ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μακρύς ο δρόμος για ισότητα των φύλων στον αθλητισμό

16 Οκτωβρίου 2024, 16:26

images

Ο δρόμος προς την ισότητα των φύλων στον αθλητισμό είναι ακόμα μακρύς, δήλωσε η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, Τζόζη Χριστοδούλου, σε χαιρετισμό της κατά τη Δημοσιογραφική Διάσκεψη της εταιρείας Unicars με την ευκαιρία της έναρξης της εκστρατείας «Γυναίκα και Αθλητισμός», η οποία τελεί υπό την αιγίδα της.

Η Επίτροπος, σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο της, είπε ότι «στα ατομικά αθλήματα παρατηρείται πιο ισόρροπη συμμετοχή και πρόσβαση όπως και ισότιμη κατανομή των πόρων σε σύγκριση με τα ομαδικά αν και ακόμα και ευρύτερα ως κοινωνία, δεν θεωρούμε, δυστυχώς, το γυναικείο αθλητισμό ισότιμο με τον ανδρικό».

Σημείωσε ότι η υποτίμηση της γυναίκας μέσα από σεξιστικές εκφράσεις τύπου, «κλωτσάει σαν κορίτσι» ή άλλα σχόλια μεταφράζεται σε χάσμα αμοιβών, συνοδευόμενο από το επιχείρημα ότι ο γυναικείος αθλητισμός δεν είναι το ίδιο κερδοφόρος, οπότε η επένδυση σε αυτόν είναι περιορισμένη.

Πρόσθεσε ότι ο σεξισμός, οι ανισότητες και διακρίσεις είναι απότοκα στερεοτύπων, της βαθιάς ριζωμένης πατριαρχίας, τα οποία εργαζόμαστε μέσα από πολιτικές και δράσεις να ανατρέψουμε.

Όπως είπε η κ. Χριστοδούλου, στην προσπάθεια μας να πετύχουμε την ισότητα των φύλων στον αθλητισμό, έχουμε στη διάθεση μας ένα σημαντικό εργαλείο, το Νόμο του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, ο οποίος το 2023 έτυχε μιας σημαντικής τροποποίησης».

Σε αυτόν, συνέχισε, προστέθηκε ρητή αναφορά στη διασφάλιση και προώθηση της ισότητας των φύλων στον αθλητισμό, στην καταπολέμηση των έμφυλων διακρίσεων και στην προσφορά από τις ομοσπονδίες αθλημάτων ίσων ευκαιριών και ίσων παροχών μεταξύ ανδρών και γυναικών στις εθνικές ομάδες.

Η Επίτροπος ανέφερε πως «για την επίτευξη του  στόχου, χρειάζεται η συμβολή όλων: κράτους, ιδιωτικού τομέα, ΚΟΑ, αθλητικών ομοσπονδιών, σωματείων, ακαδημιών ενώ σημαντική στην προώθηση της ισότιμης συμμετοχής είναι επίσης η συμβολή των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης να προβάλλουν τα  επιτεύγματα και τις διακρίσεις αθλητριών με τον ίδιο τρόπο, ποσοτικά και ποιοτικά, όπως εκείνα των αθλητών».

Καταλήγοντας και αναφερόμενη στην εκστρατεία «Γυναίκα και Αθλητισμός», είπε ότι συνάδει πλήρως με τον κύριο στόχο της επίτευξης ισότητας των φύλων σε όλους τους τομείς δραστηριότητας.

Σχετικά Άρθρα