Θαλάσσιες χελώνες: Αντιστέκονται στις «σειρήνες» και πληθαίνουν
28 Αυγούστου 2022, 06:00
Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των χελωνών που έρχονται στην Κύπρο για ωοτοκία, παρά το ότι στενεύει επικίνδυνα ο κλοιός γύρω τους, από κατοίκους κοινοτήτων, θεωρώντας ότι αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα στην ανάπτυξη τους.
Οι κάτοικοι της Ίνειας απαιτούν να τους επιτραπεί η ανάπτυξη πάνω από τον κόλπο της Λάρας και η τουριστική εκμετάλλευση της παραλίας με την τοποθέτηση ομπρελών και κρεβατιών, υποδεικνύοντας ότι μπορούν να συμβιώσουν τουρίστες και χελώνες.
Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων των κατοίκων της Ίνειας, ενόψει της επικείμενης δημοσίευσης του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα, ο υπουργός Γεωργίας και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, σε δηλώσεις την περασμένη Δευτέρα κάλεσε τον πρόεδρο της κοινότητας Ίνειας να ανοίξουν μαζί τις φωλιές «για να δούμε ότι όντως το είδος αναπαράγεται σε αυτή την περιοχή, όπως επανειλημμένα λένε Κύπριοι και διεθνείς εμπειρογνώμονες. Και δεν υπάρχει καμία, μα καμία αμφιβολία ως προς τη σημασία του συγκεκριμένου οικότοπου».
Παρόμοια προβλήματα είχαν δημιουργηθεί πριν από δύο χρόνια και στην κοινότητα Αργάκας, Πόλης Χρυσοχούς, όταν όμως οι κάτοικοι ενημερώθηκαν από το τμήμα αλιείας για τη σημασία της προστασίας του οικοτόπου τερμάτισαν τις διαμαρτυρίες τους, δήλωσε στη StockWatch, η λειτουργός αλιείας και θαλασσίων ερευνών Μελίνα Μάρκου.
Ενδεικτική είναι και η χθεσινή ανακοίνωση του τμήματος περιβάλλοντος και του τμήματος αλιείας μετά από καταγγελίες για παρενόχληση χελωνών, κατά την οποία προειδοποιούν ότι απαγορεύεται δια νόμου η παρενόχληση θαλάσσιων χελωνών.
Τονίζουν ότι «άτομο που προβαίνει σε παράβαση των διατάξεων του Νόμου είναι ένοχο αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε φυλάκιση ή σε χρηματική ποινή ή και στις δύο αυτές ποινές.
Ρεκόρ φωλεοποίησης και φέτος
«Μέχρι στιγμής φέτος, οι χελώνες Καρέτα - Καρέτα έχουν δημιουργήσει 1100 φωλιές στις κυπριακές παραλίες, ενώ η Πράσινη Χελώνα, γύρω στις 250 φωλιές» ανέφερε η κ. Μάρκου και πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε ακόμη στη φάση που κάποιες χελώνες ακόμη γεννούν και κάποιες άλλες που γέννησαν από το Μάιο εκκολάπτουν τα αυγά τους» και διευκρίνισε ότι οι χελώνες γεννούν μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου ενώ μέχρι το Νοέμβριο εκκολάπτουν τα χελωνάκια τους.
Στις παραλίες της Κύπρου, αναπαράγονται δύο είδη θαλάσσιων χελωνών, η Πράσινη Χελώνα (Chelonia mydas) η οποία απειλείται με εξαφάνιση (endangered και η Καρέττα (Caretta caretta) η οποία χαρακτηρίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο ως ευάλωτη (vulnerable), ανέφερε.
Εξήγησε ότι «η Καρέτα – Καρέτα γεννά κατά κύριο λόγο στις παραλίες της Πόλης Χρυσοχούς και ύστερα στην παράλια περιοχή Κιτίου και Περβολιών, ενώ στην περιοχή της Λάρας – Τοξεύτρας, γεννούν και οι χελώνες Καρέτα και οι Πράσινες».
Όπως είπε, οι Πράσινες χελώνες γεννούν σχεδόν αποκλειστικά στην Κύπρο και την Τουρκία, ενώ η Καρέτα γεννά και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Μεσογείου σε πιο μικρούς αριθμούς.
Ενδεικτικά, ανέφερε ότι η Καρέτα – Καρέτα το 2021 δημιούργησε στην περιοχή Λάρας Τοξεύτρας 350 φωλιές και 330 φωλιές η Πράσινη χελώνα.
Αναλυτικά τα στοιχείαφωλεοποίησης των θαλασσίων χελωνών
Το 2021 είχαμε 1680 φωλιές Καρέτα – Καρέτα και 360 της Πράσινης χελώνας
Το 2020 είχαμε 1300 φωλιές της χελώνας Καρέτα – Καρέτα και 340 της Πράσινης
Το 2019 είχαμε 1033 φωλιές της χελώνας Καρέτα - Καρέτα και 164 της Πράσινης
Το 2018 είχαμε της Καρέτα 1542 φωλιές και της Πράσινης 256.
Η θαλάσσια χελώνα Καρέτα - Καρέτα γεννά μέσο όρο 80 αυγά και η Πράσινη 120, από τα οποία ζουν μόνο τα δύο στα χίλια.
Σύμφωνα με την κ. Μάρκου, από τα χίλια χελωνάκια, θα επιζήσουν μόνο ένα δυο, διότι εκτός από τον άνθρωπο, έχουν πολλούς θηρευτές στο ταξίδι τους στα ανοικτά της θάλασσας, όπως είναι τα θαλασσοπούλια και διάφορα ψάρια, μικρά και μεγάλα.
Τα μικρά χελωνάκια, επειδή στα πρώτα στάδια της ζωής τους τρώνε φυτοπλαγκτόν και ζωοπλαγκτόν, φεύγουν ανοικτά της θάλασσας, ενώ οι μεγάλες χελώνες πάνε προς τη Βόρια Αφρική και την Αδριατική θάλασσα, είπε.
Στην Κύπρο επιστρέφουν το Μάιο, όταν θέλουν να αναπαραχθούν, όχι όμως κάθε χρόνο οι ίδιες.
Ανέφερε ότι «οι χελώνες γεννούν κατά τη διάρκεια της νύχτας και η εκκόλαψη γίνεται , είτε τις νυκτερινές ώρες, είτε τις πρώτες πρωινές ώρες. Τα χελωνάκια βγαίνουν από πάνω και ενστικτωδώς οδηγούνται προς τη θάλασσα, γι’ αυτό δεν πρέπει να υπάρχουν φώτα στις συγκεκριμένες περιοχές».
Σημειώνεται πως οι θαλάσσιες χελώνες και τα αυγά τους στην Κύπρο προστατεύονται, από το 1971 από τον περί Αλιείας Νόμο (ΚΕΦ. 135) και Κανονισμούς 1990 (Reg. No. 273/90), ενώ προστασία του βιότοπου τους, στην περιοχή Λάρας/Τοξεύτρας εξασφαλίστηκε το 1989, με διαχειριστικά μέτρα σε Κανονισμούς του ιδίου Νόμου.
Της Ηρώς Ευθυμίου