ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

«Μίνι» ΤΑΕΠ στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια προκρίνει ο υπουργός Υγείας

23 Ιανουαρίου 2025, 16:31

images

Το ενδεχόμενο ιδιωτικά νοσηλευτήρια να παρέχουν υπηρεσίες εκτός ωραρίου που να οδηγήσουν σε αποσυμφόρηση των δημοσίων Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) προκρίνει ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός.

Συγκεκριμένα αυτό ανέφερε μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας την Πέμπτη, όπου εξετάστηκε το ζήτημα να ανοίξουν περισσότερα ιδιωτικά ΤΑΕΠ, ειδικά στις επαρχίες Λάρνακας, Αμμοχώστου και Πάφου.

Όπως είπε ο Υπουργός, η πρόθεση είναι η αποσυμφόρηση των ΤΑΕΠ. «Για να έχεις ΤΑΕΠ πρέπει να έχεις αρκετές ειδικότητες. Τα πλείστα ιδιωτικά που δεν έχουν πολλές κλίνες δεν μπορούν να έχουν ΤΑΕΠ», ξεκαθάρισε.

«Είμαστε υπέρ του ανοίξουν περισσότερα (ΤΑΕΠ), φτάνει να μπορούν να ανταπεξέλθουν. Πρέπει να δούμε πως θα υπάρχει επάρκεια ειδικοτήτων», ανέφερε ο κ. Δαμιανός, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα που παρουσιάζεται στα ΤΑΕΠ αφορά κυρίως τις ώρες που οι προσωπικοί γιατροί είναι κλειστοί. 

Πρότεινε, επομένως, να βρεθούν τρόποι κάποιες υπηρεσίες να παρέχονται εκτός ωραρίων στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.  Μπορούν, είπε, να υπάρχουν «δύο διαφορετικές κατηγορίες ΤΑΕΠ», σημειώνοντας ότι τα ΤΑΕΠ όπως είναι σήμερα δεν μπορούν να επεκταθούν σε άλλα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Εξάλλου, σημείωσε ότι από τις 23 Δεκεμβρίου, 2024 τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια έχουν περιθάλψει 440 περιστατικά που θα πήγαιναν στο δημόσιο, εξαιτίας του αυξημένου φόρτου που προκύπτει από τις λοιμώξεις. «Εκεί που έπρεπε να συνεργαστεί ο ιδιωτικός τομέας, συνεργάστηκε», επισήμανε.

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι το Υπουργείο δεν είναι αρνητικό στο θέμα της διοικητικής αυτονόμησης κάθε επαρχίας, αλλά το θέμα πρέπει να το δει ο ΟΑΥ, καθώς τίθεται και ζήτημα προϋπολογισμού.

Γιαννάκη: Δεν μπορείς να ανοίγεις ΤΑΕΠ χωρίς γιατρούς

Από την πλευρά της, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη, είπε ότι «δεν μπορείς να ανοίγεις ΤΑΕΠ, αλλά να μην έχεις εντατικολόγο, πνευμονολόγο, χειρουργό», σημειώνοντας ότι ένα ΤΑΕΠ συνεπάγεται εκτός από έξοδα και ιατρική ευθύνη.

Ερωτηθείσα αν υπάρχει προοπτική στο μέλλον για να ανοίξουν ιδιωτικά ΤΑΕΠ, η κ. Γιαννάκη είπε ότι η λύση είναι η ενίσχυση των δημοσίων ΤΑΕΠ, σημειώνοντας ότι ο ΟΚΥπΥ προχωρά με ανακαινίσεις και αύξηση κλινών.

Μη ορθολογιστική χρήση ΤΑΕΠ

Η Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών, Ελισάβετ Κωνσταντίνου είπε ότι από τις μελέτες και την ανάλυση δεδομένων του ΟΑΥ, η χρήση των ΤΑΕΠ που γίνεται από τους πολίτες δεν είναι ορθολογιστική, αφού μεγάλος όγκος ασθενών μπορεί να εξυπηρετηθεί σε άλλα επίπεδα παροχής υπηρεσιών υγείας. Βασικός στόχος είναι να γίνεται σωστή διαλογή, είπε.

