Μέτρα ενόψει με το lockdown να μπαίνει ξανά στην εξίσωση
19 Απριλίου 2021, 07:00
Έντονα θορυβημένη από τη δραματική κατάσταση στα νοσηλευτήρια μετά τις απανωτές εισαγωγές ασθενών και κυρίως στις μονάδες εντατικής θεραπείας, η Κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει φρένο στην όποια συζήτηση για περαιτέρω χαλαρώσεις, ενώ παρασκηνιακά διαρρέουν πληροφορίες ότι δεν αποκλείεται ακόμα και ένα νέο lockdown.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες της StockWatch η Κυβέρνηση εξετάζει τη λήψη έκτακτων περιοριστικών μέτρων σε μια προσπάθεια να συγκρατηθεί η έξαρση της πανδημίας
Στα περιοριστικά μέτρα που ενδεχομένως να επανέλθουν τις επόμενες ήμερες είναι το κλείσιμο των σχολείων στα οποία παρατηρείται αυξημένος αριθμός κρουσμάτων και η επιστροφή στην απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9.00 η ώρα το βράδυ.
Αν συνεχιστεί η ίδια δραματική κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια δεν αποκλείεται, παρά τις εορτές του Πάσχα, η κυβέρνηση να επιβάλει νέα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα, ακόμη και lockdown.
Προβλέπεται περαιτέρω επιδείνωση
Στο μεταξύ για περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης έκανε λόγο ο καθηγητής μοριακής ιολογίας μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Δρ Πέτρος Καραγιάννης.
Όπως δήλωσε στη StockWatch, οι προβλέψεις για τις επόμενες ημέρες είναι πολύ δυσοίωνες και τόνισε πως «αν συνεχιστούν αυτοί οι αριθμοί η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην αυστηροποίηση των μέτρων και όχι σε χαλάρωση».
Όπως είπε ο κ. Καραγιάννης, «αυτούς που θα χρειασθούν νοσηλεία από τα παρόντα κρούσματα θα τους δούμε προς το τέλος αυτής της εβδομάδας, άρα θα πιεστούν ακόμη περισσότερο τα νοσηλευτήρια. Οι αριθμοί που έχουμε σήμερα είναι από τα κρούσματα των προηγούμενων εβδομάδων ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων», πρόσθεσε.
Ο κ. Καραγιάννης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής ενός νέου lockdown, εάν δεν αναχαιτιστεί η εξάπλωση της πανδημίας.
Βολές από Αρμεύτη
Η κυβέρνηση χωρίς να δημιουργήσει ασπίδα προστασίας για τους πολίτες βιάστηκε και προχώρησε σε γενναίες χαλαρώσεις, με αποτέλεσμα οι εισαγωγές στα νοσηλευτήρια να σπάνε κάθε προηγούμενο, δήλωσε ο πνευμονολόγος Δρ Χάρης Αρμεύτης.
Μιλώντας στη StockWatch, ο κ. Αρμεύτης τόνισε ότι «πριν η κυβέρνηση χαλαρώσει τα πάντα θα έπρεπε να είχε φροντίσει να δημιουργήσει ένα τοίχο προστασίας εμβολιάζοντας το 70% του πληθυσμού. Αυτή τη στιγμή στην Κύπρο έχει εμβολιασθεί με δύο δόσεις μόνο το 7% του πληθυσμού και με μία δόση γύρω στο 20% του πληθυσμού. Με αυτά τα δεδομένα η χώρα θα έπρεπε να βρισκόταν σε lockdown», υποστήριξε.
Σημείωσε επίσης ότι εάν εμβολιασθεί κάποιος σήμερα θα πρέπει να περάσει ενάμιση μήνας για να δημιουργήσει ανοσία. «Αυτή τη στιγμή φθάσαμε στην κορύφωση του προβλήματος, καθημερινά τίθεται το ερώτημα εάν θα έχουμε διαθέσιμο κρεβάτι και τι θα γίνει εάν αυξηθούν περαιτέρω τα κρούσματα και οι νοσηλείες», ανέφερε.
Τέλος τα σενάρια για χαλαρώσεις
Χθες η Κυβέρνηση έθεσε τέλος στα όποια σενάρια για νέες χαλαρώσεις.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, μετά από έκτακτη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, δήλωσε ότι «η επικράτηση του στελέχους του Ηνωμένου Βασιλείου και στη χώρα μας, επηρεάζει όλες τις ηλικίες και συνδέεται με τη σοβαρή επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών στην κοινότητα και στα νοσοκομεία, επιβαρύνοντας επικίνδυνα τις δομές του συστήματος υγείας. Η κατάσταση, όπως εξελίχθηκε, δυστυχώς, δεν μας επιτρέπει να προχωρήσουμε σε περαιτέρω χαλαρώσεις το επόμενο διάστημα, όπως ήταν η πρόθεση της Κυβέρνησης, μέχρις ότου έχουμε τα αναμενόμενα οφέλη από το εμβολιαστικό μας πρόγραμμα», ανέφερε ο κ. Κούσιος.
Σημειώνεται ότι χθες με 852 νέα κρούσματα το ποσοστό θετικότητας εκτοξεύθηκε στο 1,44% ενώ στα νοσηλευτήρια νοσηλεύονται 271 ασθενείς της νόσου COVID-19, εκ των οποίων οι 67 σε σοβαρή κατάσταση.
Της Ηρώς Ευθυμίου