ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μεγάλες ζημιές σε φαρμακευτικές αποθήκες Υπ. Υγείας

03 Απριλίου 2024, 08:39

images

Μεγάλες ζημιές σε φαρμακευτικές αποθήκες του Υπ. Υγείας, προκάλεσε η θεομηνία που παρατηρήθηκε την Καθαρά Δευτέρα.

Σε δηλώσεις του στην πρωινή εκπομπή του Alpha με αφορμή το σημερινό πρωτοσέλιδο θέμα του Φιλελεύθερου, ο εκπρόσωπος τύπου του Υπ. Υγείας, Δημήτρης Κωνσταντίνου ανέφερε ότι είχαμε κάποιες ζημιές στις φαρμακευτικές αποθήκες του Υπ. Υγείας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε και το κύριο μέλημα μας από την πρώτη στιγμή ήταν να διαχειριστούμε άμεσα την κατάσταση».

«Συστήθηκε μια ad hoc επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από φαρμακοποιούς του Υπουργείου Υγείας, του ΟΑΥ και του ΟΚΥΠΥ και στόχος είναι να εξευρεθούν άμεσα λύσεις. Εκεί και όπου υπάρχουν ανάγκες, θα φροντίσουμε να μην υπάρξουν ελλείψεις στα φάρμακα», ανέφερε.

Κληθείς να αναφερθεί στην καταλληλότητα του κτηρίου, απάντησε ότι υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία μεταστέγασης των φαρμακευτικών αποθηκών επισημαίνοντας ότι έχει κριθεί από το Υπ. Υγείας ότι υπάρχει ανάγκη μεταστέγασης.

Απαντώντας σε άλλο ερώτημα, ανέφερε ότι έχουν χαθεί αρκετά φάρμακα, προσθέτοντας ωστόσο ότι «διαχειριζόμαστε την κατάσταση και θεωρούμε ότι δεν θα υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα».

«Κάνουμε το παν, ώστε να μην παρατηρηθούν ελλείψεις», τόνισε.

Όπως αναφέρθηκε στο δημοσίευμα, μεγάλες ποσότητες φαρμάκων καταστράφηκαν από τη θεομηνία που έπληξε τη Λευκωσία το πρωί της Καθαρής Δευτέρας, ενώ χιλιάδες συσκευασίες κρίθηκε απαραίτητο να μεταφερθούν άρον – άρον σε άλλο σημείο προκειμένου να μην επηρεαστούν από το νερό που πλημμύρισε το υποστατικό.

Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκαν ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ για λογαριασμό των οποίων το Υπουργείο φυλάσσει τα αποθέματα φαρμάκων στις αποθήκες αυτές, ενώ οι αρχές είναι σε πλήρη συνεργασία με όλες τις εταιρείες που εισάγουν στην Κύπρο τα συγκεκριμένα σκευάσματα.

Αναφέρεται ότι στις συγκεκριμένες αποθήκες φυλάσσονται εξειδικευμένα φάρμακα τα οποία χορηγούνται στους ασθενείς, είτε μέσω των διαδικασιών της Επιτροπής Ονομαστικών Αιτημάτων του υπουργείου Υγείας, είτε από τα κρατικά φαρμακεία μέσω του ΓεΣΥ. Παράλληλα, φυλάσσονται και όλα τα φάρμακα που αγοράζονται από τον ΟΚΥπΥ για τα δημόσια νοσηλευτήρια.

Γ.Χ.

Σχετικά Άρθρα