Λάβρος ο ΠτΔ κατά επικρίσεων για «μαχαιριά» στο ΓεΣΥ
15 Ιουλίου 2022, 11:37
Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να διορίσει ως μέλου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΥ τον Δρ Πέτρο Αγαθαγγέλου, Πρόεδρο του ΠΙΣ, χαρακτηρίζοντας την απόφαση αυτή ως «μαχαιριά» στο ΓεΣΥ και επικρίνοντας τον ΠτΔ Νίκο Αναστασιάδη ως «παιδοκτόνο» του ΓεΣΥ.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο διορισμός του Δρ Αγαθαγγέλου τίθεται για αντικατάσταση του Δήμου Δημοσθένους, μέχρι τις 21 Νοεμβρίου 2022.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντώντας στα επικριτικά σχόλια οργανισμών, συνδέσμων και πρώην υπουργών υγείας ότι με την απόφαση αυτή η Κυβέρνηση «στην ουσία ξηλώνει ότι έκτισε κατά τη διάρκεια των προηγούμενων εννέα χρόνων διακυβέρνησης» και ότι «πνίγει το παιδί του με τα χέρια του», σε γραπτή δήλωση εκφράζει θλίψη «γιατί κάποιοι εμφανίζονται ως υπέρμαχοι του ΓΕΣΥ αγνοώντας ότι ήταν η δική μου αποφασιστικότητα και βούληση που οδήγησε, ύστερα από δεκαετίες, στην ιστορική εισαγωγή του νέου συστήματος Υγείας».
Προσθέτει ακόμη ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Α.Υ. αποτελείται από 13 μέλη και είναι το ελάχιστον ατυχές, κάποιοι να ισχυρίζονται ότι ο διορισμός ενός μέλους, που εξέφρασε στο παρελθόν αντίθετες απόψεις, θα οδηγήσει δήθεν το ΓΕΣΥ σε κατάρρευση ή θα αλλοιώσει τη δομή και τη φιλοσοφία του. Δεν ανέμενα τέτοια υποτιμητική αναφορά για τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. του ΟΑΥ».
Σημείωσε επίσης ότι ο διορισμός του Δρ Πέτρου Αγαθαγγέλου έγινε όχι στη βάση των απόψεων που εξέφρασε στο παρελθόν, αλλά υπό την ιδιότητα του ως Προέδρου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, που εκπροσωπεί και το 95% του συνόλου των Ιδιωτών γιατρών που είναι ενταγμένοι στο ΓΕΣΥ, και ως εκπροσώπου της ΟΕΒ.
Υπέδειξε ότι δεν θα ανεχθεί από τον οποιονδήποτε έστω και να αποπειραθεί να αλλοιώσει τη φιλοσοφία του ΓΕΣΥ, ούτε βεβαίως να αμφισβητεί τις προθέσεις του ίδιου, προσθέτοντας ότι «ο λαϊκισμός δεν είναι ό,τι απαιτείται για να διορθωθούν αδυναμίες που παρουσιάζονται σε μια πρωτόγνωρη μεταρρύθμιση που ευρίσκεται υπό υλοποίηση».
Ζητούν ανάκληση του διορισμού
Ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, Μάριος Κουλούμας μιλώντας στο YgeiaWatch ανέφερε ότι η απόφαση αυτή αποτελεί την κορύφωση του σχεδιασμού για το ξήλωμα του ΓεΣΥ, τονίζοντας ο ΠΙΣ αποτελεί Επιστημονικό Σύμβουλο του ΟΑΥ και οφείλει να συμβάλει με τον δικό του τρόπο στο ΓεΣΥ, χωρίς όμως να είναι μέλος του ΟΑΥ.
Σε ανακοίνωση της η ΟΣΑΚ αναφέρει ότι «μετά λύπης μας παρακολουθούμε την Κυβέρνησή σας, στην ουσία να ξηλώνει ότι έκτισε κατά τη διάρκεια των προηγούμενων εννέα χρόνων διακυβέρνησης και δυστυχώς πλέον δεν μπορούμε παρά να συμπεράνουμε ότι το ξήλωμα αυτό γίνεται με τρόπο μεθοδικό και στοχευμένο».
Οι αντικρουόμενες αυτές απόψεις προκύπτουν από το γεγονός ότι «ο πρόεδρος του ΠΙΣ το 2018, επικαλούμενος μια συνέλευση παρωδία των μελών του Συλλόγου καλούσε δημόσια γιατρούς της Κύπρου να μην ενταχθούν στο ΓεΣΥ».
Επίσης, αναφέρει ότι «πριν από τέσσερις μήνες δηλαδή, εσείς ο ίδιος όταν κληθήκατε να σχολιάσετε τις τότε φήμες για διορισμό του κ. Αγαθαγγέλου στο συμβούλιο του ΟΑΥ δηλώσατε ότι δεν θα επιτρέψετε να «γίνει οποιαδήποτε αλλαγή ή παρέμβαση (στο ΔΣ του Οργανισμού) από όσους είτε είναι εναντίον ή ήταν εναντίον ή όσους πιθανόν να δημιουργούν συνθήκες «παιδοκτονίας. Νομίζω γίνομαι σαφέστατα κατανοητός».
