτελέσματα διατηρηθούν είναι ο Σεπτέμβριος.
Σύμφωνα με την Telegraph, οι ερευνητές της Οξφόρδης θεωρούν ότι ένας ρεαλιστικός στόχος είναι οι αρχές Οκτωβρίου. Ο δε Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι στην καλύτερη περίπτωση το εμβόλιο θα είναι έτοιμο φέτος, αν και πρόσθεσε ότι «πιο πιθανό» είναι να διατεθεί προς χρήση το 2021.
Στην επίτευξη του φιλόδοξου στόχου για χρήση αυτό το φθινόπωρο, πρόσθεσε ο κ. Κάρπεντερ, συμβάλει και η συνεργασία της επιστημονικής ομάδας της Οξφόρδης με τον φαρμακευτικό κολοσσό AstraZeneca, που έχει δεσμευθεί για την άμεση παραγωγή εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου. Η εταιρεία έχει μάλιστα ήδη κλείσει συμφωνίες με κυβερνήσεις ανά τον κόσμο για τη συνολική διάθεση 2 δισεκατομμυρίων δόσεων.
Σημειώνεται ότι την ανάπτυξη του συγκεκριμένου εμβολίου, καθώς και ενός δεύτερου στο Λονδίνο, από το Imperial College, έχει συνδράμει οικονομικά και η βρετανική κυβέρνηση.
Οι δοκιμές του εμβολίου της Οξφόρδης έχουν περάσει στην τρίτη και τελική φάση, με τη χορήγησή του σε χιλιάδες εθελοντές όλων των ηλικιών.
Επειδή στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού, έναντι του οποίου πρέπει να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, οι Βρετανοί ερευνητές έχουν αρχίσει δοκιμές στη Βραζιλία, όπου η πανδημία είναι σε έξαρση. Εκεί έχουν στρατολογηθεί περίπου 5.000 εθελοντές.
Η πρώτη φάση της δοκιμής έχει δείξει επίσης ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές, με ελάχιστες παρενέργειες. Πάντως απαιτείται ακόμα λίγη δουλειά για την πλήρη επαλήθευση των συμπερασμάτων, όπως επίσης για τον προσδιορισμό της ποσότητας του σκευάσματος που πρέπει να περιέχει η δόση.
Το εμβόλιο βασίζεται σε μια εξασθενημένη εκδοχή του ιού που προξενεί το κοινό κρυολόγημα στους χιμπατζήδες, συστατικό που συχνά χρησιμοποιείται στην παρασκευή εμβολίων. Περιέχει ωστόσο και γενετικό υλικό από την πρωτεΐνη που καλύπτει υπό τη μορφή ακίδων την εξωτερική επιφάνεια του ιού SARS-CoV-2, πρωτεΐνη την οποία ο ιός χρησιμοποιεί για να εισέρχεται στα ανθρώπινα κύτταρα.
Σε περίπτωση που το εμβόλιο λάβει την τελική έγκριση χρήσης στη Βρετανία, θα χορηγηθεί πρώτα στους πιο ευπαθείς και εκτεθειμένους πολίτες, όπως ηλικιωμένους και εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, σύμφωνα με τον κ. Κάρπεντερ.
Θα χορηγείται μάλιστα όχι μόνο από τους οικογενειακούς γιατρούς, όπως γίνεται συνήθως στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και από φαρμακοποιούς, νοσηλευτές και άλλους εγκεκριμένους ειδικούς του δημόσιου τομέα υγείας.