Η Μόνικα Κυριάκου, Ανώτερη Λειτουργός του ΟΑΥ, είπε ότι σήμερα είναι συμβεβλημένα με τον ΟΑΥ 70 νοσηλευτήρια, σημειώνοντας ότι δεν μπορούν να έχουν όλα ΤΑΕΠ. Σημείωσε ότι το 2024 καταγράφηκε αύξηση 73% στην προσέλευση στα ΤΑΕΠ σε σχέση με το 2023, κάτι που, όπως είπε, δεν δικαιολογείται από την αύξηση συχνότητας νόσου, και πιο πιθανή εξήγηση είναι η λανθασμένη εντύπωση για το πότε πρέπει να πάει κάποιος σε ΤΑΕΠ και πότε όχι.

Σημείωσε, επίσης, ότι παρά τη μεγάλη διαφορά στον αριθμό κλινών ανάμεσα στα διάφορα νοσηλευτήρια, ο αριθμός περιστατικών που βλέπουν στα ΤΑΕΠ είναι περίπου ο ίδιος. Δηλαδή, το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας βλέπει περίπου ίδιο αριθμό περιστατικών με το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού ή με το ιδιωτικό νοσοκομείο που λειτουργεί ΤΑΕΠ στη Λευκωσία.

Διαχρονικά λάθη

Ο Μάριος Καραϊσκάκης, Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΥΝ), σε δηλώσεις του μετά την επιτροπή, είπε ότι έγιναν διαχρονικά λάθη για τη λειτουργία ΤΑΕΠ στον ιδιωτικό τομέα, καθώς νοσηλευτήρια που λειτουργούσαν ΤΑΕΠ με την έναρξη του ΓεΣΥ δεν έγινε συμφωνία από τον ΟΑΥ για να αποδεκτεί τη λειτουργία τους, με αποτέλεσμα να κλείσουν. Σημείωσε ότι στη Λεμεσό υπάρχουν δύο ιδιωτικές κλινικές με ΤΑΕΠ, ενώ η Πάφος «νοσεί».

Αναφέροντας ότι υπάρχει καλή θέληση για συνεργασία, είπε ότι είναι αναγκαία η επιδότηση και του ιδιωτικού τομέα, με τον ίδιο τρόπο που επιδοτούνται τα δημόσια νοσηλευτήρια. Συμφώνησε με την πρόταση του Υπουργού Υγείας για να υπάρξει στρωματοποίηση, αφού «δεν μπορούν όλα τα ΤΑΕΠ να έχουν όλα τα επίπεδα», σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρχει και προνοσοκομειακά αξιολόγηση, ή να γνωρίζει ο ασθενής ποιες ειδικότητες μπορεί να καλύψει το κάθε ΤΑΕΠ.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν ιδιωτικά νοσηλευτήρια εντός ΓεΣΥ που είναι σε θέση να λειτουργήσουν άμεσα, σε περίπτωση συμφωνίας με τον ΟΑΥ, είπε ότι πρέπει να υπάρχει σταθερότητα στις αποφάσεις, να μπουν προϋποθέσεις, κανόνες, αποζημιώσεις «και εκείνοι που θα μπουν στη διαδικασία να ξέρουν πώς θα αναπτύξουν τις μονάδες αυτές». Όπως είπε, στην Πάφο υπάρχει νοσηλευτήριο που προσπαθεί να μπει εδώ και καιρό, στη Λάρνακα υπήρχε ένα και έκλεισε πρόσφατα, το οποίο είχε κάποιες ειδικότητες για αποσυμφόρηση των πρώτων βοηθειών Λάρνακας.

Δηλώσεις βουλευτών

Η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σάββια Ορφανίδου, σε δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση της Επιτροπής, είπε ότι ο ΔΗΣΥ είχε εδώ και τέσσερα χρόνια επισημάνει την ανάγκη για λειτουργία ΤΑΕΠ εντός ΓεΣΥ για να αποσυμφορηθούν τα δημόσια ΤΑΕΠ.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι υπάρχουν πολύ αυστηρά κριτήρια και προϋποθέσεις για να λειτουργήσει ένα ΤΑΕΠ, όπως να έχει εντατική, 24ωρη παρακολούθηση, σωστές ειδικότητες, στελέχωση κ.λπ. 

«Ακούσαμε από τον Υπουργό ότι είναι έτοιμος να συζητήσει με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια για μια άλλη συμφωνία που δεν θα είναι πλήρη ΤΑΕΠ, αλλά θα περιέχει συμφωνίες που θα δίνονται από τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια στους ασθενείς για να αποσυμφορηθεί ο μεγάλος όγκος στα δημόσια ΤΑΕΠ». 

