ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μέχρι το τέλος του έτους μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης στη Βρετανία

23 Απριλίου 2020, 15:13

images

Η συζήτηση περί απότομης άρσης των περιορισμών λόγω κορωνοϊού είναι παραπλανητική καθώς μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης θα χρειαστεί να μείνουν σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους, ίσως και περισσότερο, είπε η Πρωθυπουργός της τοπικής κυβέρνησης της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζιον.

Παρουσιάζοντας ένα σχέδιο σταδιακής μετάβασης της Σκωτίας σε μία «νέα κανονικότητα», η κα Στέρτζιον είπε ότι τώρα δεν είναι ακόμα ώρα για χαλάρωση των μέτρων, αλλά ότι τις προσεχείς εβδομάδες θα γίνει εξέταση των επιλογών με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και τις συστάσεις.

Σημείωσε ότι θα μπορούσε για παράδειγμα να υπάρξει χαλάρωση των περιορισμών υπαίθριων δραστηριοτήτων πριν από τις δραστηριότητες σε κλειστούς χώρους ή σε συγκεκριμένες περιοχές ή τομείς της οικονομίας.

Ανέφερε ενδεικτικά ότι επιχειρήσεις και σχολεία θα πρέπει να βρουν τρόπους τήρησης αποστάσεων δύο μέτρων μεταξύ πελατών και μαθητών ώστε να μπορέσουν κάποια στιγμή να ανοίξουν ξανά.

Πρόσθεσε ότι όλα τα ατομικά προληπτικά μέτρα που έχουν γίνει μέρος του νέου τρόπου ζωής θα πρέπει να διατηρηθούν ώστε να νικηθεί ο ιός.

Στη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων και στην αντιμετώπιση της πανδημίας σημείωσε, καίριο ρόλο θα παίξει η εξάπλωση των διαγνωστικών ελέγχων, η ιχνηλάτηση επαφών των φορέων και η απομόνωσή τους.

Τόνισε ότι η έξοδος από τη νέα κανονικότητα θα γίνει όταν βρεθεί ένα εμβόλιο ή άλλος τρόπος ιατρικής αντιμετώπισης του κορωνοϊού

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο αρχίατρος για την Αγγλία καθηγητής Κρις Γουίτι, προετοιμάζοντας τους πολίτες ότι κάποια μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης θα πρέπει να μείνουν σε ισχύ έως το τέλος του έτους.

Τόνισε ότι ο μόνος τρόπος επανόδου στην κανονικότητα είναι είτε ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό εμβόλιο και/είτε μία εξαιρετικά αποτελεσματική φαρμακευτική θεραπεία, εκτιμώντας ότι είναι «απίστευτα μικρή» η πιθανότητα να προκύψει μια τέτοια λύση εντός του έτους.

«Αυτή η ασθένεια δε θα εξαλειφθεί, δε θα εξαφανιστεί», είπε ο καθηγητής Γουίτι.

Σχετικά Άρθρα