Μέτρα: Σαββατοκυρίακο οι επιδημιολόγοι, Τετάρτη το Υπουργικό
24 Μαρτίου 2021, 11:19
Κρίσιμο θα είναι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο για την περαιτέρω αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων, καθώς η επιστημονική επιδημιολογική ομάδα θα επανεκτιμήσει την κατάσταση και θα καταθέσει τις εισηγήσεις και απόψεις της στον Υπουργό Υγείας ενόψει της εκπνοής του υφιστάμενου διατάγματος στις 31 Μαρτίου.
Το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε χθες, επεφύλαξε τις όποιες αποφάσεις του για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων και επιστροφή των μαθητών των Γυμνασίων και των δημοτικών της Λεμεσού στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού την ερχόμενη Τετάρτη, 31 Μαρτίου. Κι αυτό παρά την εισήγηση της επιδημιολογικής ομάδας για επιστροφή των μαθητών των Γυμνασίων στις τάξεις τους από τις 29 Μαρτίου, με αυστηρή εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων και υπό την προϋπόθεση ότι όλοι, μαθητές και εκπαιδευτικοί, θα έχουν προβεί σε rapid test.
Το μέλος της επιστημονικής ομάδας Δρ Ζωή Δωροθέα Πανά, σε δηλώσεις στη StockWatch, συνέστησε υπομονή μερικές ημέρες ακόμη υποδεικνύοντας ότι από τη στιγμή που τρέχει ήδη το διάταγμα του Υπουργού Υγείας δεν θα ήταν πολύ φρόνιμο να μπούμε σε διαδικασίες αλλαγών που ενδεχομένως να μας στοιχήσουν το επόμενο διάστημα.
Η κ. Πανά, χαρακτήρισε ανθρώπινο το φαινόμενο που παρατηρήθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο της εξουθένωσης του κόσμου και της χαμηλής συμμόρφωσης λόγω συσσωρευμένης πίεσης των προηγούμενων μηνών η οποία συνέπεσε με την περίοδο του καρναβαλιού.
Σημείωσε ότι, «εάν συνδυάσουμε αυτά τα δύο (εξουθένωση και χαμηλή συμμόρφωση) με την αυξημένη ροή των εισαγωγών στα νοσοκομεία, διαπιστώνουμε ότι είναι αρκετά ευμετάβλητη η κατάσταση άρα θα πρέπει να αφήσουμε τον εμβολιασμό να προχωρήσει.
Τα κρούσματα της εστίασης
Ανέφερε επίσης ότι «θα πρέπει να δώσουμε χρόνο ώστε να διαπιστώσουμε και την επίδραση που θα έχει στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας η επαναλειτουργία της εστίασης. «Στο διάστημα αυτό που τρέχει θα πρέπει επίσης να κατανοήσουμε σε επιστημονικό επίπεδο τα πιο μεταδοτικά στελέχη του ιού που επικρατούν αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και κυρίως αυτό του Ηνωμένου Βασιλείου που ενδεχομένως να υπάρχουν μέσα στην κοινότητα», είπε.
Συνέστησε υπομονή μέχρι τον Απρίλιο υποδεικνύοντας ότι «εφόσον προχωράμε με σταθερά και ασφαλή βήματα θα επιταχύνουμε το κομμάτι της επανεκκίνησης της οικονομίας».
Πρόσθεσε ότι έχουν τεθεί ήδη οι βάσεις και τα πρωτόκολλα για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων μέσα από την προεργασία και τις συζητήσεις που είχαν τις τελευταίες ημέρες με τους εμπλεκόμενους συνδέσμους, ωστόσο σημείωσε, τα χρονοδιαγράμματα και το τελικό πλαίσιο θα διαμορφωθεί στην πορεία βάσει της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας.
Εξέφρασε και την ελπίδα ότι, πέραν της εμβολιαστικής κάλυψης που αποτελεί το βασικό όπλο για αντιμετώπιση της πανδημίας, από τον Απρίλιο και μετά θα έχουμε σύμμαχο και τον καιρό που θα επιτρέψει στον κόσμο να βρίσκεται σε ανοικτούς χώρους έτσι ώστε προς το τέλος της Άνοιξης η Κύπρος να είναι σε μια πολύ καλή επιδημιολογική κατάσταση.
Ρευστή η κατάσταση
Το μέλος επίσης της επιδημιολογικής ομάδας Πέτρος Καραγιάννης, δήλωσε στη StockWatch, ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι ακόμη πολύ ρευστά διότι υπάρχει παρατεταμένος αυξημένος αριθμός κρουσμάτων. «Γι’ αυτό δεν μπορούμε να ρισκάρουμε πολλά πράγματα πριν να είμαστε εντελώς σίγουροι», είπε.
Ο κ. Καραγιάννης ανέφερε ότι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα γίνει επανεκτίμηση της όλης κατάστασης και η επιδημιολογική ομάδα θα καταθέσει τις θέσεις της ενώπιον του Υπουργού Υγείας.
Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα να κληθούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να συζητήσουν τις εξελίξεις.
Της Ηρώς Ευθυμίου