ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΟΑΥ: Πολλοί παράγοντες καθορίζουν την επιλογή των φαρμάκων

06 Μαΐου 2022, 18:58

images

Την αναφορά του Γενικού Ελεγκτή για τις μεγάλες διαφορές στις τιμές των φαρμάκων του ΓεΣΥ από τον ΟΑΥ μεταξύ των τιμών που όρισε το Υπ. Υγείας, σχολίασε ο αναπληρωτής διευθυντής του ΟΑΥ Αντρέας Παπακωνσταντίνου, δηλώνοντας ότι δεν έγινε σωστή σύγκριση και ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που οδηγούν στην επιλογή των φαρμάκων για αγορά.

Μιλώντας στο YgeiaWatch, o κ. Παπακωνσταντίνου, ανέφερε ότι διαφέρει ο τρόπος συμμετοχής των φαρμάκων εντός ΓεΣΥ σε σύγκριση με την προ-ΓεΣΥ εποχή. «Παλαιότερα υπήρχε λιγότερο ρίσκο», ανέφερε.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που οδηγούν στην επιλογή των φαρμάκων για αγορά, και ενδεχομένως να επιλέγονται τα ακριβότερα.

Ένας από τους παράγοντες αφορά τους φαρμακέμπορους και τους εισαγωγείς οι οποίοι παρακολουθούν το απόθεμα των φαρμάκων που έχουν, καθώς επίσης σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και ο ανταγωνισμός.

Μεταξύ άλλων, σημαντικός παράγοντας είναι εξίσου και η επιλογή των φαρμάκων από τους γιατρούς, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που οι γιατροί κρίνουν ότι το καταλληλότερο φάρμακο για τον ασθενή είναι το ακριβότερο.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι εάν όντως υπάρχει διαφορά στις τιμές των φαρμάκων που όρισε το Υπ. Υγείας, τότε ενδεχομένως να έγινε κάποιο λάθος.

Εν τέλη, φροντίζουν ώστε ο προϋπολογισμός του ΓεΣΥ να είναι στα ίδια επίπεδα χωρίς να υπάρχει κάποια μείωση ή αύξηση, καθώς επίσης να υπάρχει κέρδος σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς είτε αυτοί είναι οι εισαγωγείς είτε οι φαρμακέμποροι και οι υπηρεσίες.

Ο Υπουργός Υγείας , Μιχάλης Χατζηπαντέλα απέστειλε επείγουσα επιστολή – τελεσίγραφο με χρονοδιάγραμμα 14 ημερών  στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), αναφορικά με το κόστος φαρμάκων και αναλωσίμων του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ).

Τις τεράστιες διαφορές εντόπισε η Ελεγκτική Υπηρεσία η οποία είχε αποστείλει στις 21 Μαρτίου του 2022 επιστολή στον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΟΑΥ, με θέμα τη «Σύγκριση τιμών ενδονοσοκομειακών αναλωσίμων Καταλόγου Ζ και φαρμάκων της 1ης φάσης του ΓεΣΥ με τις τιμές του που αγοράζονταν τα αντίστοιχα είδη από το Υπουργείο Υγείας». Μαζί με την επιστολή, η Ελεγκτική Υπηρεσία επισύναψε και δύο πίνακες στους οποίους φαίνονται οι διαφορές στις τιμές αγοράς αναλωσίμων και φαρμάκων, και οι οποίες είναι δημοσιευμένες στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα