«Μπηχτές» Δρ. Κωστρίκη για εμβόλια Covid-19 - Δεν είναι εποχιακός ο ιός
19 September 2023, 06:00
Οι επιδημιολογικές εξάρσεις ιού Covid-19 δημιουργήθηκαν λόγω της έλευσης κάποιου στελέχους το οποίο ήταν πιο μεταδοτικό από το προηγούμενο και όχι λόγω των εποχιακών διακυμάνσεων, συμπεραίνει μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, με επικεφαλής τον καθηγητή στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών Δρ Λεόντιο Κωστρίκη, σε συνεργασία με το Rega Institute και το Université Libre de Bruxelles, το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου και άλλους φορείς.
Η μελέτη επικεντρώνεται στη γονιδιωματική επιδημιολογία της επιδημίας του SARS-CoV-2 στην Κύπρο, καλύπτοντας την περίοδο Οκτώβριος 2021-Οκτώβριος 2022 και εξετάζει τη δυναμική των παραλλαγών Omicron, συμπεριλαμβανομένων των BA.1, BA.2 και BA.5, που αποτελούσαν ανησυχία κατά τη διάρκεια της αναφερόμενης περιόδου.
Σύμφωνα με την μελέτη, οι δυναμικές της ιογενούς μετάδοσης συνδέονται πιο αναλυτικά με τη γενετική εξέλιξη του ιού, ιδιαίτερα στην περιοχή της πρωτεΐνης Ακίδας, παρά να επηρεάζονται κυρίως από εποχικές διακυμάνσεις.
Μιλώντας στο YgeiaWatch, ο Δρ. Κωστρίκης ανέφερε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης δεικνύουν ότι ο ιός Covid - 19 δεν είναι εποχιακός όπως είναι η γρίπη, άρα ο χειμώνας, όπως είπε, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία για την έξαρσή του.
Αναφερόμενος στις προτροπές του Υπ. Υγείας να διενεργηθούν ταυτόχρονα εμβολιασμοί για τον ιό της γρίπης και τον COVID-19, επεσήμανε ότι «ίσως να υπάρχουν πρακτικοί λόγοι γιατί θέλουν να εμβολιάσουν τώρα τον χειμώνα, διότι το εμβόλιο του Covid δεν μπορεί να διατεθεί στους προσωπικούς γιατρούς λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που πρέπει να φυλάσσεται».
«Πρέπει να το εξηγήσουν στον κόσμο και όχι να του δίνουν τη λανθασμένη έμμεση εντύπωση ότι είναι εποχιακός ιός γιατί δεν είναι. Ο ιός της γρίπης είναι εποχιακός και έχει αποκορύφωμα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο», τονίζει.
«Ας πάρουμε τα τελευταία τρία κύματα εξάρσεων του ιού. Ήταν η μετάλλαξη Δέλτα, η Όμικρον 1 που ήταν πιο μεταδοτική από τη Δέλτα, αργότερα η Όμικρον 2 και στη συνέχεια η Όμικρον 5 τον Αύγουστο του 2022. Από τότε δεν είχαμε άλλο κύμα», σημειώνει.
Όπως τονίζει ο επιστήμονας, αυτό έχει μεγάλη σημασία όσον αφορά τη διαχείριση της επιδημίας και τα εμβολιαστικά προγράμματα.
«Αυτό το εύρημα υπογραμμίζει την ανάγκη για μια εξειδικευμένη προσέγγιση στην κατανόηση και τη διαχείριση εξάρσεων των λοιμώξεων και των εμβολιαστικών προγραμμάτων», τονίζει.
Της Μόνικας Μακρυγιάννη