ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νουθεσίες Μ. Δαμιανού προς ΟΚΥπΥ - Πρέπει να γυρίσει νέα σελίδα

03 Ιουλίου 2024, 10:15

images

Για να μπορεί ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) να ορθοποδήσει, θα πρέπει να γυρίσει μια νέα σελίδα όσον αφορά τη σχέση του οργανισμού και των εργαζομένων, τόνισε ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός.

Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο κ. Δαμιανός επεσήμανε ότι όλοι πρέπει να σέβονται καλύτερα τους εαυτούς τους και τον οργανισμό, ώστε ο οργανισμός να μπορέσει να πάει καλύτερα.

Υπογράμμισε ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να ορθοποδήσει ο οργανισμός και να καταφέρει να ανεξαρτητοποιηθεί.

«Αν υπάρχει αντιπαλότητα εντός του οργανισμού», υπέδειξε, είναι φυσικό ότι δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει και εάν ανταπεξέλθει για κάποια χρόνια, μετά δεν θα τα καταφέρει», υπογράμμισε.

Για την οικονομική αυτονόμηση του ΟΚΥπΥ, ο υπουργός εξήγησε ότι μέχρι το τέλος κάθε έτους, δεν χρειάζεται ο οργανισμός να έχει κέρδη, αλλά να μην έχει ζημιές.

Ανέφερε εξάλλου ότι το κράτος, θα πληρώνει τον ΟΚΥπΥ για κάποιες υπηρεσίες που προσφέρει, στο πλαίσιο της δημόσιας υγείας.

Νομοσχέδια για υγεία

Όσον αφορά τα νομοσχέδια για την υγεία που εκκρεμούν και κληθείς να απαντήσει στη θέση ότι «σκαλώνουν» σε συμφέροντα, ο υπουργός ανέφερε ότι «εμείς θα προχωρήσουμε ό,τι και να γίνει». Ιδιαίτερα, τόνισε, «για τα κέντρα αποκατάστασης που είναι μία από τις προτεραιότητες είμαστε στα εντελώς τελικά στάδια της συν-διαβούλευσης ώστε να καταθέσουμε στη Νομική Υπηρεσία ένα ανανεωμένο νομοσχέδιο».

Για το νομοσχέδιο της ανακουφιστικής φροντίδας, πρόσθεσε, «επίσης είμαστε στα τελικά στάδια της τελειοποίησής του και θα δοθεί στους εμπλεκόμενους για να το ξαναδούν μέσα στο μήνα». «Υπολογίζω», πρόσθεσε, «να προωθηθεί και αυτό στη Νομική Υπηρεσία όσο πιο σύντομα γίνεται».

«Είναι αρκετά τα νομοθετήματα, προχωρούμε αλλά πρέπει σίγουρα όταν πάνε στη βουλή, θα πρέπει και η ίδια η βουλή, να τα συζητήσει και να τα ψηφίσει το συντομότερο».

Για το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, σημείωσε ότι το όλο θέμα συζητείται εντός του Υπουργικού «για το μοντέλο με το οποίο θα προχωρήσουμε καθώς ο προϋπολογισμός είναι συμφωνημένος».

Εντός του προϋπολογισμού η συμφωνία για γιατρούς

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για τη συμφωνία με τους γιατρούς όσον αφορά τα οικονομικά κίνητρα, ανέφερε ότι η συμφωνία για τα κίνητρα θα πρέπει να είναι εντός του προϋπολογισμού του ΟΚΥπΥ.

Εντός του προϋπολογισμού, υπάρχει κονδύλι €21 εκατ. για τα οριζόντια και κάθετα κίνητρα και όπως τόνισε, είναι το μέγιστο ποσό που μπορεί να δώσει ο ΟΚΥπΥ.

Η διαφορά μεταξύ των δυο μερών, δεν είναι πολύ μεγάλη, σημείωσε, επισημαίνοντας ότι ο ανεξάρτητος οίκος μπορεί να δώσει κάτι με τη δική του σφραγίδα, αναλαμβάνοντας και την ευθύνη προφανώς.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα