Ο κορωνοϊός πιέζει τα νοσοκομεία και γραφεία τελετών στην Κίνα
28 Δεκεμβρίου 2022, 21:17
Τα κινεζικά νοσοκομεία και τα γραφεία τελετών δέχθηκαν έντονη πίεση την Τετάρτη, καθώς το αυξανόμενο κύμα κορωνοϊού εξάντλησε τους διαθέσιμους πόρους, ενώ η κλίμακα της επιδημίας και οι αμφιβολίες για τα επίσημα στοιχεία ώθησαν ορισμένες χώρες να εξετάσουν νέους ταξιδιωτικούς κανόνες για τους Κινέζους επισκέπτες.
Σε μια απότομη αλλαγή πολιτικής, η Κίνα άρχισε αυτόν τον μήνα να καταργεί το πιο αυστηρό καθεστώς περιορισμών και εκτεταμένων τεστ για τον κορωνοϊό στον κόσμο, θέτοντας τη χτυπημένη οικονομία της σε τροχιά πλήρους επαναλειτουργίας τον επόμενο χρόνο.
Η άρση των περιορισμών, μετά από εκτεταμένες διαμαρτυρίες εναντίον τους, σημαίνει ότι ο κορωνοϊός εξαπλώνεται σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτα και πιθανόν να μολύνει εκατομμύρια ανθρώπους την ημέρα, σύμφωνα με ορισμένους διεθνείς ειδικούς στον τομέα της υγείας.
Χώρες όπως η Ινδία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και η Ταϊβάν δήλωσαν ότι θα απαιτήσουν τεστ κορωνοϊού για ταξιδιώτες από την Κίνα.
Η ταχύτητα με την οποία η Κίνα, η τελευταία μεγάλη χώρα στον κόσμο που κινείται προς τη μεταχείριση του ιού ως ενδημικού, έχει καταργήσει τους κανόνες για τον κορωνοϊό, έχει αφήσει το εύθραυστο σύστημα υγείας της εκτεθειμένο.
Το συνολικό ποσοστό εμβολιασμού στην Κίνα είναι πάνω από 90%, αλλά το ποσοστό για τους ενήλικες που έχουν κάνει αναμνηστικές δόσεις πέφτει στο 57,9% και στο 42,3% για άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία την περασμένη εβδομάδα. Η χώρα έχει εννέα εγχώρια ανεπτυγμένα εμβόλια για τον κορωνοϊό, εγκεκριμένα για χρήση, αλλά κανένα δεν έχει ενημερωθεί για να στοχεύει την εξαιρετικά μολυσματική παραλλαγή Omicron.
Το Reuters αναφέρει ότι νοσηλευτές και γιατροί έχουν κληθεί να εργαστούν ενώ είναι άρρωστοι και συνταξιούχοι ιατροί σε αγροτικές περιοχές έχουν προσληφθεί εκ νέου για να βοηθήσουν. Ορισμένες πόλεις παλεύουν με την έλλειψη φαρμάκων.
Η Κίνα ανέφερε τρεις νέους θανάτους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό για την Τρίτη, από έναν τη Δευτέρα - αριθμοί που δεν συνάδουν με όσα αναφέρουν τα γραφεία τελετών, καθώς και με την εμπειρία πολύ λιγότερο πυκνοκατοικημένων χωρών μετά το επανάνοιγμά τους.
Η Κίνα έχει πει ότι υπολογίζει μόνο τους θανάτους ασθενών με κορωνοϊό που προκαλούνται από πνευμονία και αναπνευστική ανεπάρκεια ως σχετιζόμενους με τον κορωνοϊό.
Σε ένα σημαντικό βήμα προς την απελευθέρωση των ταξιδιών, η Κίνα θα σταματήσει να απαιτεί από τους εισερχόμενους ταξιδιώτες να μπαίνουν σε καραντίνα από τις 8 Ιανουαρίου, δήλωσαν οι αρχές αυτή την εβδομάδα.
Το Χονγκ Κονγκ δήλωσε επίσης την Τετάρτη ότι θα καταργήσει τους περισσότερους από τους τελευταίους εναπομείναντες περιορισμούς του για τον κορωνοϊό.
Οι διαδικτυακές αναζητήσεις για πτήσεις εκτός Κίνας εκτοξεύτηκαν την Τρίτη από τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, αλλά οι κάτοικοι και τα ταξιδιωτικά γραφεία θεωρούν ότι η επιστροφή σε κανονικά επίπεδα θα χρειαζόταν ακόμα μερικούς μήνες.
Η Ιταλία, η οποία ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που επλήγη σκληρά από τον κορωνοϊό τον Φεβρουάριο του 2020 μετά την εμφάνισή του στην Κίνα, έγινε η πρώτη στην Ευρώπη που επέβαλε υποχρεωτικά τεστ σε άτομα που φτάνουν από την ασιατική χώρα που παλεύει με το νέο κύμα.
Το κύριο αεροδρόμιο του Μιλάνου, το Μαλπένσα, άρχισε να ελέγχει επιβάτες που έφτασαν από το Πεκίνο και τη Σαγκάη στις 26 Δεκεμβρίου και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σχεδόν ένας στους δύο επιβάτες ήταν θετικός.
Ο Ιταλός Υπουργός Υγείας Orazio Schillaci δεν είπε ποια μέτρα θα επιβληθούν στους ταξιδιώτες που θα βγουν θετικοί, αλλά οι τοπικοί προϊστάμενοι υγείας στην περιοχή της Λομβαρδίας γύρω από το Μιλάνο και την περιοχή του Λάτσιο γύρω από τη Ρώμη δήλωσαν ότι θα πρέπει να τεθούν σε καραντίνα σε κτίρια που έχουν παραχωρηθεί από τις τοπικές υγειονομικές αρχές.
Η Ινδία, η Ταϊβάν και η Ιαπωνία θα απαιτήσουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού για ταξιδιώτες από την ηπειρωτική Κίνα, με εκείνους που είναι θετικοί στην Ιαπωνία να πρέπει να περάσουν μια εβδομάδα σε καραντίνα.
Οι Φιλιππίνες εξέταζαν το ενδεχόμενο επιβολής τεστ.
Η οικονομία των 17 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της Κίνας αναμένεται να υποστεί επιβράδυνση της παραγωγής και της εγχώριας κατανάλωσης καθώς οι εργαζόμενοι και οι αγοραστές αρρωσταίνουν.
Μόλις περάσει το αρχικό σοκ των νέων μολύνσεων, οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley αναμένουν ανάπτυξη 5,4% το 2023, ενώ η Goldman Sachs αναμένει 5,2%.