Λίγα τα δεδομένα για άρση του lockdown
05 Μαΐου 2021, 06:55
Τέσσερις ημέρες πριν από την εκπνοή του τρίτου αυστηρού lockdown, στη ζυγαριά του Υπουργικού Συμβουλίου θα τεθούν σήμερα το απόγευμα οι νοσηλείες και οι επιδημιολογικοί δείκτες που θα κρίνουν τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, με κάποιους από τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή δεδομένα για λήψη οριστικών αποφάσεων.
Το διάταγμα του Υπουργείου Υγείας, προνοεί ότι από τις 10 Μαΐου (μεσάνυκτα Κυριακής) αίρεται το lockdown και η Κύπρος επιστρέφει στα μέτρα που ίσχυαν πριν την επιβολή του lockdown.
Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους που μίλησαν στη StockWatch, το επικρατέστερο σενάριο είναι η επιστροφή στην προ lockdown κατάσταση, υπό ορισμένες όμως προϋποθέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, την Κυριακή μετά από νέα μίνι σύγκληση του Υπουργικού Συμβουλίου, θα ανακοινωθεί η άρση του υφιστάμενου lockdown.
Χθες τα μέλη της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής στην καθιερωμένη τους τηλεδιάσκεψη, αξιολόγησαν την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί τη Μεγάλη Εβδομάδα, κατέγραψαν τις εκτιμήσεις τους και τις απέστειλαν στον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου ο οποίος αφού τις αξιολογήσει, θα τις μεταφέρει ενώπιον του Υπουργικού.
Σε δηλώσεις στη StockWatch, το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ Πέτρος Καραγιάννης, είπε ότι «τα αποτελέσματα από τις γιορτές του Πάσχα, θα διαφανούν στα αποτελέσματα των τεστ τις επόμενες δυο - τρείς ημέρες».
Σημείωσε ότι «η δειγματοληψία της Μεγάλης Εβδομάδας δεν ήταν αντιπροσωπευτική. Σήμερα θα έχουμε ένα πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα για να εξακριβώσουμε πού βρισκόμαστε. Ίσως και πάλι να μην είναι αντιπροσωπευτικό διότι θα τρέχουν πολλοί να υποβληθούν σε τεστ επειδή θα πάνε δουλειά και ίσως να έχουμε μεγαλύτερο αριθμό».
Σταθεροποιείται η κατάσταση
Σύμφωνα με τον Δρ Καραγιάννη παρατηρείται μια σταθεροποίηση της όλης κατάστασης.
«Εκείνο που βλέπω, είναι μια σταθεροποίηση διότι το ποσοστό θετικότητας ανεξάρτητα με το πόσα τεστ γίνονται καθημερινά είναι γύρω στο 1,3%-1,4, που παραμένει αμετάβλητο. Πριν το Πάσχα είχε μια πτώση στον αριθμό των κρουσμάτων αλλά με ευρεία διακύμανση από τα 900 κρούσματα στα 600», επεσήμανε.
Σε ερώτηση αν θα συνεχιστεί το lockdown, ο Δρ Καραγιάννης ανέφερε ότι δεν μπορεί να τοποθετηθεί και ότι αυτό είναι απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, σε περίπτωση που η επιδημιολογική μας εικόνα είναι ανησυχητική.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι «αυτή τη στιγμή δεν θα χρειαστούν άλλα μέτρα. Πρέπει να δούμε πώς θα διαμορφωθεί η επιδημιολογική μας εικόνα σε 2-3 ημέρες, μετά την επιστροφή στους ρυθμούς και αριθμούς των τεστ που γίνονταν πριν από το Άγιο Σάββατο».
Εστίαση και λιανικό εμπόριο ξανά από την αρχή
Πάντως, όπως άφησε να νοηθεί ο κ. Καραγιάννης οι τελικές αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τις 10 Μαΐου, δεν θα ανακοινωθούν σήμερα, αφού χρειάζεται τουλάχιστον ένα δεκαήμερο για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων, γι’ αυτό η κυβέρνηση θέλει να έχει ενώπιον της και τα δεδομένα των επόμενων ημερών στα οποία θα αποτυπώνονται οι πιθανές επιπτώσεις των μικρών εξαιρέσεων που ίσχυσαν το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα.
Η επιστροφή στην προ lockdown κατάσταση προνοεί επαναλειτουργία των χώρων εστίασης, του λιανικού εμπορίου, των γυμναστηρίων και όσων επιχειρήσεων έβαλαν λουκέτο στο τρίτο lockdown, με μια όμως βασική προϋπόθεση για χώρους όπου παρατηρείται συνάθροιση, όπως στις υπεραγορές και στα γυμναστήρια, όπου οι επισκέπτες πρέπει να έχουν στην κατοχή τους αρνητικό τεστ κορωνοϊού 72 ωρών, ή να έχουν τουλάχιστον εμβολιασθεί με την πρώτη δόση εμβολίου και να έχουν ήδη περάσει τρεις εβδομάδες, ή να έχουν νοσήσει τους τελευταίους τρείς μήνες.
Στην εξίσωση προστίθεται και η επιστροφή των μαθητών στα θρανία, το άνοιγμα των ξενοδοχείων για την εγχώρια αγορά, καθώς και οι προγραμματισμένοι γάμοι και βαφτίσεις.
Χθες τα κρούσματα ανήλθαν στα 509 από ένα σημαντικό αριθμό τεστ ανίχνευσης της τάξης των 62,459. Το ποσοστό θετικότητας μειώθηκε στο 0,81%, ενώ μειώθηκε ο αριθμός των ασθενών στα νοσηλευτήρια (συνολικά, νοσηλεύονται 263 ασθενείς εκ των οποίων οι 65 σε σοβαρή κατάσταση ή σε συνθήκες ΜΑΦ). Τραγικός απολογισμός οι θάνατοι, αφού χθες έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό άλλα πέντε άτομα.
Της Ηρώς Ευθυμίου