ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΟΑΥ: Αξιολόγηση υπηρεσιών εφημερίας προσωπικών ιατρών

23 Οκτωβρίου 2024, 15:50

images

Από τον Ιούλιο του 2022 που ξεκίνησαν οι υπηρεσίες εφημερίας προσωπικών ιατρών μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2024, έχουν γίνει 25 χιλ. επισκέψεις και 26 χιλ. κλήσεις, ανέφερε η  διευθύντρια του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Έφη Καμμίτση.

Σε δηλώσεις της στη μεσημβρινή εκπομπή του Άλφα, η κ. Καμμίτση ανέφερε ότι οι περισσότερες επισκέψεις είναι από παιδιά σε παιδιάτρους, γύρω στις 14 χιλ. και οι υπόλοιπες 10-11 χιλ. από ενήλικες.

«Το 2022, είχαμε κατά μέσο όρο 75 επισκέψεις από παιδιά και 57 από ενήλικες. Την επόμενη χρονιά, 119 επισκέψεις κατά μέσο όρο από παιδιά και 93 από ενήλικες, οπότε υπάρχει αύξηση», πρόσθεσε.

Η ίδια τάση, συμπλήρωσε, παρατηρείται και το 2024. «Ο κόσμος έχει μάθει ότι υπάρχουν οι υπηρεσίες εφημερίας», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι «είναι πιο έντονη η προσέλευση τους χειμερινούς μήνες που υπάρχουν οι γρίπες και οι εποχικές ιώσεις».

Ανά επαρχία, οι περισσότερες επισκέψεις σε γιατρούς είναι στη Λάρνακα.

Σημείωσε ότι υπάρχουν κέντρα σε όλες τις πόλεις,  ενώ από το Σεπτέμβριο του 2023, έχουν σταθεροποιηθεί και τα ωράρια από τις 11πμ το πρωί μέχρι και τις 5 το απόγευμα.

Κόστος €1000 ανά ώρα

Όσον αφορά το κόστος για τον ΟΑΥ, ανέφερε ότι το κόστος των υπηρεσιών εφημερίας είναι €1000 ανά ώρα και αφορά την αμοιβή του γιατρού, αλλά και το υποστηρικτικό προσωπικό, τα αναλώσιμα αλλά και το χώρο.

Κληθείσα να απαντήσει εάν υπάρχουν σκέψεις για επέκταση της λειτουργίας των υπηρεσιών εφημερίας, απάντησε ότι το θέμα παρακολουθείται συνέχεια για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ανάγκες για διαφοροποίηση.

«Δεν διαφαίνεται τώρα ανάγκη να αυξήσουμε τις μέρες», σημείωσε, τονίζοντας ότι «δεν θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχουν και τις καθημερινές υπηρεσίες εφημερίας».

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα