Μάστιγα για τα κλινικά εργαστήρια η γραφειοκρατία
23 Αυγούστου 2019, 06:52
Χάνεται πολύ χρόνος στα διαδικαστικά και στη γραφειοκρατία και το έργο των κλινικών εργαστηρίων καθίσταται ακόμη πιο δύσκολο, επισημαίνει στοYgeiaWatch ο πρόεδρος του συνδέσμου των κλινικών εργαστηρίων Χαρίλαoς Χαριλάου.
«Το κυριότερο πρόβλημα των κλινικών εργαστηρίων», σημειώνει ο κ. Χαριλάου, «είναι ότι σπαταλούμε πολύ χρόνο στο να περάσουμε τις αναλύσεις στο σύστημα αφού εκδίδονται πολλαπλά παραπεμπτικά για κάθε ασθενή που έχει ως επακόλουθο τη δημιουργία πολλαπλών εργαστηριακών επισκέψεων (LABVISITS) για ένα ασθενή».
«Μετά τη διεκπεραίωση των αναλύσεων», προσθέτει ο κ. Χαριλάου, «θα πρέπει να προχωρήσουμε στη διαδικασία της εκτέλεσης και ανάρτησης των αποτελεσμάτων στο σύστημα όπου και απαιτείται πάρα πολύς χρόνος με τα πολλαπλά παραπεμπτικά».
Σκιαγραφώντας τα επιμέρους και εξίσου σημαντικά προβλήματα, τεχνικής φύσεως, που αντιμετωπίζουν τα κλινικά εργαστήρια του ΓεΣΥ ο κ. Χαριλάου αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο λογισμικό σύστημα.
Σημείωσε ότι ο τρόπος που σχεδιάστηκε το λογισμικό, είναι όπως ακριβώς λειτουργούσε το σχετικό σύστημα στα κρατικά νοσοκομεία και όχι αυτός που εφαρμόζεται μέχρι τώρα στα ιδιωτικά κλινικά εργαστήρια.
Ο κ. Χαριλάου, πρόσθεσε, ότι έχουν κατατεθεί επανειλημμένες προτάσεις στον ΟΑΥ αναφορικά με το συγκεκριμένο πρόβλημα και η απάντησή του περιορίζεται στο ότι «είναι δύσκολο να διορθωθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα».
«Ο ΟΑΥ πρόσφατα και μετά από παραίνεση του υπουργού υγείας μας πρότεινε να κάνουμε τις σχετικές αλλαγές στα δικά μας λογισμικά προγράμματα σε συνεννόηση με τους προγραμματιστές μας», σημείωσε.
Όσον αφορά στις αλλαγές του λογισμικού, αυτές γίνονται με έξοδα του εργαστηρίου ενώ, όπως επεσήμανε, δεν παρέχονται κονδύλια από το σύστημα για την αναβάθμιση του.
«Αντιλαμβάνεστε ότι εμείς ως ιδιώτες δεν έχουμε τεχνικό τμήμα στα εργαστήρια μας όπως έχουν τα νοσοκομεία και προσλαμβάνουμε προγραμματιστές για την αναβάθμιση την οποία πληρώνουμε από την τσέπη μας».
Σε ερώτηση αν τίθεται θέμα βιωσιμότητας των κλινικών εργαστηρίων ο κ. Χαριλάου απάντησε ότι το θέμα της βιωσιμότητας των κλινικών εργαστηρίων έχει τεθεί από την πρώτη συνάντηση μας με τον ΟΑΥ (Οκτώβριος 2018) και έκτοτε παραμένει κορυφαία και πρωτίστη προτεραιότητα μας.
Η βιωσιμότητα των κλινικών εργαστηριών, κατά τον κ. Χαριλάου, έχει να κάνει με τον έλεγχο για την άδεια λειτουργίας του εργαστηρίου.
Όσον αφορά στις άδειες λειτουργίας των εργαστηρίων ο κ. Χαριλάου ανέφερε ότι μόνο μια άδεια μπορεί να δοθεί σε ένα πρόσωπο το οποίο θα είναι προσοντούχο και διευθυντής του εργαστηρίου.
«Ο νόμος επιτρέπει τη λειτουργία και διεύθυνση ενός εργαστηρίου από ένα η περισσότερους διευθυντές», πρόσθεσε.
Όπως προανέφερε ο κ. Χαριλάου, «ο κόσμος πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός όταν επισκέπτεται υποστατικά που αναγράφουν «ΧΗΜΕΙΟ» και να ζητούν να βλέπουν την άδεια και τους αδειοδοτημένους τομείς εργασίας του διευθυντή ή των διευθυντών και του εργαστηρίου και να έχουν πάντα υπόψη ότι η νομοθεσία επιτρέπει ένα διευθυντή για ένα εργαστήριο».
Μιλώντας υπό την ιδιότητα του ως πρόεδρος του συμβουλίου εγγραφής κλινικών εργαστηρίων διευκρίνισε ότι γίνονται προσπάθειες από τους αρμόδιους να διενεργούνται οι έλεγχοι λειτουργίας ενός εργαστηρίου και ότι αυτή συνάδει με τις πρόνοιες όπως αυτές καθορίζονται από τη νομοθεσία, αλλά δυστυχώς οι έλεγχοι αυτοί γίνονται σπάνια.
Ο κ. Χαριλάου ανέφερε επίσης ότι στο νησί τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει η νοοτροπία των κλινικών εργαστηρίων καθώς, όπως επεσήμανε, δραστηριοποιούνται τώρα και μεγάλα εργαστήρια από το εξωτερικό με το καθεστώς του ανταγωνισμού να αλλάζει.
Της Χρυστάλλας Ολυμπίου