Νέες αντιδράσεις για εργοδότηση νοσηλευτών από τρίτες χώρες
05 Ιουνίου 2024, 06:00
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις αναφορικά με την πρόθεση του Υπουργείου Υγείας, να καταπολεμήσει την έλλειψη νοσηλευτών στην χώρα μας, μέσα από την προώθηση διακρατικών συμφωνιών για να έρθουν και να εργαστούν στην Κύπρο νοσηλευτές από τρίτες χώρες.
Μετά την κοινή ανακοίνωση του Παγκύπριου Σύνδεσμου Νοσηλευτών και Μαιών (ΠΑΣΥΝΜ) και των συντεχνών ΣΕΚ και ΠΕΟ, τώρα και οι ΠΑΣΥΔΥ και ΠΑΣΥΝΟ, εκφράζουν τις ανησυχίες τους για το συγκεκριμένο ζήτημα, τονίζοντας ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι νοσηλευτές που θα έρθουν από τρίτες χώρες, δεν θα βλάψουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, η οποία πρέπει να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα.
Συνδέουν ακόμη την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, με την ελληνική γλώσσα, την οποία όπως επισημαίνουν, οι νοσηλευτές από τρίτες χώρες, θα πρέπει να γνωρίζουν και μάλιστα πολύ καλά, πριν μπουν στις κλινικές και έρθουν σε επαφή με ασθενείς.
Υπό προϋποθέσεις
Σε δηλώσεις στο ΥgeiaWatch, o πρόεδρος του κλάδου νοσηλευτών της Παγκύπριας Συντεχνίας Δημόσιων Υπαλλήλων (ΠΑΣΥΔΥ), Πρόδρομος Αργυρίδης, τόνισε ότι το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί, τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα.
Βραχυπρόθεσμα, υποστήριξε ο κ. Αργυριάδης, θα μπορούσαν να έρθουν νοσηλευτές από τρίτες χώρες, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τις ευρωπαϊκές οδηγίες, τη νομοθεσία, και το κριτήριο της γλώσσας, ώστε να μπορούν να επικοινωνούν αποτελεσματικά με τους ασθενείς.
Επίσης, τόνισε την ανάγκη για αξιοπρεπή αντιμισθία και αποφυγή φτηνών νοσηλευτικών χεριών. Επισήμανε ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, οι ελλείψεις θα αυξηθούν με τις αφυπηρετήσεις πολλών νοσηλευτών.
«Σε ότι αφορά τις μακροπρόθεσμες λύσεις, χρειάζεται στρατηγικός σχεδιασμός από το κράτος. Θα πρέπει το κράτος να εξεύρει τρόπους οι οποίοι θα οδηγήσουν στην αύξηση των φοιτητών νοσηλευτικής στο ΤΕΠΑΚ και τη μείωση του κόστους διδάκτρων στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Σημαντική παράμετρος είναι και η βελτίωση των μισθών και των ωφελημάτων για τους νοσηλευτές, ώστε το επάγγελμα να γίνει πιο ελκυστικό», σημείωσε.
«Προειδοποιήσαμε το Υπουργείο από το 2020»
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ) Θεόδωρου Πετέλη, ο οποίος υπέδειξε ότι «η ΠΑΣΥΝΟ από το 2020 προειδοποίησε το υπουργείο Υγείας ότι θα είχαμε πρόβλημα με τον αριθμό των νοσηλευτών στην Κύπρο».
«Πέρασαν τέσσερα χρόνια χωρίς να γίνει τίποτα επί της ουσίας. Η εφαρμογή της νομοθεσίας, στην οποία προβλέπεται και η καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας, για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτη. Πρέπει να δοθούν κίνητρα στους κύπριους μαθητές να επιλέξουν τις νοσηλευτικές σχολές», πρόσθεσε.
Ανάγκη για άμεση χαρτογράφηση των αναγκών
Επί του θέματος μίλησε στο ΥgeiaWatch και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Νοσηλευτικής και Μαιευτικής, Χρίστος Χριστοδούλου, τονίζοντας την ανάγκη για άμεση χαρτογράφηση των αναγκών καθώς και εξεύρεση βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων λύσεων.
Ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε ότι υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την εισαγωγή νοσηλευτών από τρίτες χώρες και υπογράμμισε ότι το ζήτημα δεν είναι απλώς η κάλυψη του αριθμού των ελλείψεων, αλλά και η παροχή ποιοτικής φροντίδας υγείας.
Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδούλου, όλοι οι φορείς πρέπει να συνεργαστούν για να χαρτογραφήσουν λύσεις, οι οποίες να μπορούν να υλοποιηθούν νομοτεχνικά αλλά να είναι και εφαρμόσιμες στην πράξη.
Επιπλέον, πρότεινε την επανένταξη στον κλάδο, νοσηλευτών που έχουν αποχωρήσει και εργάζονται σε άλλους τομείς ή σε συναφή επαγγέλματα, τονίζοντας ότι με τα κατάλληλα κίνητρα, ένας σημαντικός αριθμός αυτών θα μπορούσε να επιστρέψει στη νοσηλευτική.
Ωστόσο, επεσήμανε ότι αυτό πρέπει να γίνει με προσοχή, καθώς ορισμένοι από αυτούς τους νοσηλευτές, κατέχουν κρίσιμες θέσεις που δεν πρέπει να μείνουν κενές.
Ο κ. Χριστοδούλου κατέληξε ότι είναι απαραίτητο να καταγραφούν και να αξιολογηθούν τα δεδομένα για να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις.
«Αυτή η προσέγγιση θα βοηθήσει στην εξεύρεση βιώσιμων λύσεων για την αντιμετώπιση των ελλείψεων στο νοσηλευτικό τομέα, διασφαλίζοντας παράλληλα την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας», σημείωσε.
ΠΑΣΙΝ: Θα βοηθηθούν και τα πανεπιστήμια
Από πλευράς του , ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ) Δρ Μάριος Καραϊσκάκης, υποστήριξε ότι η καλύτερη λύση είναι η παροχή κινήτρων για την προσέλκυση νέων στις σπουδές νοσηλευτικής, κάτι που όμως χρειάζεται χρόνο για να υλοποιηθεί.
Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη για αλλαγές στη νομοθεσία και τους κανονισμούς που αφορούν τις ποσοστώσεις και τις αναλογίες νοσηλευτών στις νοσηλευτικές μονάδες, καθώς και τη χρήση περισσότερου βοηθητικού προσωπικού.
Όσον αφορά τους νοσηλευτές από τρίτες χώρες, ανέφερε ότι υπάρχουν ήδη απόφοιτοι νοσηλευτικής που γνωρίζουν τη γλώσσα και τον τρόπο εργασίας στην Κύπρο και μπορούν να εργοδοτηθούν άμεσα.
Επιπλέον, πρότεινε την προσέλκυση περισσότερων φοιτητών από ξένες χώρες στα κυπριακά πανεπιστήμια και τη σύναψη διακρατικών συμφωνιών για την εργοδότηση νοσηλευτών ως βοηθητικό προσωπικό.
Της Μόνικας Μακρυγιάννη