Κτυπούν «κόκκινο» οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις στην Κύπρο
10 Μαΐου 2024, 06:01
Διπλάσιο από το μέσο όρο της ΕΕ, είναι το ποσοστό της Κύπρου σε ότι αφορά τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νόσων (ECDC).
Συγκεκριμένα, το ποσοστό της Κύπρου αγγίζει το 13,8%, την ώρα που ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 7%. Ένας στους επτά ασθενείς δηλαδή παρουσιάζει κάποιο είδος ενδονοσοκομειακής λοίμωξης κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του στα νοσοκομεία της Κύπρου.
Το χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ των χωρών, κατέχει η Λιθουανία (3%).
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕCDC, πάνω από 4,3 εκατομμύρια ασθενείς προσβλήθηκαν από τουλάχιστον μία λοίμωξη κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους σε όλη την Ευρώπη.
Πανευρωπαϊκά, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας και του COVID-19 , αντιπροσώπευαν σχεδόν ένα τρίτο (το 29,3%) των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.
Οι πιο συχνές ήταν κατά σειρά οι λοιμώξεις:
- Του αναπνευστικού συστήματος (συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας και της Covid-19).
- Του ουροποιητικού.
- Των χειρουργικών τομών.
- Του αίματος
- Του γαστρεντερικού συστήματος
Αύξηση και στη χρήση αντιβιοτικών
Αύξηση παρατηρήθηκε επίσης πανευρωπαϊκά στη χρήση αντιβιοτικών σε σύγκριση με προηγούμενες περιόδους.
Υψηλό είναι και τα ποσοστό χρήσης αντιμικροβιακών σκευασμάτων εντός των νοσηλευτηρίων στην Κύπρο αγγίζοντας το 56% με τον μέσο της ΕΕ να είναι 32,4%.
Σε καθημερινή βάση χορηγούνται στις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ αντιβιοτικά σε σχεδόν 390.000 νοσηλευόμενους ασθενείς.
Ιδιαίτερη ανησυχία στους ειδικούς, προκαλεί το γεγονός ότι ένας στους τρεις μικροοργανισμούς που ανιχνεύθηκαν σε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις ήταν βακτήρια ανθεκτικά σε σημαντικά αντιβιοτικά, περιορίζοντας έτσι τις επιλογές για θεραπεία.
Ελλιπής εκπαίδευση γιατρών για ορθή χρήση αντιβιοτικών
Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η εκπαίδευση των γιατρών στην Κύπρο αναφορικά με ορθή ενδονοσοκομειακή χορήγηση αντιβιοτικών, είναι ελλιπής, ενώ την ίδια ώρα τεράστιο είναι το ποσοστό της χορήγησης αντιβιοτικών για χειρουργική προφύλαξη.
Συγκεκριμένα, το 75% περίπου των ασθενών λαμβάνουν την αντιβίωση για διάστημα πέραν της μιας ημέρας, γεγονός το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αδικαιολόγητο και έχει μόνο αρνητικές επιπτώσεις.
Επιπλέον, όπως τονίζει το ECDC, για τουλάχιστον 20% των περιπτώσεων, οι λοιμώξεις που μεταδίδονται στους ασθενείς θα μπορούσαν να αποφευχθούν με απλά αλλά και με σύνθετα μέτρα.
Στα απλά μέτρα περιλαμβάνεται η υγιεινή των χεριών, η επαρκής χρήση κατάλληλων αντισηπτικών και απολυμαντικών. Πιο περίπλοκες παρεμβάσεις, είναι η επάρκεια σε μονόκλινα δωμάτια στα νοσοκομεία και σε προσωπικό εξειδικευμένο στην πρόληψη των λοιμώξεων.
Περαιτέρω, σύμφωνα με το ECDC, αυξημένο είναι και το ποσοστό χρήσης ουροκαθετήρων στα νοσηλευτήρια της Κύπρου με το ποσοστό των ασθενών στους οποίους τοποθετείται ουροκαθετήρας να αγγίζει το 39,2% ενώ το ποσοστό της ΕΕ είναι 20%.
Ψηλό είναι και το ποσοστό των διασωληνομένων ασθενών, 6,7% την ώρα που ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 2,4%.
«Οι λοιμώξεις που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη αποτελούν σημαντική πρόκληση για την ασφάλεια των ασθενών στα νοσοκομεία της Ευρώπης. Τα νέα δεδομένα υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για περαιτέρω δράσεις για τον μετριασμό αυτής της απειλής», δήλωσε η διευθύντρια του ECDC, Δρ Άντρεα Άμον.
Της Μόνικας Μακρυγιάννη