Όπως είπε, αναμένουμε να δούμε το αποτέλεσμα, γιατί «θεωρούμε ότι πρέπει να ενισχυθούν και τα ιδιωτικά ΤΑΕΠ» αλλά να ενισχύσουμε και τα δημόσια μας νοσηλευτήρια.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου, είπε ότι για τη λειτουργία ΤΑΕΠ πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένες προδιαγραφές, όπως η στελέχωση και η παροχή αναγκαίων ειδικοτήτων σε 24ωρη βάση, δηλαδή «όλα όσα θα διασφαλίζουν το βέλτιστο συμφέρον της παροχής ποιότητας υπηρεσιών προς τους ασθενείς».

Σημείωσε ότι στα δημόσια νοσηλευτήρια υπάρχουν αυτού του είδους τα ΤΑΕΠ, τα οποία οφείλει ο ΟΚΥπΥ και το κράτος να ενισχύει και να αναβαθμίζει συνεχώς.

 Όπως είπε, είναι σε εξέλιξη μελέτη από τον ΟΑΥ για χαρτογράφηση υγειονομικής κατάστασης για τα νοσηλευτήρια, που θα είναι έτοιμη τον Απρίλιο 2025, όπου θα φανεί αν ο τόπος χρειάζεται να ανοίξουν άλλα ΤΑΕΠ ή όχι. Επιπλέον, είπε ότι ζητήθηκε από τον Υπουργό Υγείας να κατατεθεί ένα συνολικό capacity planning, να χαρτογραφηθεί υγειονομικά ο τόπος, «γιατί δεν πρέπει να αφήνουμε έξω από την εξίσωση ότι εξαγοράζονται νοσηλευτήρια από funds».

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης είπε ότι τα δημόσια ΤΑΕΠ δέχονται μεγάλο όγκο ασθενών, πέραν της δυναμικότητας τους και αναφέρθηκε σε ζητήματα υποστελέχωσης, πεπαλαιωμένων υποδομών και άλλων προβλημάτων. «Η δική μας άποψη ότι όλες οι επαρχίες πρέπει να έχουν και ΤΑΕΠ από ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Η επαρχία Πάφου, Λάρνακας και Αμμοχώστου δεν έχουν βοήθεια από ιδιωτικά ΤΑΕΠ», είπε, με αποτέλεσμα να προκαλούνται καθυστερήσεις 6-7 ωρών.

Ο κ. Σαββίδης χαιρέτισε τη συμφωνία του Υπουργού για τη διοικητική αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων. «Αναγνώρισε ότι υπάρχει διοικητικό κενό στην Πάφο και ότι θα εισηγηθεί να υπάρξει διοικητική αυτονόμηση των νοσοκομείων Πάφου», είπε.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμή, ο οποίος ενέγραψε το θέμα, είπε ότι το ζήτημα είναι κάτι που αντιμετωπίζει ο Κύπριος ασθενής συνεχώς στην παροχή υπηρεσιών υγείας. «Όλα τα ΤΑΕΠ έχουν καθυστερήσεις, το βλέπουμε καθημερινά», είπε, σημειώνοντας ότι το ΓεΣΥ έπρεπε να λειτουργεί ομαδικά.

Όπως ανέφερε, στόχος είναι η κάλυψη επειγόντων περιστατικών σε κάθε επαρχία για να καλύπτονται οι ανάγκες όλων των πολιτών. Σημείωσε ότι στη Λευκωσία παρέχονται πιο πολλές υπηρεσίες, παρά στα δημόσια ΤΑΕΠ Λάρνακας, Αμμοχώστου, Πάφου και μίλησε για την ανάγκη κατηγοριοποίησης των πρώτων βοηθειών, ώστε κάποια ΤΑΕΠ να βλέπουν πιο ελαφρά περιστατικά και να εξυπηρετούν άμεσα τους πολίτες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόθεση του Υπουργείου Υγείας είναι να βρει τρόπο να κάνει την κατηγοριοποίηση των ΤΑΕΠ. Επιπλέον, είπε ότι είναι και πρόθεση των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων να εξυπηρετήσουν.

Ο κ. Γιακουμή «κάκισε» την απουσία του ΟΚΥπΥ από την επιτροπή, σημειώνοντας ότι θα στείλει επιστολή για το θέμα και εξέφρασε ετοιμότητα αν υπάρχουν νομικά κενά, η νομοθετική εξουσία να συμβάλει να λυθούν.


Σχετικά Άρθρα