Με τη συμμετοχή 400 επαγγελματιών υγείας έκλεισε η εβδομάδα ψηφιακής υγείας
04 Φεβρουαρίου 2025, 14:29
Με τη συμμετοχή 400 επαγγελματιών υγείας, 28 ευρωπαϊκών έργων συνεργασίας των κρατών μελών της ΕΕ και της Νορβηγίας, 13 οργανισμών και ομιλητών από 19 χώρες, πραγματοποιήθηκε η Εβδομάδα Ψηφιακής Υγείας (Athens Digital Health Week), στην Αθήνα.
Η Εβδομάδα Ψηφιακής Υγείας διοργανώθηκε από την Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας της Κύπρου και από την Η.ΔΙ.Κ.Α (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) της Ελλάδας και τελούσε υπό την αιγίδα των Yπουργών Yγείας της Κύπρου και της Ελλάδας.
Σε χαιρετισμό του στην έναρξη της διοργάνωσης, ο Υπουργός Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μιχάλης Δαμιανός, τόνισε ότι σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας, κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρώτο εξάμηνο του 2026, έχουν τεθεί συγκεκριμένες προτεραιότητες στον τομέα της Ψηφιακής Υγείας για προώθηση επέκτασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, εστιάζοντας στην ενίσχυση και τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων Υγείας της Ε.Ε.
Επιπλέον, όπως τόνισε, η ολοκλήρωση του έργου Κοινής Δράσης Xt-EHR (Extended EHR@EU Data Space for Primary Use) τον Απρίλιο του 2026, υπό τον συντονισμό της Κύπρου, θα αποτελέσει ένα βασικό ορόσημο για την Ευρώπη.
«Η χώρα μας, μέσω του έργου αυτού, θα έχει την ευκαιρία να αναδείξει, με την κοινοπραξία του έργου, τις κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή του προτύπου του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας του Πολίτη σε όλα τα Κράτη Μέλη και την πρακτική υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων Υγείας (EHDS), που θα οδηγήσει στην σταδιακή υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας», τόνισε.
Κεντρικός ομιλητής με θέμα τον «Κανονισμό Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων Υγείας και Πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας» ήταν ο Καθηγητής Τεχνητής Νοημοσύνης και συντονιστής της Κοινής Δράσης Xt-EHR, Χρίστος Ν. Σχίζας, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρόσφατη ψήφιση του κανονισμού από το Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο, με τα κράτη - μέλη να καλούνται να τον ενσωματώσουν στην εθνική νομοθεσία τους μέχρι το 2027.
«Έχει υπολογιστεί ότι ως αποτέλεσμα της πλήρους εφαρμογής του Κανονισμού θα εξοικονομούνται τουλάχιστον 11 δισ. ευρώ τον χρόνο στην Ευρώπη», σημείωσε.
Παράλληλα, στη συνεδρία για το ευρωπαϊκό έργο Xt-EHR που συντονίζει η Κύπρος, μέσω της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας, με προσκεκλημένους ομιλητές από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συζητήθηκαν η σημασία και οι ευκαιρίες που προσφέρει ο νέος Κανονισμός για τα κράτη μέλη και τους πολίτες της ΕΕ, αλλά και για τις προκλήσεις που θέτει. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών και στη δημιουργία εμπιστοσύνης για την ασφάλεια των δεδομένων τους για την επιτυχία στην πράξη του Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων Υγείας.
Παρουσιάστηκε επίσης από τον Καθηγητή Θεόδωρο Κυπριανού, η πρόταση της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας για τον ολοκληρωμένο ιατρικό φάκελο υγείας της Κύπρου που διαμορφώθηκε σε συνεργασία με τις επιστημονικές ιατρικές εταιρείες του ΠΙΣ, και με τη συμμετοχή της ΟΣΑΚ και όλους του παρόχους υπηρεσιών υγείας.