Μεγάλη αύξηση 62% στα περιστατικά διατροφικών διαταραχών
15 Φεβρουαρίου 2024, 16:36
Ανησυχίες προκαλεί η μεγάλη αύξηση των περιστατικών διατροφικών διαταραχών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε στην κοινοβουλευτική επιτροπή υγείας από την εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, Νίκη Ιεροδιακόνου όπου συζητήθηκε το θέμα, από το 2019 υπάρχει αύξηση αυτών των περιστατικών κατά 62%.
Επιπλέον, όπως ανέφερε η Δρ Ιεροδιακόνου, από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα, εισήχθησαν για νοσηλεία δέκα άτομα ενώ για την ίδια περσινή χρονική περίοδο, ο αριθμός των ατόμων που εισήχθησαν για νοσηλεία ήταν πέντε.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου, Δρ. Ελένη Ανδρέου ανέφερε ότι ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος αφού πολλά άτομα παρακολουθούνται από ιδιώτες διατροφολόγους.
Παράλληλα, η εκπρόσωπος του Υπουργείου, ενημέρωσε την επιτροπή ότι έχει δημιουργηθεί Αd Hoc επιτροπή η οποία έχει ήδη αρχίσει να εργάζεται για ετοιμασία της εθνικής στρατηγικής για τις διατροφικές διαταραχές.
Σύμφωνα με την ίδια, μέχρι στιγμής έχουν ετοιμαστεί δύο ερωτηματολόγια τα οποία στόχο έχουν τη διερεύνηση των αντιλήψεων, των στάσεων και πρακτικών που υπάρχουν στους τομείς υγείας και παιδείας των ασθενών.
Στο πλαίσιο της συνεδρίας, η κλινική ψυχολόγος, Άντρια Αλκιβιάδους, η οποία εργάζεται για το πρόγραμμα πρόληψης των διατροφικών διαταραχών στο σύστημα υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου NHS, ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το σύστημα και τόνισε τη σημαντικότητα της εξειδίκευσης του προσωπικού αλλά και της συνεργασίας που πρέπει να υπάρχει μεταξύ όλων των επαγγελματιών υγείας που παρακολουθούν τα άτομα που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές.
Την ίδια ώρα, έκανε αναφορά στην πολυπλοκότητα της αντιμετώπισης των διαταραχών τονίζοντας ότι η νευρική ανορεξία έχει τα υψηλότερα ποσοστά θανάτου από όλες τις ψυχικές διαταραχές.
Παράλληλα, συζήτηση έγινε και για τις ελλείψεις που υπάρχουν αφού παρέχεται μόνο εξωνοσοκομειακή φροντίδα και αυτή με τρεις λειτουργούς μερικής απασχόλησης, με την εκπρόσωπο της Παγκύπριας Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑΣΥΔΥ) να υπογραμμίζει την ανάγκη για στελέχωση των νοσοκομείων με κλινικούς διαιτολόγους αλλά και της χάραξης πολιτικής για αντιμέτωπης του προβλήματος.
Εκπρόσωπος της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ), ζήτησε όπως συμπεριληφθούν νοσηλευτές στην Αd Hoc επιτροπή που θα προχωρήσει στην εκπόνηση της Εθνικής Στρατηγικής και ανέφερε ότι μέσω της στρατηγικής θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην πρόληψη.
Πρότεινε παράλληλα τη διεξαγωγή βιωματικών εργαστηρίων όπου θα λαμβάνουν μέρος τα παιδιά και τη συνεχή εκπαίδευση των νοσηλευτών για θέματα που αφορούν τις διαταραχές.
Τέλος, η εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, ανέφερε ότι η επιτροπή βρίσκεται στα αρχικά στάδια των εργασιών της και στην πορεία θα διευρυνθεί, με στόχο την κάλυψη όλων των πυλώνων που σχετίζονται με τις διατροφικές διαταραχές.
Δηλώσεις βουλευτών
Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της επιτροπής, Ευθύμιος Δίπλαρος είπε ότι «έχουμε ακούσει ανησυχητικά στοιχεία. Το γεγονός ότι έχουμε αύξηση κατά 50 με 60% στα πρόσωπα με διαταραχές αυτό είναι κάτι που μας προβληματίζει. Γι αυτό έχουμε πει ίσως μετά το Πάσχα σε νέα συνεδρία να ενημερωθούμε για το πώς προχωρά το Υπουργείο Υγείας», σημείωσε.
Όπως εξήγησε, «η αύξηση αφορά το 2023 κατά περίπου 60% και δυστυχώς με βάση τα αποτελέσματα που έχουμε μέχρι σήμερα ενημερωθεί μέχρι τον Φεβρουάριο υπάρχει μια αύξηση γύρω στο 50% των περιστατικών».
Άρα, συνέχισε, αντιλαμβανόμαστε ότι αν συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς μέχρι το τέλος του 2024 πιθανόν να ξεπεράσουμε και την αύξηση του 2023. «Θα πρέπει να πούμε ότι με βάση τα στατιστικά στοιχεία ο κύριος λόγος θνησιμότητας σε ένα ασθενή είναι δυστυχώς οι ψυχικές διαταραχές. Βλέπουμε δηλαδή, ότι αυτοί που χάνουν την ζωή τους έχουν ως κύρια αιτία τις ψυχικές διαταραχές», πρόσθεσε.
Η Βουλεύτρια Μαρίνα Νικολάου είπε ότι δυστυχώς από την προηγούμενη φορά που συζητήθηκε το θέμα πολύ λίγα έχουν γίνει. Εξήγησε ότι οι διατροφικές διαταραχές είναι σοβαρές ψυχικές ασθένειες που σχετίζονται με απειλητικές για την ανθρώπινη ζωή επιπτώσεις και δυστυχώς αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό στην Κύπρο.
Στην Κύπρο, ανέφερε, λειτουργεί οργανωμένο πλαίσιο σε ότι αφορά παιδιά και ενήλικες που διαγνώσκονται με διατροφικές διαταραχές αλλά υπολειτουργεί το σύστημα σε ότι αφορά ενήλικες καθότι παρέχεται μόνο εξωνοσοκομειακή φροντίδα και αυτή με τρεις λειτουργούς μερικής απασχόλησης. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, τόνισε, η Πολιτεία να προβαίνει έγκαιρα στην διάγνωση, στην λήψη θεραπείας γιατί με αυτό τον τρόπο μειώνονται και οι κίνδυνοι.
«Ζητήσαμε να κατατεθεί στην Επιτροπή το χρονοδιάγραμμα σε ότι αφορά την ανέγερση της δεύτερης φάσης του Νοσοκομείου της Αθαλάσσας και θα το περιμένουμε διότι εκεί προβλέπεται να γίνει και δομή. Άρα εμείς στηρίζουμε την ανάπτυξη και την στελέχωση εντός των δημόσιων νοσηλευτηρίων και από τον ΟΚΥπΥ», συμπλήρωσε.
Η κ. Νικολάου ανέφερε επίσης ότι χρειάζεται ολόπλευρη αντιμετώπιση του προβλήματος, σημειώνοντας ότι είναι αδιανόητο η διατροφική διαταραχή στην Κύπρο να προκαλεί θάνατο ανθρώπων λόγω του ανεπαρκούς συστήματος.
Της Μόνικας Μακρυγιάννη