Μείωση στον αριθμό καπνιστών δείχνει έρευνα
07 Νοεμβρίου 2023, 12:16
Πτωτική τάση του αριθμού καπνιστών καταδεικνύει η 2η παγκύπρια έρευνα για το κάπνισμα που διεξήγαγε η Marc για λογαριασμό της Philip Morris Cyprus, στην οποία συμμετείχαν 801 νοικοκυριά.
Ταυτόχρονα, η τεχνολογία και η επιστήμη, αναδεικνύεται ως καθοριστικός παράγοντας στην επιλογή εναλλακτικών του τσιγάρου προϊόντων καπνού.
Συγκεκριμένα, ένας στους τρεις Κύπριους (30,1%) συνεχίζει να καπνίζει (ποσοστό μειωμένο σε σχέση με το 2022 κατά 1,2%), παρά το γεγονός ότι 9 στους 10 (86,6%) ανησυχούν για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία τους.
Την ίδια στιγμή, 8 στους 10 (79,8%) καπνιστές δηλώνουν ως βασικό κίνητρο για τη διακοπή του, τις επιπτώσεις που έχει στην υγεία και την φυσική κατάστασή τους.
Αναφορικά με τα εναλλακτικά προϊόντα, το 86,3% των ερωτηθέντων (αυξημένο κατά 1,9% σε σχέση με την περσινή έρευνα) δηλώνει ότι η τεχνολογία και η επιστήμη πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη κατά την επιλογή τους.
Πέραν της υγείας, σημαντικές εμφανίζονται να είναι οι επιπτώσεις του καπνίσματος και στις διαπροσωπικές σχέσεις.
Συγκεκριμένα, 6 στους 10 (61,1%) μη καπνιστές ανέφεραν πως ενοχλούνται από την καπνιστική συνήθεια του/της συντρόφου τους, ενώ σχεδόν το 64,9% από αυτούς το θεωρούν ως μια ξεπερασμένη συνήθεια με τον καπνό (21,9%), την οσμή στο χώρο (20,1%), την αναπνοή του καπνιστή (17,8%) και τη μυρωδιά στα ρούχα (15,1%) να αποτελούν τους πιο ενοχλητικούς παράγοντες.
Έλλειψη ενημέρωσης για εναλλακτικά προϊόντα καπνού
Παρόλα αυτά η έρευνα αναδεικνύει μία σοβαρή έλλειψη ενημέρωσης των καπνιστών σχετικά με τα εναλλακτικά προϊόντα καπνού.
Μόλις 1 στους 5 (21,8%) καπνιστές δηλώνει πλήρως ενημερωμένος σχετικά με τα εναλλακτικά προϊόντα παρά το γεγονός ότι 8 στους 10 (80,9%) δηλώνουν ότι θα πρέπει να τυγχάνουν επαρκούς ενημέρωσης και πρόσβασης σε πληροφορίες σχετικά με εναλλακτικές λύσεις αντί του καπνίσματος.
Το 37% (αυξημένο κατά 4.6% σε σχέση με πέρσι) του συνόλου του πληθυσμού δηλώνουν ότι ενημερώνονται για αυτά τα προϊόντα από φίλους και γνωστούς.
Σχολιάζοντας την έρευνα, ο Σταύρος Δρακουλαράκος, Γενικός Διευθυντής της Philip Morris Cyprus, δήλωσε: «Εντείνουμε τις προσπάθειες για μία Κύπρο απαλλαγμένη από το τσιγάρο μέχρι το 2030. Με όχημα την επιστήμη και οδηγό την τεχνολογία, οι άνθρωποι της PHILIP MORRIS CYPRUS εργαζόμαστε καθημερινά γι’ αυτόν τον στόχο αλλά δεν μπορούμε να τον πετύχουμε μόνοι μας. Όλοι, συμπεριλαμβανομένης της Πολιτείας και των ρυθμιστικών αρχών, μπορούμε να συμβάλουμε στην επιτάχυνση όσων καταδεικνύει περίτρανα η έρευνα της MARC: Tο τσιγάρο ανήκει στα μουσεία».
Δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, το 58,1% του συνολικού πληθυσμού θεωρεί ότι δεν υπάρχει ή μάλλον δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση για τα οφέλη και τους τρόπους διακοπής του καπνίσματος.
Το 52,8% των ενήλικων καπνιστών αναφέρει τις επιπτώσεις στην υγεία/φυσική κατάσταση ως ένα καλό κίνητρο για τη διακοπή του.
Παράλληλα, ποσοστό 86,6% (αυξημένο κατά 4,4% σε σχέση με πέρυσι) των ενήλικων καπνιστών αναφέρει ότι τους ανησυχεί πως το κάπνισμα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του.
Ποσοστό 51,3% (αυξημένο κατά 16,8% σε σχέση με πέρυσι) των μη καπνιστών με σύζυγο/σύντροφο καπνιστή δηλώνει ότι συχνά ή κάποιες φορές έχει διαφωνίες ή και τσακωμούς με το σύζυγο/σύντροφο του επειδή καπνίζει.
Το 50,6% των μη καπνιστών συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί στο ότι τα άτομα που καπνίζουν είναι λιγότερο ελκυστικά και επιθυμητά από αυτούς που δεν καπνίζουν.
Σχεδόν 1 στους 4 ενήλικους καπνιστές (22.5%) δηλώνει ότι κρύβει το ότι καπνίζει από τα αγαπημένα του πρόσωπα ή και φίλους.
Σχεδόν 1 στους 3 ενήλικους καπνιστές (33.5%) δηλώνει ότι αισθάνεται άβολα σε παρέες που δεν καπνίζουν.
Σχεδόν 1 στους 5 (19.1%) ερωτηθέντες χρησιμοποιεί αποκλειστικά ή μερικώς εναλλακτικά προϊόντα καπνίσματος (αυξημένο κατά 2.9% σε σχέση με πέρυσι).
Μόνο το 15.3% του συνόλου του πληθυσμού θεωρεί τον εαυτό του πολύ ενημερωμένο για τα εναλλακτικά προϊόντα καπνίσματος, ενώ μόνο το 29,5% του συνόλου του πληθυσμού γνωρίζει τις βασικές διαφορές ανάμεσα στα τσιγάρα και τα εναλλακτικά προϊόντα καπνίσματος.
Το 60,1% του συνόλου του πληθυσμού συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί στο ότι θα επέλεγε πιο εύκολα ή θα πρότεινε σε καπνιστές τα εναλλακτικά προϊόντα καπνίσματος, εάν είχαν πιο σαφή ενημέρωση για τα επιστημονικά δεδομένα που τα διαφοροποιούν από το κάπνισμα.
Οι κύριοι λόγοι που οδήγησαν στη μετάβαση από το τσιγάρο στα εναλλακτικά προϊόντα είναι το γεγονός ότι δεν μυρίζουν (54.7%), ο μειωμένος κίνδυνος για την υγεία (42.3%) και το γεγονός ότι δεν έχει στάχτη (32%).
Το 66% του συνόλου του πληθυσμού πιστεύει ότι δεν υπάρχουν επαρκή μέτρα για την καταπολέμηση της παράνομης εισαγωγής συμβατικών καπνικών προϊόντων ή εναλλακτικών προϊόντων καπνίσματος από τα κατεχόμενα.
Μ.Μ.
Tags: τσιγάρα