Οδικός χάρτης για γεφύρωση του χάσματος υγείας γυναικών
26 Ιανουαρίου 2025, 06:00
Οδικό χάρτη για την γεφύρωση του χάσματος υγείας μεταξύ γυναικών και αντρών, παρουσιάζει η τελευταία έκθεση του World Economic Forum (WEF) σε συνεργασία με το McKinsey Health Institute (MHI).
Σύμφωνα με την έκθεση, οι γυναίκες με κακή κατάσταση υγείας ζουν κατά 25% περισσότερο από τους άντρες και με το κλείσιμο του χάσματος υγείας μεταξύ γυναικών και αντρών μπορούν να προστεθούν άλλες επτά υγιής ημέρες ανά έτος για κάθε γυναίκα και να «ξεκλειδωθούν» άλλα $1 τρισ. στο ετήσιο παγκόσμιο ΑΕΠ μέχρι το 2040.
Η φετινή έκθεση παρέχει ακόμη οδηγό με σκοπό την ανάπτυξη μίας ολοκληρωμένης, παγκόσμιας εικόνας της υγείας των γυναικών ενώ παράλληλα αναδεικνύει ευκαιρίες ώστε να μηδενιστεί το χάσμα.
Ακόμη, αναλύει εννέα ασθένειες που αντιστοιχούν σε περίπου το ένα τρίτο του χάσματος υγείας για τις γυναίκες και που επηρεάζουν με διαφορετικό τρόπο τις γυναίκες έναντι των αντρών, ενώ εξ αυτών οι πέντε περιορίζουν τον κύκλο ζωής των γυναικών οδηγώντας σε πρόωρο θάνατο και οι άλλες τέσσερις επηρεάζουν την υγεία.
Ειδικότερα, οι πέντε ασθένειες που επηρεάζουν τον κύκλο ζωής των γυναικών είναι ο καρκίνος των μαστών, η ισχαιμική καρδιοπάθεια, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, η μητρική υπερτασική διαταραχή και η αιμορραγία μετά τον τοκετό.
Οι ασθένειες από την άλλη που επηρεάζουν την υγεία των γυναικών αφορούν στην εμμηνόπαυση, στο προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, στην ενδομητρίωση και στις ημικρανίες.
Σύμφωνα με την έρευνα, με την εξέταση των εν λόγω ασθενειών υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες για άμεση πρόοδο.
Πλαίσιο πέντε πυλώνων
Οι δράσεις μάλιστα που μπορούν να ληφθούν, όπως αναφέρεται, εμπίπτουν σε συγκεκριμένο πλαίσιο που αφορά τα εξής:
-Στον υπολογισμό των γυναικών με την βελτίωση των μεθοδολογιών συλλογής δεδομένων και με την θέσπιση προτύπων για την συλλογή δεδομένων αναλόγως του φύλου, με σκοπό την περαιτέρω κατανόηση της υγείας των γυναικών.
-Στην μελέτη των γυναικών μέσω έρευνας στις διαφορές του φύλου αλλά και κλινικών ερευνών που να επικεντρώνονται στις γυναίκες και στο προσδόκιμο ζωής τους.
-Στη φροντίδα των γυναικών με την υιοθέτηση κλινικών πρακτικών που συμβαδίζουν με στοιχεία βασισμένα στο φύλο και με την ενίσχυση της κλινικής εκπαίδευσης και συστημάτων φροντίδας για την εφαρμογή τους.
-Στη συμπερίληψη όλων των γυναικών σε πρωτοβουλίες με στόχο την ισότητα στην υγεία και την συμπερίληψη.
-Στην επένδυση στις γυναίκες μέσω διοχέτευσης πόρων για την υγεία των γυναικών ώστε να επιταχυνθεί η πρόοδος και στη στήριξη των γυναικών σε ηγετικές θέσεις στον τομέα υγείας και κοινωνικών συστημάτων.
Ουσιαστικά, το εν λόγω πλαίσιο θα λειτουργήσει ως ο οδικός χάρτης των εμπλεκόμενων φορέων.
Οι δράσεις αυτές, προστίθεται, μπορούν να οδηγήσουν σε μία διεθνή αλλαγή για την γεφύρωση του χάσματος.
Πρόσφατες μελέτες εξάλλου, έχουν υποδείξει ότι η αντιμετώπιση των ανισοτήτων υγείας μπορούν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην θνησιμότητα για ασθένειες που επηρεάζουν το προσδόκιμο ζωής, έναντι των όποιων θεραπειών μπορεί να μελετιούνται.
Επιπρόσθετα, η αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων μπορεί να επεκτείνει την υγεία των γυναικών και να οδηγήσει σε σημαντικά οικονομικά οφέλη.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση, το κλείσιμο του χάσματος για τις πέντε ασθένειες που επηρεάζουν το προσδόκιμο ζωής των γυναικών, μπορεί να συμβάλει σχεδόν $400 δισ. στο ετήσιο ΑΕΠ της παγκόσμιας οικονομίας και να προσφέρει επιπλέον 2,5 υγιής ημέρες ανά έτος σε κάθε γυναίκα στον πλανήτη.
Σημειώνεται ότι για τις πέντε αυτές ασθένειες, η χρηματοδότηση δεν αντιστοιχεί στον αριθμό των περιστατικών, αναδεικνύοντας έτσι την ανάγκη για περισσότερες επενδύσεις στην έρευνα.
Μ.Κ.Λ.