ΟΑΥ: Τυγχάνουν αξιολόγησης οι περιορισμοί στο ΓεΣΥ
23 Νοεμβρίου 2022, 12:37
Τυγχάνουν αξιολόγησης από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) οι περιορισμοί που έχουν τεθεί στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ) όσον αφορά τις ιατρικές πράξεις και τα παραπεμπτικά, οι οποίοι σκοπό έχουν να διασφαλίζουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Ο γενικός διευθυντής του ΟΑΥ Άθως Τσινωντίδης, μιλώντας στο YgeiaWatch, ανέφερε ότι οι διάφοροι περιορισμοί που έχουν εφαρμοστεί τυγχάνουν αξιολόγησης από τον ίδιο τον οργανισμό σε σχέση με το ποια μέτρα καλλιεργούν την κουλτούρα, την ποιότητα και ποια δημιουργούν οποιαδήποτε προβλήματα, ούτως ώστε εκεί και όπου χρειάζεται να γίνουν κάποιες αλλαγές.
Σχετικά με την ανάγκη για παραπομπή ασθενών από τον προσωπικό τους γιατρό (ΠΙ) σε έναν ειδικό ιατρό για να τους συνταγογραφήσουν κάποιες εξετάσεις ή φάρμακα, ο κ. Τσινωντίδης εξήγησε ότι αυτό δεν συνεπάγεται ως ταλαιπωρία του ασθενή και ούτε ο σκοπός για αυτή την εφαρμογή είναι να ταλαιπωρηθεί ο ασθενής.
«Ο σκοπός είναι ότι κάποια πράγματα πρέπει να γίνονται από κάποιον πιο εξειδικευμένο ιατρό από τον προσωπικό γιατρό σε κάποιες περιπτώσεις. Όμως είναι σημαντικό να κατανοήσουμε όλοι ότι πρέπει να δημιουργηθεί η διατεθειμένη κουλτούρα και υπεύθυνη συμπεριφορά, τόσο σε επίπεδο ασθενών αλλά και σε επίπεδο γιατρών», συμπλήρωσε.
Κληθείς να σχολιάσει για τον περιορισμό του αριθμού των διαγνωστικών εξετάσεων (όπως κολονοσκοπήσεις, γαστροσκοπήσεις κ.ά.) που επιβάλει ο ΟΑΥ στους γιατρούς, σημείωσε ότι οι αριθμοί που έχουν τεθεί ως όριο προφυλάσσουν παρά να ζημιώνουν τους ασθενείς γιατί θα διασφαλίζεται ότι γίνεται ένας αριθμός εξετάσεων ο οποίος είναι στα σωστά χρονικά πλαίσια.
Διευκρίνισε επίσης ότι όταν υπάρχει μία σοβαρή κατάσταση και ο ασθενής επικοινωνήσει με τον γιατρό του, ο γιατρός του θα φροντίσει να του παρέχει αυτή την υπηρεσία, προσθέτοντας ότι «ακριβώς είναι εδώ που πρέπει να επικεντρωθούμε στο να παρέχουμε τις αναγκαίες υπηρεσίες φροντίδας εκεί και όπου χρειάζεται. Έτσι, είμαι σίγουρος ότι κανένας γιατρός δεν θα αφήσει ασθενή ο οποίος χρειάζεται άμεσα την παρέμβαση του».
Όπως δήλωσε, «ο οργανισμός δεν περιορίζει κάποιον με τον αριθμό των ασθενών που μπορεί να εξυπηρετήσει για συγκεκριμένες πράξεις. Απλά σε κάποιες περιπτώσεις καθορίζει όριο για το οποίο θα αποζημιώσει. Δεν θεωρώ ότι ο οποιοσδήποτε πρέπει να αφήνεται να μην εξυπηρετηθεί αν και εφόσον υπάρχει επείγουσα κατάσταση, σημείωσε.
Έτσι, δεν είναι τόσο βλαπτικοί οι περιορισμοί οι οποίοι έχουν μπει ως προς το πόσες τέτοιου είδους δραστηριότητες μπορεί να κάνει κάποιος, είπε, καθώς τουναντίον διασφαλίζουν ότι γίνονται με την ανάλογη προσοχή και επιμέλεια.
«Δεν είναι τόσο απλό», ανέφερε ο κ. Τσινωντίδης, καθώς από τη στιγμή που έχουμε ένα μεγάλο αριθμό παρόχων στο σύστημα, πρέπει να μπουν κάποια όρια ούτως ώστε να διασφαλίζουμε ότι αυτά τα πράγματα που γίνονται στο σύστημα είναι ποιοτικά, συμπλήρωσε.
Συνεχίζονται οι επαφές για ένταξη ΤΑΕΠ στο ΓεΣΥ
Αναφορικά με το ζήτημα της ένταξης των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) των νοσοκομείων στο ΓεΣΥ, ο κ. Τσινωντίδης σχολίασε ότι «στόχος είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουμε μία καθαρή εικόνα».
Ωστόσο, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο, οι επαφές όμως συνεχίζονται, είπε.
Σε προηγούμενες δηλώσεις του στο YgeiaWatch, ο κ. Τσινωντίδης, δήλωσε ότι επί του παρόντος τα ΤΑΕΠ που λειτουργούν εντός του ΓεΣΥ είναι αυτά του ΟΚΥπΥ και το ΤΑΕΠ του νοσοκομείου Mediterranean στη Λεμεσό.
Πρόσθεσε ότι υπάρχουν ακόμη δύο ή τρία νοσοκομεία παγκύπρια τα οποία έχουν ΤΑΕΠ, ένα νοσηλευτήριο στη Λάρνακα, ένα στη Λευκωσία και ένα στην Πάφο που ενδιαφέρεται να λειτουργήσει αλλά αυτή τη στιγμή δεν λειτουργεί.
Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι έχουν καλέσει για διαβουλεύσεις το Ιδιωτικό Νοσοκομείο «Άγιος Ραφαήλ» από τη Λάρνακα και το Ιδιωτικό Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» από την Πάφο. Επίσης, επικρατεί ένα καλό κλίμα μεταξύ του ΟΑΥ και του Απολλώνειου Νοσοκομείου στη Λευκωσία.
Της Ουρανίας Στυλιανού
Tags: Ασθενής, ΓΕΣΥ, γιατροί, ΟΑΥ, Σχέση γιατρού-ασθενούς