ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κώδωνας κινδύνου για ψυχική υγεία νέων λόγω ανισότητας, ΜΚΔ και απολαβών

19 Αυγούστου 2024, 06:00

images

Η ανισότητα μεταξύ των γενεών, τα μη ρυθμιζόμενα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι απολαβές, η ανασφαλής εργοδότηση και η κλιματική κρίση, είναι το κοκτέιλ που οδηγεί σε μία επικίνδυνη και ανησυχητική παγκόσμια αύξηση της επιβάρυνσης της ψυχικής υγείας των νέων.

Αυτά καταδεικνύει έρευνα της ψυχιατρικής επιτροπής The Lancet για την ψυχική υγεία των νέων, τονίζοντας την ανάγκη για συζήτηση επί του θέματος και ιδιαίτερα των παραμέτρων που μπορούν να βελτιώσουν τις θεραπείες για την ψυχική υγεία.

Σε δημοσίευμα του The Guardian, σημειώνεται ότι η επείγουσα αυτή ανάγκη για αντιμετώπιση των παραμέτρων αυτών, αφορά στην αναχαίτιση των ποσοστών των πρόωρων θανάτων, αναπηριών και άλλων δυνατοτήτων που χάνονται.

Τα ποσοστά αυτά, σύμφωνα με την έρευνα, έχουν αυξηθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με το ζήτημα να χαρακτηρίζεται ως το πιο σημαντικό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία που αντιμετωπίζει η Αυστραλία.

Με βάση την έρευνα, το ποσοστό ψυχικής ασθένειας ανέρχεται σε τουλάχιστον 45% για τους νέους ηλικίας 10 με 24 ετών, ενώ από τους παγκόσμιους προϋπολογισμούς για την υγεία, μόλις το 2% αφιερώνεται για την ψυχική υγεία.

Λιγότερος προϋπολογισμός διατίθεται για σκοπούς ψυχικής υγείας σε πιο πλούσια κράτη.

Κίνδυνοι από χρήση διαδικτύου

Πρόσθετα, τα ευρήματα κατέδειξαν ότι οι νέοι αποτελούν το υψηλότερο ποσοστό χρηστών του διαδικτύου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικά αποτελέσματα και κινδύνους για την ψυχική υγεία.

Η έρευνα προειδοποιεί ότι η ψυχική ασθένεια που καθοδηγεί ζητήματα υγείας αλλά και κοινωνικά τα οποία επηρεάζουν την ζωή και το μέλλον των νέων, έχει πλέον περάσει σε μία επικίνδυνη φάση.

Αποτελεί, επισημαίνει, τεράστια απειλή για τη ζωή και το μέλλον των νέων και ανησυχητικά στοιχεία αναδεικνύουν ότι η επικράτηση της ψυχικής ασθένειας και ο αντίκτυπος της, αυξάνονται σταθερά.

Σε άλλη ανάλυση από το King’s College στο Λονδίνο, σημειώνεται εξάλλου ότι τα εν λόγω στοιχεία προέρχονται από κράτη με υψηλά εισοδήματα, γεγονός που χαρακτηρίζεται ως προβληματικό αφού το 90% των παιδιών και των εφήβων, ζουν σε κράτη με χαμηλά και μέσα εισοδήματα.

Ωστόσο, τα εν λόγω νοικοκυριά έχουν και το μεγαλύτερο βάρος ψυχικής ασθένειας.

Ειδικότερα, στις χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, το επίπεδο των αναγκών για υπηρεσίες ψυχικής υγείας που δεν εκπληρώνονται, αγγίζουν σχεδόν το 100%.

Ειδικοί έχουν χαρακτηρίσει την έρευνα ως επιτυχή, αναφέροντας μάλιστα ότι η ανισότητα και η περιθωριοποίηση που υπάρχει στην κοινωνία, είναι καταστροφικά ζητήματα, την ώρα που οι κυβερνητικές πολιτικές των κρατών δεν ωφελούν τους νέους.

Ο Δρ Paul Denborough, κλινικός διευθυντής στην Αυστραλία, υπογράμμισε την ανάγκη αναγνώρισης των πολλαπλών στρεσογόνων παραγόντων που αντιμετωπίζουν οι νέοι, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αποτελούν την ρίζα του ζητήματος.

Σε αυτά, συμπεριέλαβε την ανισότητα, την έλλειψη προσιτής στέγασης, την ανασφαλή απασχόληση και τις πολιτικές που οδηγούν στην ψυχική ασθένεια.

Μ.Κ.

Σχετικά Άρθρα