Η Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία (ΠΕΟ) εκφράζει επίσης τη δυσαρέσκεια της με την απόφαση αυτή, αναφέροντας ότι με βάση την σχετική με το ΓΕΣΥ νομοθεσία, το ΔΣ του ΟΑΥ αποφασίζει για τις αμοιβές των γιατρών.
«Από την άλλη αυτός που διαβουλεύεται με τον ΟΑΥ, είναι ο ΠΙΣ. Πώς είναι δυνατό, μέσα στο ΔΣ του ΟΑΥ να είναι ο πρόεδρος αυτών που θεσμικά, με βάση τον νόμο διαπραγματεύεται τις αμοιβές των μελών του; Τελικά με αυτό τον τρόπο είναι που αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την στήριξη του ΓΕΣΥ;», αναφέρει.
Η Συνομοσπονδία Εργαζομένων Κύπρου (ΣΕΚ) εκφράζει μεγάλη απογοήτευση και αντίθεση για τη χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης να διορίσει στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Υγείας πρόσωπο το οποίο αντιτάχθηκε στην εφαρμογή του ΓεΣΥ κατηγορώντας ως αποστάτες όσους ιατρούς εντάχθηκαν στο Σύστημα. "Είναι προκλητικό ένας πάροχος υγείας που ποτέ δεν συμπορεύτηκε με τις ανάγκες και το όραμα της κοινωνίας για ένα μονοασφαλιστικό και αλληλέγγυο σύστημα υγείας, να συμμετέχει στη διακυβέρνηση του ΓεΣΥ, γεγονός που δημιουργεί και ουσιώδη σύγκρουση συμφερόντων, αφού ο νόμος του ΟΑΥ απαγορεύει «σε πρόσωπο το οποίο είναι πάροχος υπηρεσιών φροντίδας υγείας ή έχει οποιοδήποτε συμφέρον σε σχέση με την παροχή φροντίδας υγείας που παρέχονται δυνάμει του νόμου του ΓεΣΥ να διοριστεί στο Συμβούλιο του ΟΑΥ», δηλώνει.
Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, χαρακτήρισε «ως πισώπλατη μαχαιριά και ως ευθεία επίθεση κατά του ΓΕΣΥ» το διορισμό του πολέμιου στου Συστήματος Υγείας και προέδρου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ.
«Ο διορισμός αποτελεί πράξη διαπλοκής και ταυτόχρονα φαίνεται να αλλάζει την μέχρι τώρα στάση του ιδίου του κ. Αναστασιάδη ο οποίος παρουσιαζόταν να μην ευνοεί τέτοιους διορισμούς», επισημαίνει.
Υπέρ της απόφασης η ΟΕΒ
Από την άλλη, η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) χαιρετίζει τον διορισμό του Δρ. Πέτρου Αγαθαγγέλου στο Διοικητικό Συμβούλιο ΟΑΥ.
Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, ως Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), με εμπειρία δεκαετιών στα ιατρικά δρώμενα και με την τεχνογνωσία και αφοσίωση του στην ιατρική επιστήμη, ο Δρ. Αγαθαγγέλου θα συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη των στόχων και την επιτυχία της αποστολής του ΟΑΥ για ένα ισχυρό ΓεΣΥ για το καλό όλων των πολιτών του τόπου.
Από την μεριά του ο κ. Αγαθαγγέλου υποδεικνύει προς τα μέλη της ιατρικής κοινότητας ότι «οι επίσημες διαβουλεύσεις με τον ΟΑΥ για το οποιοδήποτε θέμα θα πρέπει να γίνονται από τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της κάθε εταιρείας και όχι από μεμονωμένα μέλη της οποιασδήποτε ειδικότητας. Ο ΟΑΥ έχει το δικαίωμα να ακούει και να συζητά διάφορα θέματα με όλους τους ιατρούς, αλλά δεν πρέπει να εκλαμβάνει τις οποιαδήποτε απόψεις /εισηγήσεις τους ως μέρος της διαβούλευσης του με τις αντίστοιχες επιστημονικές εταιρείες».
Προσθέτει ότι οι επίσημες συναντήσεις/διαβουλεύσεις των Επιστημονικών Εταιρειών πρέπει να γίνονται στην παρουσία εκπροσώπου του ΠΙΣ, όπως άλλωστε προνοεί και η νομοθεσία.
Ακόμη, ο κ. Αγαθαγγέλου καλεί τα μέλη της ιατρικής κοινότητας να σεβαστούν τα πιο πάνω, ούτως ώστε να μην προκαλείται αχρείαστη αναστάτωση μεταξύ των μελών της ιατρικής κοινότητας.
Της Ουρανίας Στυλιανού
Tags: ΓΕΣΥ, δημόσια υγεία, ΟΑΥ, ΟΣΑΚ, ΠΙΣ