ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μείζον πρόβλημα για την υγεία ο θόρυβος

01 September 2021, 17:39

images

Η ηχορύπανση αποτελεί μείζον πρόβλημα, τόσο για την υγεία του ανθρώπου όσο και για το περιβάλλον, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος.

Πρόκειται για ένα διογκούμενο πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη και πολλοί άνθρωποι ενδέχεται να μην έχουν επίγνωση των επιπτώσεων που μπορεί να έχει στην υγεία τους ο περιβαλλοντικός θόρυβος, και ιδίως ο θόρυβος από την οδική κυκλοφορία. Η μακροχρόνια έκθεση στον θόρυβο μπορεί να προκαλέσει ψυχολογικά προβλήματα,  διαταραχή ύπνου, προβλήματα στο καρδιαγγειακό και μεταβολικό σύστημα, καθώς και γνωστική δυσλειτουργία των παιδιών.

Με βάση τα τρέχοντα στοιχεία, ο οργανισμός εκτιμά ότι ο περιβαλλοντικός θόρυβος συμβάλλει στην εμφάνιση 48.000 νέων περιπτώσεων ισχαιμικής καρδιοπάθειας ετησίως στην Ε.Ε. καθώς και 12.000 πρόωρους θανάτους.

Επιπλέον, εκτιμά ότι 22 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από χρόνια υψηλή ενόχληση και 6,5 εκατομμύρια υποφέρουν από χρόνια σοβαρή διαταραχή ύπνου. Εξαιτίας του θορύβου των αεροσκαφών, εκτιμάται ότι 12.500 παιδιά σχολικής ηλικίας παρουσιάζουν αναγνωστική ανεπάρκεια στο σχολείο.

Το σοβαρό πρόβλημα της ηχορύπανσης τέθηκε ενώπιον της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, η οποία εξέτασε εναρμονιστικό νομοσχέδιο που αφορά στον περιβαλλοντικό θόρυβο, όπου ωστόσο, κόμματα εντοπίζουν κενά.

Με την τροποποίηση της νομοθεσία επιδιώκεται ο καθορισμός κοινών μεθόδων αξιολόγησης της επίδρασης στη υγεία από τον θόρυβο από την οδική και εναέρια κυκλοφορία.

Όπως λέχθηκε κατά διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής εισάγονται μαθηματικές εξισώσεις για τον υπολογισμό τριών επιβλαβών επιδράσεων στην υγεία των πολιτών με πρώτη την ισχαιμική καρδιοπάθεια, δεύτερη τη σημαντική ενόχληση και τρίτη την σημαντική διαταραχή του ύπνου από τον περιβαλλοντικό θόρυβο.

ΑΚΕΛ: Θορυβούν οι αριθμοί

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, ανέφερε πως έχουν προκαλέσει «ιδιαίτερη ανησυχία» οι αριθμοί, οι οποίοι μιλούν από μόνοι τους.

«Ζητήσαμε από το Τμήμα Περιβάλλοντος να μας πουν από τις μέχρι τώρα μετρήσεις σε ολόκληρη την Κύπρο σε πόσους κατοίκους επηρεάζεται η ποιότητα ζωής τους από τον περιβαλλοντικό θόρυβο. Τα στοιχεία που μας δόθηκαν αφορούν τις επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού», ανέφερε.

Όπως είπε, στη Λευκωσία περίπου 15.500 κάτοικοι την ημέρα και 18.000 κάτοικοι τη νύχτα επηρεάζονται από τον περιβαλλοντικό θόρυβο, ενώ σημείωσε ότι στη Λεμεσό για περίπου 11.500 κάτοικοι την ημέρα και 14.000 κάτοικοι τη νύχτα επηρεάζεται η ποιότητα ζωής τους από τον περιβαλλοντικό θόρυβο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως ο λόγος που είναι διαφορετικός ο αριθμός είναι γιατί τα ντεσιμπέλ τη νύχτα είναι αυξημένα σε σχέση με τη ημέρα.

«Πρέπει να σας πως ότι ενστερνιζόμαστε τις αντιδράσεις και τις ανησυχίες του κόσμου που γειτνιάζουν σε περιοχές που υπάρχουν αεροδρόμια, λιμάνια και αυτοκινητόδρομοι», είπε.

ΔΗΣΥ: Nα εστιάσουμε στην θεραπεία

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, είπε πως πρέπει να δούμε μέσα από τη νομοθεσία ποια μέτρα παίρνουμε ώστε να απαμβλύνουμε αυτό τον θόρυβο που επηρεάζει την υγεία των πολιτών, για να συμπληρώσει πως «πρέπει να εστιάσουμε στην θεραπεία και στις λύσεις, ώστε το πρόβλημα να μειωθεί και αν είναι δυνατόν να ελαττωθεί».

«Εμείς», κατέληξε, «θεωρούμε ότι μέσα από τη νομοθεσία που θα ψηφιστεί θα δοθούν τα τεχνικά εφόδια στους λειτουργούς να εφαρμόσουν λύσεις για το πρόβλημα».

Οικολόγοι: «Τρύπιος» ο νόμος για την ηχορύπανση

Η αναπληρώτρια πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών Έφη Ξάνθου, αναφέρει σε γραπτή δήλωση της  ότι πρόκειται για «κενό νόμο» αφού δεν υπάρχει πρακτική εφαρμογή των διατάξεων του, εξηγώντας πως παρότι ορίζονται μέγιστα ντεσιμπέλ περιβαλλοντικού θορύβου σε αστικές περιοχές, δεν υπάρχει πλαίσιο αποτροπής της παραβίασης.

Η κ. Ξάνθου επισημαίνει ότι για να μπορεί να γίνει σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος της ηχορύπανσης θα πρέπει να κατατεθεί νομοσχέδιο που να αναθέτει αυτή την αρμοδιότητα σε συγκεκριμένο θεσμικό φορέα για να επιβάλει το νομοθετικό πλαίσιο προστασίας του πολίτη.

«Δυστυχώς δεν μπορεί να νομοθετηθεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων, αφού η ανάθεση τέτοιου όγκου αρμοδιότητας ενέχει σίγουρα αύξηση κρατικού προϋπολογισμού», προσθέτει.

«Αναμένουμε λοιπόν απάντηση από το Υπουργικό Συμβούλιο για το πως ακριβώς αναμένει να εφαρμόζει τον νόμο-πλαίσιο που καλείται η Βουλή να υπερψηφίσει σε λίγες εβδομάδες, και πως θα πείσει την Ε.Ε. ότι έχει εκπονήσει σχέδια δράσης που θα εφαρμόζουν τις ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις όσον αφορά το θέμα αυτό» σημειώνει στην ανακοίνωση της η αναπληρώτρια πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων.

Ε.Χ.

Σχετικά Άρθρα